Mâine, 15 iunie, începe examenul de Evaluare Națională cu proba scrisă la limba și literatura română. Sunt 4.332 de absolvenți de gimnaziu înscriși, din 4.469 de elevi aflați în evidența școlilor din județul Neamț. Între cei 137 care nu pot susține examenul, 80 de elevi nu au situația școlară încheiată și restul sunt elevi cu dizabilități de la școlile speciale și care rămân să învețe o meserie în școala profesională.
Din cauza coronavirusului, 8 elevi nu vor putea fi mâine, în bănci. „De ultimă oră, avem 8 elevi care sunt în izolare la domicilii, o parte încheie perioada și vor putea participa la prima sesiune, o parte vor intra în sesiunea specială de examen, din 20-30 iunie”, a declarat Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Județean Neamț. „Este bine că nu avem nici un caz de infecție cu coronavirus, nici în rândul cadrelor didactice, nici a elevilor. Școlile sunt pregătite, au fost dezinfectate, sunt cadre medicale la fiecare din cele 114 școli care sunt centre de examen”.
Situații aparte sunt la două unități de învățământ cu puțini absolvenți: „Am soluționat două situații deosebite pentru care avem aprobare de la ministerul Educației. Cei 9 absolvenți de la Școala Gimnazială Pâncești rămân să dea examenul în școală, iar cei 6 absolvenți de la Liceul particular nr. 1 de la Bistrița vor merge la Școala Gimnazială Vaduri”, a mai precizat Mihai Obreja.
Condiții speciale de examen sunt asigurate și pentru elevii cu probleme cronice de sănătate. Aceștia vor susține examenul în prima sesiune și vor avea profesori anume desemnați: „Nu avem elevi internați în spital. Dar sunt 12 elevi cu boli cronice, cu diverse dizabilități și care nu se pot deplasa în școli, pentru examen. Pentru ei am aprobat și am asigurat tot ce este nevoie ca să susțină probele la domicilii, sunt comisii speciale desemnate și ei vor putea da examenul în sesiunea care începe pe 15 iunie”, a adăugat șeful IȘJ Neamț.
În ce privește corectarea lucrărilor, oficial încă nu se știe dacă se va face încrucișat între școlile din județ, cum se tot vorbește în ultima perioadă, sau în alt județ. În Neamț au fost stabilite 5 centre de evaluare, două în Piatra-Neamț și Roman și unul în Târgu Neamț.
(C.I.)