În data de 23 iunie, John Bolton, fostul consilier pe probleme de securitate națională din SUA, a lansat cartea “Camera unde s-a întâmplat”. Personajul este unul extrem de cunoscut atât în Statele Unite, cât și în cercurile diplomatice. Bolton este diplomat veteran al SUA, un fost ambasador al SUA la Organizația Națiunilor Unite numit de președintele Bush. Este o figura controversată pentru scepticismul său în acordurile internaționale. Asta l-a făcut popular în rândul republicanilor și astfel a avut multe apariții pe Fox News. Aproape firesc, președintele Trump l-a numit consilier pe probleme de securitate națională.
Pe Broadway
Apariția cărții lui Bolton poate produce un cutremur la Casa Albă și, prin extensie, în întreaga Americă. Ea dezvăluie cum un personaj controversat, cu o groază de probleme venite din trecut a ocupat scaunul de președinte al celei mai puternice țări din lume și modul total atipic în care conduce. Pentru americani, care au cultul spectacolului, o paralelă între Trump și Alexander Hamilton, unul din părinții fondatori ai Statelor Unite vine firesc.
“Hamilton” este un muzical american hip-hop care a primit premiul Tony (a fost nominalizat pentru 16 premii și a câștigat un total de 11). Muzica, versurile și cartea muzicalului au fost scrise de Lin-Manuel Miranda, care a jucat rolul lui Hamilton în piesa originală. Hamilton se bazează pe povestea vieții lui Alexander Hamilton, care poate fi, mai mult sau mai puțin, un exemplu a ceea ce ne-am obișnuit să numim “visul american”. Născut pe insula Nevis din Caraibe, el a fost, după cum o spune atât de elocvent muzicalul, “un bastard, orfan, fiul unui femei ușoare și un Scotsman.” A crescut în sărăcie, dar, în ciuda începuturilor sale, a ajuns să aibă o mare putere și avere. În cele din urmă, s-a mutat la New York și, pe parcursul carierei sale, a înființat sistemul bancar american, Garda de Coastă, Poșta New York și a scris majoritatea actelor federaliste, o serie de documente care au ajutat la ratificarea Constituției Statelor Unite ale Americii.
Despre spectacol, fosta primă doamnă, Michelle Obama, spunea că este “cea mai bună piesă de artă în orice formă pe care am văzut-o în viața mea”. Cu toate acestea, actualul președinte al Statelor Unite, Donald J. Trump, care nu a văzut niciodată spectacolul, l-a catalogat drept un spectacol “extrem de supraestimat”. Realitățile șocante din acest spectacol sunt depășite net de conținutul cărții lui Bolton, care face ca WikiLeaks să pară o comedie. Informațiile la prima mână, din alcovul politic al Administrației Trump, cu secretele cele mai ascunse ale Casei Albe, depășesc cu mult intriga unui spectacol de succes. Iar după ce Trump nu va mai fi președinte, personajul său va fi în mod sigur protagonist în multe filme și spectacole.
La Casa Albă
Volumul lui John Bolton – despre care unii spun că este o carte ce cuprinde dezvăluiri izbitor de impresionante, a apărut exact în momentul în care președintele Donald Trump are o groază de probleme generate de modul în care a gestionat criza coronavirus. După mult timp, conform mai multor sondaje, este în pierdere de popularitate, iar dezvăluiri delicate îl pun într-o postură jenantă (dacă acest lucru mai contează) în fața alegătorilor. De aceea reacția lui Trump la apariția cărții a fost rapidă și extrem de dură, denunțând-o pe Twitter ca fiind “o compilație de minciuni și povestiri inventate”, numindu-l pe Bolton “țicnit”.
De ce această reacție la un președinte obișnuit să treacă rapid peste tot ce nu-i convine? Răspunsul vine în urma lecturii. În cartea “Camera unde s-a întâmplat”, Bolton descrie un președinte șocant de eratic și ignorant, care a cerut ajutor liderilor străini pentru a-și asigura propria realegere în funcția de președinte, ceea ce pentru americani este un lucru de neconceput! Unii ar numi-o – “o carte despre cum să nu fi președinte”; îl înfățișează peTrump ca fiind un lider corupt, prost informat, nechibzuit, care a folosit puterea biroului său pentru a-și avansa propriile nevoi personale și politice chiar înainte de interesele națiunii. Un Trump care seamănă izbitor cu perioada când acesta era un realizator de emisiune care elimina concurenți după cum i se năzărea, după propriile capricii și interese.
Bolton: nici Donald Trump, nici Joe Biden
John Bolton trage câteva concluzii nu foarte optimiste pentru viitorul politic al națiunii americane. Părerile sale despre cei doi lideri care vor să conducă America după alegerile din acest an sunt categorice: nici, nici! Despre Trump vorbește ca unul care a colaborat direct cu el: “Sper să rămână în istorie ca președintele cu un singur mandat, care nu a aruncat țara într-o spirală din care să nu-și mai poată reveni. Putem să recuperăm după un mandat, am absolută încredere, chiar dacă în noiembrie n-o să fie ales un republican. Dacă va câștiga un nou mandat, vor fi probleme. Nu cred că este potrivit pentru acest post. Nu cred că are competența necesară. Nu cred că este un republican conservator. N-o să-l votez în noiembrie”.
În privința candidatului propus de democrați, fără multe alte amănunte, Bolton dă verdictul: “Cu siguranță, n-o să-l votez nici pe Joe Biden”.
Decizia Justiției americane: Cartea lui Bolton poate fi publicată, deși “a pus țara în pericol”!
