Constituită prin comasarea a trei foste comune, Icușești a reușit în ultimii ani să marcheze câteva realizări importante din punctul de vedere al dezvoltării infrastructurii locale. Un plan ambițios de modernizare a centrului civic al comunei se lovește de obtuzitatea, neputința sau, pur și simplu, indolența unei societăți comerciale specializată în construcții, care, de ani buni, nu reușește să termine o lucrare așteptată de către toți locuitorii comunei. Este vorba despre clădirea noii școli, după ce vechea clădire, construită în 2005 cu fonduri de la Banca Mondială, a ars în 2014. După incendiu, au fost făcute demersuri pentru o investiție care să fie cât mai rapid finalizată. Lucrarea a fost atribuită societății IZOPOINT SRL, legată ombilical de funcțiile și activitățile fostului prefect Vasile Panaite. Numele societății și al fostului prefect Panaite au apărut în documente legate de o anchetă penală chiar în legătură cu investiția de la Icușești. În acest moment, spune primarul comunei, pentru ca lucrările să fie finalizate la noua școală, ar mai fi nevoie de montarea lămpilor electrice, racordarea instalației la centrala termică, dar și o curățenie bec. Firește, toată comunitatea se întreabă retoric de ce constructorul nu finalizează execuția.
”O să dăm constructorul în judecată!”
Interviu cu primarul Săbărel Vanea ROȘU
– Domnule primar, ce ne puteți spune în legătură cu la noua școala din satul Icușești?
Să încep cu lucrurile bune. Am reușit să obținem un proiect de 30.000 euro, prin GAL, cu care să achiziționăm mobilierul pentru noua școală de la Icușești: bănci, scaune, dulapuri, mese de laborator de chimie și fizică, scaune și mese pentru grădiniță, într-un cuvânt, cam tot ceea ce trebuie. Mobilierul este depus în școală, dar constructorul tot îmi promite că vine, motivând că a fost pandemie, că vine astăzi, că vine mâine. Nu ar mai avea mult de lucru decât vreo 5-6% din investiție, respectiv de montat corpurile electrice de iluminat.
– Caloriferele sunt montate?
Da, centrala este adusă și trebuie să o racordeze la instalație și să facă probele. Atât. În aceste condiții, după aprecierea mea, mult nu mai este de lucru. Mai este nevoie și de un pic de curățenie în săli și pe holuri. În două săptămâni ar fi gata. Poate că, la începutul lunii septembrie 2020, ar putea să vină domnul constructor să definitiveze școala, ca pe 15 copiii să poată intra în școală. Centrala termică a costat 700 milioane lei vechi.
– Dacă nu vine constructorul, că tot nu a dat dovadă de prea multă seriozitate până acum, ce veți face?
Este o întrebare grea, pentru că stau de patru ani acuși, îmi termin mandatul, și nu se mai termină construcția școlii. O să încercăm să mergem pe căile legale, o să dăm constructorul în judecată. O să vedem ce-o să spună instanțele de judecată. Altceva nu avem ce face. Este mare păcat. Apoi, am construit din fondurile locale un gard de toată frumusețea la școală. Vreau să înființez un mic parc chiar la intrarea în construcție, să croiesc o cale de acces pentru microbuz, care să debarce copiii la doi metri de intrare. Să nu aibă parte de frig iarna sau ploaie în celelalte anotimpuri. Proiectele mele merg mai departe, dar deocamdată nu pot face nimic, pentru că școala nu a fost predată de constructor beneficiarului, respectiv, Consiliului Local și populației școlare din comună. Aici este marele necaz.
În așteptarea axei Piatra Neamț-Podul Turcului
– La ce proiecte vă mai gândiți?
Școala, dar și celelalte construcții la care ne gândim, fac parte dintr-un amplu program de modernizare a centrului civic. Lângă școală avem noul Cămin cultural, cu o capacitate de 200 de locuri, care mai dispune de o sală de proiecție și un spațiu pentru bibliotecă. Apoi, între noua biserică și magazinul sătesc este un spațiu în care vreau să mai amenajăm un părculeț, însă terenul este în litigiu, eu sper să demonstrăm că este al primăriei. Mergând spre primărie, în curtea acesteia, am vrut să fac o fântână arteziană, cu un monument. A fost amenajată parcarea și refăcută fațada primăriei. Cu timpul, comuna va avea un centru civic de toată frumusețea.
– Aminteați într-o vreme de drumul spre satul Muncel, comuna Ion Creangă?
