Grindina, impresionantă ca dimensiuni, căzută în seara de 11 iunie, a afectat zona de munte a județului Neamț, dar și orașul reședință de județ, parțial, precum și comunele din imediata apropiere, mai cu seamă Gârcina și Dobreni. Desigur, cea mai bună soluție pentru a evita distrugerea culturilor ar fi rachetele antigrindină, inexistente în Neamț deocamdată și cu șanse palide de a fi înființat vreun punct de lansare în următorii ani.
”Este un centru la Iași, la noi nu”, a declarat Maricel Tălmăcel, directorul Direcției Agricole Neamț. ”O să avem și noi, probabil, dar mai durează pentru că trebuie bani, trebuie studii, costă destul să înființezi un puct de lansare. Până atunci, agricultorilor le rămân asigurările, oamenii trebuie să învețe să-și asigure culturile . Noi am sunat fermierii, au fost ceva probleme pe la Dobreni, iar pe Valea Muntelui au fost afectați copacii din curțile oamenilor. Marii agricultori se pot asigura pentru grindină, seceta n-o asigură nimeni și nici înghețul de iarnă, de asta ar trebui făcut fondul mutual, la care fermierii contribuie cu 30%, iar 70% din fonduri vin de la Uniunea Europeană”.
Conform, datelor disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în acest an, Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor va proteja o suprafață de aproximativ 1.500.000 ha, prin funcționarea a 65 de puncte de lansare, aparținând unităților din județele Prahova, Buzău, Teleorman, Olt, Iași, Vaslui, Vrancea, Galați, Timiș, Dolj, Vâlcea, Mehedinți.
”Conform studiilor de fezabilitate care stau la baza dezvoltării Sistemului, rentabilitatea investiției în servicii de protecție antigrindină prin tehnologia rachetelor antigrindină variază între 1:7 și 1:14 (pentru un leu investit, se salvează alți 7 lei, respectiv 14 lei). În general, eficiența economică a infrastructurii antigrindină variază în funcție de costurile de înființare/operare/exploatare și întreținere, de condițiile meteo-climatice din sezonul de combatere a căderilor de grindină, precum și de numărul și calitatea intervențiilor active în atmosferă din sezon. Astfel, costul serviciilor de intervenție activă în atmosferă, pentru fiecare sezon de combatere a căderilor de grindină, variază între 9-20 EURO/ha, funcție de variabilele amintite. Pentru anul 2019, costul total al serviciilor de combatere a căderilor de antigrindină pentru culturile din zona protejată, a fost de 65,7 lei/ha, echivalentul a cca 13,7 EURO/ha”, se arată în informarea MInisterului Agriculturii.
C.M.