Primul lucru pe care l-a încercat echipa lui Trump a fost să împiedice publicarea memoriilor și a apelat la justiție. În paralel, amenințările la adresa fostului său colaborator apropiat nu au întârziat să apară: “Bolton a încălcat legea, a fost denunțat și învinuit că a făcut acest lucru, cu un preţ foarte scump de plătit. Îi place să lanseze bombe asupra oamenilor şi să-i ucidă. Acum, bombele vor cădea pe el!”, a scris președintele pe Twitter. De aici până la apelativul de trădător de țară, lansat de secretarul de stat Mike Pompeo, drumul a fost foarte scurt.
Extrem de nuanțată decizia judecătorului federal Royce Lambert, care a trebuit să decidă în privința publicării cărții. El a subliniat în decizia Curții că John Bolton a pus în pericol securitatea națională a Statelor Unite și și-a pus țara în pericol, dar, cu toate acestea, Curtea nu va cere confiscarea și distrugerea unei autobiografii politice. Motivația este și mai interesantă și ea ar trebui citită cu atenție, în contextul în care este tot mai greu să blochezi instituțional ceva de acest gen, în condițiile în care social media ocupă tot mai mult loc în viața oamenilor. Judecătorul a spus că răul era deja făcut, sute de copii existând deja în circulație și o decizia de blocare nu ar fi putut fi pusă în aplicare.
Concluziile cărții : ”America în criză!”
În acest moment America are de ales între două persoane total opuse, Donald Trump și Joe Biden. Dacă înainte de pandemie Trump ar fi câștigat la pas alegerile, acum cursa între republicani și democrați se duce umăr la umăr, între un Donald Trump cu accese suveraniste și naționaliste și un Joe Biden deschis pentru globalizare. Iar democrații se bazează, în lupta lor, pe ceea ce Bolton dezvăluie despre actualul președinte.
“Ideea că niște complimente grețoase adresate unui dictator (Kim Jong Un) l-ar convinge pe acesta că poate încheia o înțelegere cu Donald Trump mi se pare naivă și periculoasă, în același timp”, este una din afirmațiile care pot face mult rău campaniei republicanilor. De ce, spune tot Bolton: “Amenințarea venită dinspre Coreea de Nord este din ce în ce mai mare. Pentru că nu este niciun dubiu că această țară lucrează în continuare la programele nuclear și de dezvoltare a rachetelor balistice. E una dintre cele mai secretoase țări de pe planetă”.
Dezvăluirile continuă: Bolton, de pe poziția de consilier pe probleme de securitate, să nu uităm asta, descrie o serie de acțiuni din interiorul administrației republicane, relatând că Trump ar fi cerut sprijinul președintelui Chinez Xi Jin Ping pentru câștigarea alegerilor din 2020!
În ciuda tuturor acestor dezvăluiri, John Bolton a refuzat să depună mărturie în Camera Reprezentanților atunci când s-a încercat punerea sub acuzare (impeachment) a președintelui în exercițiu. Ceea ce spune foarte mult despre încrengătura de interese de la Casa Albă, dar și despre faptul că apariția cărții are și o componentă financiară deloc neglijabilă pentru autor.
Cartea lui Bolton este o picătură care se poate transforma într-un uragan într-o țară sfâșiată de conflicte inter-rasiale, economice, politice și care încearcă să-și mențină poziția de lider mondial. Totul este exacerbat de manifestările de stradă din Statele Unite, provocate de moartea cetățeanului de culoare George Floyd, care a profilat noi lideri formali și informali ai extremei stângi și ai extremei drepte. Aceste lucruri se petrec într-o lume în care, din punct de vedere geo-strategic, la nivel global, au loc repoziționări semnificative, raportat la alianțele și divergențele cu care ne am obișnuit.
Practic, SUA este astăzi între trei crize: cea medicală Covid19 și cea socială marcată de anarhia urbană, la care se adaugă provocările unei noi ordini mondiale.
Repoziționări strategice
Pentru a înțelege în profunzime problemele cu care se confruntă planeta, poziționările și repoziționările strategice, vă recomand cu căldură să citiți cartea lui John Bolton, fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, devenit astăzi un fel de “dușmanul public numărul unu” al șefului de la Casa Albă și, implicit, al celor care se ocupă de campania electorală a acestuia.
Într-un scurt rezumat, vă prezint câteva dintre marile provocări cărora trebuie să le facă față un lider responsabil la Casa Albă.
Relația Statelor Unite ale Americii cu China care s-a transformat într-un veritabil război rece, în timp ce toate cele 27 de state europene au relații bilaterale cu China;
Statele membre UE încearcă o apropiere de Rusia, chiar și Statele Unite și-ar dori o dezlipire politică a Rusiei de China pentru a reuși să transforme China în “dușmanul de clasă”;
SUA a deranjat Germania și Turcia prin întărirea flancului estic al NATO (România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Republica Cehă) în condiții în care se arată un cartonaș galben unui stat rus tot mai agresiv;
Prin decizia lui Trump de retragere a SUA din Tratatul “Cer deschis” – Tratatul Forțelor Nucleare, a apărut un nou punct în agenda problemelor destabilizatoare globale. O nouă cursă a înarmărilor fără limitări pare să pornească oficial;
Nici relația Statelor Unite cu Europa nu este una fericită în condițiile în care Donald Trump a declarat construcția UE ca fiind “un eșec” și a încurajat deschis Brexitul.
Dezvăluirile lui Bolton par să fie făcute cu scopul de a arăta că în SUA, la cel mai înalt nivel, există o profundă criză de imagine şi de leadership.
Despre România, în acest tulburător context internațional, voi scrie, poate, într-un număr viitor al „Mesagerului de Neamț”.
Dr. Liviu HARBUZ