Interviu cu primarul Iosif ȘOICAN
– De mai multă vreme, în comuna Doljești, se sapă de zor, ca atare, la ce investiții se lucrează?
Satele comunei noastre se află de mai multă vreme într-un vast șantier. Se sapă peste tot, se montează, se sudează, se taie, pentru că în lucru au fost și sunt în acest an vreo 10 investiții, dacă nu mai multe. Le-aș prezenta într-o anumită ordine, chiar de la intrarea în satul Buruienești. Aici am beneficiat de un proiect în valoare de 68.000 de euro, fonduri europene, obținute prin GAL “Podișul de Nord al Bârladului”. În fapt, este vorba de construirea de trotuare în lungime de 1.350 kilometri, lucrarea fiind în faza de recepție. Dacă ar fi fost după mine, aș fi construit trotuare în toată comuna, dar, deocamdată, atât am putut. Poate în anii următori, funcție de resursele financiare, vom rezolva în totalitate și această problemă. Un alt obiectiv foarte important pentru comunitate este construirea unui nou dispensar uman în satul reședință de comună. Clădirea a fost ridicată pe amplasamentul vechiului dispensar. Este o investiție finanțată de Ministerul Dezvoltării, prin PNDL. Are o valoare de 1,1 milioane lei, adică, 11 miliarde lei vechi. Construcția beneficiază deja de toate serviciile publice, respectiv apă, canalizare și gaz metan, cu care va fi încălzită în timpul iernii. Așa cum arată, poate primi toate calificativele din partea Direcției de Sănătate Publică Neamț. Ca şi cealată lucrare, și această investiție este în faza de recepție, pe care o vom primi în dotare nu peste multă vreme. Dacă privesc în urmă, în acest domeniu, în cei 7 ani de primărie, aș fi la al doilea obiectiv sanitar construit și inaugurat, după cel de la Rotunda. Oamenii au nevoie de servicii medicale în ton cu vremurile și prestate în condiții foarte bune. Dispensarul beneficiază de sală de consultații, de tratamente, dar și de alte incinte.
– Cât privește următorul obiectiv nou din centrul comunei?
Este vorba de o extindere a Primăriei Doljești. În această clădire, vor funcționa câteva servicii ale administrației locale, respectiv starea civilă, impozitele și taxele locale, arhiva, etc. Construcția a fost ridicată cu fonduri proprii și a costat 1,8 milioane lei noi. Era nevoie de o astfel de clădire, pentru a descongestiona activitatea din primărie, astfel ca oamenii locului să nu piardă timpul pe la un birou sau altul. Noul spațiu are centrală proprie, fiind efectuat și racordul la noua rețea de gaze naturale.
Reabilitarea Căminului cultural Doljești
– Mai aveți și alte construcții noi?
Deși este veche, arată ca nouă. Mă refer la reabilitarea Căminului cultural din satul Doljești. Construcția are o cu totul altă imagine astăzi, iar dacă ne ajută Bunul Dumnezeu vom recepționa și această lucrare. Valoarea investiției este de 108.000 lei, cu fonduri europene, obținute de la AFIR. În sala de spectacole pot încăpea, pe scaune, 150 de spectatori, fiind refăcut atât interiorul, cât și exteriorul. Scaunele au fost achiziționate, clădirea beneficiind și de o instalație de sonorizare adecvată. Tot în cămin va funcționa biblioteca și va dispune de calculatoare, internet și multe alte dotări. În spatele clădirii este un bazin uriaș, în care vom păstra apa necesară celor de la ISU în caz de incendii.
– Ce obiective au fost vizate în domeniul infrastructurii școlare?
Nu cu multă vreme în urmă, a fost terminată noua grădiniță din satul Doljești, urmând să înceapă o nouă lucrare, de această dată la clădirea mai veche a Școlii Gimnaziale “Gheorghe Pătrașcu” Buruienești. Este o realibilitare totală a clădirii, iar corpul respectiv a fost predat constructorului, aceasta find în fază de organizare de șantier. Valoarea investiției este de 9.000.000 lei, ceea ce implică un mare complex de obiective. Toate au darul de a oferi elevilor, dar și cadrelor didactice și personalului administrativ condiții deosebite. Nu ne lăudăm, dar grație eforturilor tuturor factorilor locali, în acest moment, școlile din satele Buruienești și Doljești arată superb. Reamintesc faptul că unitatea de la Rotunda a fost predată Consiliului Județean Neamț, în baza unui protocol, în care va funcționa un centru social pentru persoane cu dizabilități, finanţat de instituția respectivă. Mai mult, vor fi construite și două locuințe pentru persoane cu dizabilități, tot de către Consiliul Judeţean Neamț. De asemenea, am reușit amenajarea de noi parcări în satele Buruienești și Doljești. Astfel, la Buruienești a costat 95.000 de lei, apoi, în fața Primăriei Doljești 70.000 de lei, iar la Căminul cultural 105.000 lei.
