Florin Hozoc, omul care a donat un aparat de plasmafereză Centrului de transfuzie din Piatra-Neamț și alte 17 în diverse locuri din țară, este complet dezamăgit de atitudinea Ministerului Sănătății, motiv pentru care este pe punctul de a retrage oferta pe care o făcuse pentru încă 32 de echipamente. Firma pe care o administrează ne-a transmis astăzi, 5 iunie, un comunicat de presă, pe care-l reproducem integral.
„Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD) solicită public Ministerului Sănătății un răspuns privind oferta noastră de sponsorizare, făcută pentru alte 32 echipamente de recoltare a plasmei convalescente, pe lângă cele 18 deja instalate, precum și pentru echipamentele necesare creării unei bănci de plasmă convalescentă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cazul în care nu vom primi un răspuns până la data de 15 iunie 2020, vom retrage aceste oferte.
BPHD constată în acest context că Ministerul Sănătății nu și-a respectat obligațiile prevăzute în protocolul semnat cu ocazia donării primelor 3 aparate de plasmafereză, suplimentate ulterior cu încă 15, respectiv nu a realizat registrele online pentru donatorii și receptorii de plasmă convalescentă, nu a derulat nicio campanie publică de informare privind donarea de plasmă convalescentă, nu a reușit să organizeze schimbul de informații dintre spitalele care tratează pacienții COVID-19 și centrele de transfuzie sanguină unde se recoltează plasma convalescentă, iar ulterior a ignorat apelurile noastre (dar și cele venite din partea societății civile) privind corectarea metodologiei pentru donarea de plasmă convalescentă, care este mult mai restrictivă și mai birocratică decât ghidul european aprobat de cele 28 de state membre UE.
Precizăm faptul că, de două luni de zile, Ministerul Sănătății nu a dat un răspuns ofertei noastre privind suplimentarea cu până la 50 de aparate de plasmafereză a sponsorizării actuale de 18 aparate, chiar dacă am precizat clar că toate cele 50 de aparate puteau fi utilizate gratuit timp de un an de zile și veneau însoțite de 9.000 de kituri gratuite de recoltare a plasmei.
În același timp, Ministerul Apărării Naționale și Ministerului Sănătății nu au dat un răspuns nici ofertei noastre, făcută acum mai mult de o lună de zile, de a pune la dispoziție în mod gratuit, timp de 2 ani, echipamentele de testare NAT, inactivare virală, congelare ultra-rapidă și depozitare a plasmei convalescente, care ar fi ajutat la crearea unei bănci de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19 din România, astfel încât statul să aibă capacitatea tehnică pentru a fi pe proprietarul și depozitarul plasmei convalescente donate de români.
Chiar dacă ministrul Sănătății Nelu Tătaru a dovedit implicare și bună credință în susținerea terapiei cu plasmă convalescentă, structurile birocratice din minister au blocat și continuă să blocheze reformele din domeniu și eforturile societății românești de a pune pacientul în centrul sistemului de sănătate publică.
Aceste blocaje nu ar trebui să rămână nepenalizate și, de aceea, solicităm demiterea urgentă a Comisiei de Transfuzie din cadrul Ministerului Sănătății și înlocuirea actualilor ei membri cu persoane din sistemul de transfuzie sanguină care, în această perioadă, au demonstrat implicare și determinare pentru a salva viețile pacienților.
Reamintim publicului că BPHD a donat deja statului român 4 echipamente de plasmafereză, plus încă 14, care au fost oferite centrelor de transfuzie spre utilizare gratuită timp de un an de zile, aparate care rămân în continuare la dispoziția centrelor de transfuzie sanguină, conform angajamentului BPHD. Eventuala retragere a ofertei noastre suplimentare (cele 32 de aparate de plasmafereză și echipamentele pentru banca de plasmă convalescentă) nu va afecta în niciun fel cele 18 aparate deja instalate și care funcționează pentru colectarea de plasmă în beneficiul pacienților COVID-19. Menționăm că cele 18 aparate de plasmafereză plus cele 6000 de kituri de recoltare deja donate, au o valoare totală de 549.600 euro plus TVA, constituind un ajutor important pentru sistemul de transfuzie sanguină, care poate astfel colecta direct plasmă de la ex-pacienții COVID-19 cu costuri zero și cu un randament net superior, de 3 până la 9 ori mai mare, decât dacă ar fi colectat plasmă în mod indirect, prin recoltarea de sânge integral”.