Interviu cu primarul Mihai CAZAMIR
– Domnule primar, care sunt investițiile care se derulează în comună în această perioadă?
Sunt trei proiecte foarte importante pentru comunitate, care vor schimba multe în peisajul locului. În privința sistemului local de învățământ, cel mai important proiect este cel legat de „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Școala Boghicea”, corpul B, realizat în proporție de 80%. După terminarea acestor lucrări, elevii și copiii vor putea folosi acest spațiu, urmând să intre în lucru corpul A. Proiectul are darul de a schimba radical condițiile din această unitate școlară. Structura vechilor construcțiii era șubredă, fiind nevoiți să apelăm la programele inițiate de Ministerul Dezvoltării, prin PNDL. Realitatea este că structura construcțiilor nu mai rezista mult. Ușor, cu timpul, vor fi îndepărtate și cantitățile de moloz care au rezultat din demolarea vechii construcții, apoi ne vom gândi și la înființarea unei baze sportive moderne. Toate la timpul lor. Corpul B este de un modernism aparte și dispune de spații pentru sălile de curs, terasă, cancelarie, grupuri sociale adecvate vârstei copiilor, un număr de uși agreat de ISU și multe altele. Construcția va arăta în final ca o școală în toată puterea cuvântului, dar nu va mai avea arhitectura unităților școlare din anii `60. La corpul A, constructorul va intra cu lucrările atunci când corpul B va fi gata.
– În privința celuilalt proiect de infrastructură școlară?…
Este vorba de proiectul „Construire Grădiniță cu program normal în sat Slobozia, comuna Boghicea”, investiție realizată în proporție de 60%. Noul obiectiv este situat în vecinătatea școlii, acolo unde se prefigurează deja un complex educațional și sportiv de toată frumusețea. În toamna trecută, în spatele grădiniței și a școlii a fost construit un teren de sport dotat cu tot ceea ce îi trebuie: teren sintetic, instalație de nocturnă și alte dotări. Gândurile mele merg mai departe, pentru că tot în respectivul areal vreau să înființăm și un cochet parc. Reamintesc faptul că în incinta școlii, de când sunt primar, a fost terminată și lucrarea la grupul social.Toate eforturile noastre au darul de a schimba radical infrastructura locală.
– În celelalte sate, ce s-a realizat?
Sunt voci care afirmă că atenția mea este îndreptată doar spre două sate, respectiv, Boghicea și Slobozia. Lucrurile nu stau așa, pentru că, recent, a început marele proiect de alimentare cu apă potabilă, în fapt, cea mai mare finanțare care a fost alocată acestei comune, peste 100 miliarde lei vechi. Este o mare investiție, iar dacă vom aduna și ceea ce se face la școli, plus ceea ce s-a realizat anterior, valoarea este de circa 200 miliarde lei vechi, și asta, la o populație de circa 2.300 de locuitori. Un fond investițional de circa 200 miliarde lei vechi în doar patru ani este o realizare uriașă. De alimentarea cu apă potabilă vor beneficia toți locuitorii comunei, funcție de cum va decurge ritmul lucrărilor. Noul proiect are titulatura de “Înființare sistem de alimentare cu apă în comuna Boghicea”, fiind realizat în proportie de 25%. Conducta va fi racordată la magistrala Timișești-Iași, administrată de APAVITAL SA Iași.
15 kilometri de asfalt pe drumuri comunale
– Ce vești mai aveți despre drumul județean 207A, care traversează comuna?
Zilele trecute am primit o veste bună de la Consiliul Județean, cum că vor începe primele lucrări de întărire a drumului și, mai cu seamă, în zona dealului de la Nistria. Dacă acest drum va fi realizat în viitorul apropiat, înseamnă că totul este în favoarea comunei noastre. Spun acest lucru pentru cei interesaţi că se va reduce distanța dintre Roman și Iași și că, până în fosta capitala a Moldovei, nu vom face mai mult de 45 de minute.
– Într-o vreme pomeneați de un proiect de asfaltare drumuri comunale…
De ceva vreme lucrăm la documentația unui alt proiect, privind modernizarea a 15 kilometri de drumuri comunale și sătești, prin Compania Națională de Investiții. Interesant de remarcat, finanțarea acestui proiect este deschisă. În sprijinul acestor spuse informez populația că la sfâșitul anului trecut am fost sunați să depunem procesul verbal pe situații de urgență. De asemenea, am mai fost informați că Boghicea a fost aleasă pentru finanțarea acestui mare proiect al comunei. Ca atare, acum suntem nevoiți să rezolvăm cu ridicările topografice și cu intabularea drumurilor. În final, depunem documentele la Compania Națională de Investiții și, din acel moment, dăm drumul la proiectare. Dacă totul va merge strună, deși stăm foarte rău cu resursele financiare, după realizarea acestui proiect vom mai avea maximum 5 kilometri de modernizat, ceea ce înseamnă că în comuna noastră ar fi asfalt în proporție de 95%. Au mai fost și alte lucrări, precum „Modernizare drumuri comunale și sătești”, plus încă trei străzi în lungime de 500 de metri. După cum vedeți, nu am stat de pomană.
Modernizarea Căminului cultural Slobozia
– Ați depus și alte proiecte la CNI?
Da, este vorba de modernizarea Căminului Cultural Sobozia, lucrarea fiind trecută la finanțare. Obiectivul are mare nevoie de reparații, fiind cuplat cu grădinița.
– Ce lucrări ați mai derulat în acest mandat?
După cum v-am informat, am finalizat grupul social și montarea centralei termice la Școala Slobozia; apoi modernizarea parcării de la primărie și a iluminatului public. Important este că, în prima parte a anului 2017, au fost depuse 12 proiecte prin Programul Național de Dezvoltare 2, unde am obținut 3 finanțări: „Înființarea rețelei de alimentare cu apă în comuna Boghicea”; „Reabiliatarea, extinderea și modernizarea Școlii gimnaziale Boghicea, județul Neamț”; „Construire grădiniță în sat Slobozia, comuna Boghicea, județul Neamț”. Investițiile sunt în valoare de 15.000.000 de lei noi, adică, 150 miliarde de lei vechi. De asemenea, am mai depus, la Grupul de Acțiune Locală Bâra, un alt proiect, respectiv, „Construire teren de sport în satul Slobozia, comuna Boghicea, județul Neamț”, în valoare de 300.000 lei, fonduri europene, la care a fost făcută recepția. La aceste lucrări mai adaug faptul că, în 2018, pe Situații de Urgență, a fost depus un proces verbal de calamități, în urma căruia am primit 1.950 metri cubi de balast, pentru pietruirea drumurilor comunale și sătești. În aceste condiții, am reprofilat și pietruit drumul comunal spre Oțeleni, pe porțiunea care se află în administrarea noastră, acțiune demarată în urma unei hotărâri a Consiliului Local Boghicea. Am mai achiziționat și șase stații de autobuz, pentru toate satele din comună.
– Aveți vreun regret?
Da, nu am dat în folosință noua bibliotecă din comună. Resursele financiare au fost modeste, am preluat datorii mari de la fosta administație locală și nu am putut rezolva totul. Promit că în viitor, vom pune și această instituție locală pe picioare. Totodată, am organizat două ediții ale Zilei Comunei Boghicea fără nicio cheltuială din bugetul local. La cele două sărbători au fost premiate 55 de familii care au împlinit 50 de ani de conviețuire. A mai fost sărbătorit și un veteran de război și 14 văduve de veterani de război.
Constantin NEGRU