Proiecte pentru asfaltarea totală a comunei
– Care ar fi cea mai mare investiție, ca valoare, derulată în acest an?
În realitate, sunt două proiecte. Unul, rețeaua de distribuție a gazului metan în comuna Doljești, realizat și finanțat din bugetul local, în valoare de 9.000.000 lei. Aducerea gazului metan în comună este o mare reușită, având în vedere prețul la materialul lemnos, care crește de la o lună la alta. Nu mai vorbesc de faptul că oricine poate investi în comună, atâta vreme cât dispunem de toate serviciile privind infrastructura locală: alimentare cu apă, canalizare și, iată, gaz metan. Lungimea rețelei este de 30 de kilometri și va fi gata în scurt timp. Al doilea proiect este al firmei care a construit rețeaua și care va distribui gazul în comună. Acest agent va continua extinderea, prin racordurile la locuințe și instituții locale, rețea care va avea cel puțin 15 kilometri, dacă nu mai mult. După cum se vede, comuna noastră se dezvoltă de la un an la altul, fenomen care poate fi văzut la tot pasul.
– Ce veți face în situația în care unii nu văd cu ochi buni aceste realizări?
În primul rând, este treaba lor. Eu am conștiința împăcată că am făcut tot ceea ce s-a putut pentru aceste investiții. Misiunea mea a fost și este ca locuitorii comunei să beneficieze de servicii publice de calitate.
– Aveți vreun regret?
Cum să nu. Am depus 3 proiecte de modernizări de drumuri comunale, care însumează în jur de 24 kilometri, cu care am fi rezolvat cam toate problemele. Totuși, sunt semne și speranțe că va fi finanțat unul, depus la Compania Națională de Investiții, în lungime de 8 kilometri. Din păcate, unii oamenii nu înțeleg că toate lucrările se fac într-o anumită ordine și că eu, ca primar, nu-mi permit să sparg asfaltul, pentru a rezolva anumite probleme legate de apă, canalizare, gaz metan. Toate se desfășoară într-o anumită ordine. Aș mai adăuga un aspect. Sunt și unii care și-au făcut un obicei, de a critica, de a arunca vrute și nevrute pe seama unora, inclusiv a mea. Dar, există un judecător care le rezolvă pe toate.
– Ce proiecte vizați pentru următorii ani?
Evident, să terminăm asfaltarea totală a comunei, apoi să refacem și să betonăm unele drumuri agricole, care să înlesnească transportul produselor din câmp, dar și deplasarea rapidă a utilajelor agricole. Apoi, modernizarea Căminului cultural din satul Buruienești, continuarea realizării de trotuare în celelalte sate ale comunei, asigurarea de servicii publice de calitate, inclusiv ecologizarea în foarte bune condiții. De asemenea, să continuăm modernizarea instituțiilor locale, mai ales acolo unde este nevoie. Numai că, toate acestea necesită fonduri mari, care se obțin cu eforturi și multă pricepere. Spun asta, pentru că banii nu curg din cer, iar pentru atragerea lor avem nevoie și de anumite investiții în realizarea de documentații, fără de care nu se va putea face mare lucru. Recunosc, mare mea bucurie este că am reușit să aducem gazul în comună. Au fost multe probleme de rezolvat, dar le-am așezat cum trebuie. De asemenea, mulțumesc oamenilor pentru înțelegere, pentru că au fost și momente în care s-a creat disconfort, dar asta a fost situația. Mulți localnici și-au achiziționat deja centrale pentru încălzirea cu gaz metan a locuințelor, iar alții o vor face în perioada următoare.
A consemnat Constantin NEGRU
Un comentariu
FELICITĂRI.De minune se potrivește proverbul ,, Omul potrivit la locul potrivit,,. Din datele prezentate, constat că sunt realizări importante planificate și realizate pentru comunitatea pe care ați păstorit-o cu mult aplomb, devotament și responsabilitate. Multă sănătate la întreaga familie precum și tuturor locuitorilor comunei Doljești. La MULTI ANI în noul an care ,, bate la ușă,,.