O să încercăm o reabilitare a drumului care duce de la Bălușești până în satul Muncel, apoi în centrul comunei Ion Creangă. Drumul este reabilitat până în satul Muncel de comuna Ion Creangă. Am convenit cu domnul primar Neculai Năstase, din această comună, ca să vină dumnealor cu reabilitatul până la limita cu Icușești, iar de acolo să continuăm noi lucrarea la acest drum cu piatră până la limita cu satul Bălușești. Această variantă scurtează drumul până la Ion Creangă cu 7 kilometri, peste deal. Mai avem de realibilitat DC 84, care face legătura între Bălușeşti și Bătrânești, adiacent și satul Chilii, din comuna Valea Ursului. Așteptăm să se dea drumul la programul de finanțare pentru dezvoltare rurală, ca să putem accesa fonduri. Mai avem de asfaltat satele Spiridonești, Rocna și Bătrânești. De asemenea, așteptăm să se asfalteze axa Piatra Neamț-Podul Turcului, cu trimitere prin Mărgineni, Trifești, Horia, Ion Creangă și Icușești, proiect depus pe POR de CJ Neamț. Deocamdată, nu știm care este stadiul acestei finanțări, dar noi sperăm să avem parte de acest mare proiect, care ar rezolva multe probleme în comunele Ion Creangă și Icușești. Noi așteptăm această investiție de vreo câțiva ani. Probabil, va începe când se vor termina lucrările în zona Târgu Neamț. Atunci va începe lucrarea și în zona Neamț-Bacău. Așa se întâmplă când ești primar liberal și când Consiliul Județean este la PSD. Reamintesc faptul că, în acest mandat, am prins un proiect de asfaltare drumuri comunale, investiție realizată deja, pentru modernizarea a 10 kilometri de drumuri comunale: 7 kilometri în satul Icușepti și 3 kilometri la Bălușești.
Dispensarul uman a reajuns la comună
– Alte lucrări?
Nu exagerez, dar readucerea dispensarului uman în patrimoniul local, este una dintre marile mele realizări. Obiectivul fusese achiziţionat de fostul medic al satului, iar acesta a plecat ulterior la Roman și de la care am cumpărat acum cabinetul. Pentru dispensar am plătit 1,2 miliarde lei vechi, iar în ultima vreme clădirea a fost renovată și arată foarte bine. În interior există sală de consultații, sală de tratamente. Totodată, clădirea are spațiu pentru farmacie, dar și locuință pentru medic la etaj. Totul a costat circa 550 milioane lei vechi. A fost schimbată tâmplăria din lemn cu termopan, iar acum arată superb.
– Se observă numeroase schimbări și în curtea primăriei.
Așa este, în curtea primăriei am construit o scenă, numai că vreau să pictăm tricolorul pe perete. Pe un perete să fie bisericuța din satul Icușești, iar pe o altă latură școala și căminul cultural. Vreau să mai fie Sfinții Constantin și Elena, dar și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Aș vrea să fie ca la mănăstire, totul realizat cu talent și cu eleganță. În curtea primăriei, acolo unde încap 400-500 de oameni, se pot organiza spectacole, inclusiv Ziua comunei. Tot în curtea primăriei, am construit un garaj pentru microbuz, pentru utilajele din dotarea primăriei, dar și o clădire în care să adăpostim arhiva primăriei, sediul ISU și tot ceea ce ține de acest serviciu. Nu mai spun de spațiile pentru depozitarea materalului lemnos.
– Sunteți mulțumit de tot ceea ce s-a petrecut în comuna Icușești în acești ani de când sunteți primar?
În cei patru ani, nu am putut să fac tot ceea ce mi-am propus, dar asta rămâne la aprecierea celor care vin, a celor care au trecut pe la Primăria Icușești acum trei ani, doi ani, acum un an, dar care trec și în ziua de astăzi. Ei vor fi cei care vor aprecia. Eu mai am multe proiecte în derulare. Nu știu cum o să le pot finanța. Cu toate acestea, în mare parte, mă declar mulțumit că nu am făcut umbră în primărie, cât am fost în funcția de primar, începând cu anul 2016 și asta, după ce am preluat o datorie publică de 16 miliarde lei vechi. Pentru o comună ca Icușești, a fost o sumă enormă. Acum suntem aproape de zero. Mai avem o parte din cofinațarea de proiecte, dar dacă nimeni nu ne dă nici un leu, eu nu le pot duce mai departe. Sunt mulțumit de ceea ce am realizat, de faptul că am reușit să cumpărăm dispensarul comunei care a fost vândut cu ani în urmă, pentru mine este un mare succes. Am reușit să aduc medicul de la Bălușești, care să deservească cetățenii din toată comuna. La Icușești vine trei zile pe săptămână. În fond, oamenii locului vor putea să aprecizeze ceea ce am făcut și ceea ce mai este de făcut în comună.
Constantin NEGRU