Actualizare: Pe portalul Curții de Apel Bacău a apărut, în această după-amiază, soluția instanței: ”Admite cererea. Dispune suspendarea executării Ordinului Ministrului Afacerilor Interne nr. II/2059 din 27.11.2019 până la soluţionarea acţiunii în fond. Obligă pârâtul să plătească reclamantului 1.000 lei cheltuieli de judecată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Curtea de Apel Bacău. Pronunţată în şedinţa publică din 5 iunie 2020”.
Conform legii, suspendare unui act administrativ este executorie de drept. Recursul nu prea mai contează în asemenea condiții, însă partea care a pierdut este obligată să-l declare.
”O cale de atac poate duce la o soluție surprinzătoare, dar opinia mea este că nu se va schimba hotărârea”, ne-a declarat avocatul Adrian Bourceanu. ”Noi am reușit să casăm o sentință a Tribunalului Neamț, pe motiv de competență materială, apropo de condițiile de admisibilitate a recursului. Nu poți să invoci în recurs motive de fond sau alte chestiuni care exced condițiilor limitative prevăzute de Codul de procedură civilă. Deci, dacă mă raportez la restricțiile care sunt impuse de Codul de procedură civilă sub aspectul admisibilității recursului, șansele sunt reduse, dar nu e bine să dai cu presupusul. Cert este că vorbim despre o sentință executorie de drept, cu imediată aplicare astfel încât după expirarea concediului medical, dl. Tablan poate reveni la serviciu. Până la recurs mai e cale lungă”.
Știre inițială: Victorie răsunătoare a comisarului șef Paul Tablan împotriva sistemului care nu i-a mai acordat certificatul ORNISS doar ca să-I poată lua funcția. Curtea de Apel Bacău a decis astăzi, 5 iunie, să suspende ordinul prin care șeful IPJ Neamț a fost demis, până la pronunțarea sentinței definitive a procesului de fond. Paul Tablan a dechis două acțiuni în instanță, una de suspendare a ordinului și cealalată de anulare a documentului, dar procesul de fond poate dura și doi ani, timp în care el trebuie repus pe funcție, chiar dacă nu deține certificat ORNISS.
Paul Tablan a fost demis pe 27 noiembrie 2019, printr-un ordin datat 5 noiembrie. El a chemat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, prin ministrul Marcel Vela, Inspectoratul General al Poliției Române, prin chestorul Liviu Vasilescu, dar și Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, care nu i-a mai acordat certificatul, fără niciun fel de explicații. De altfel, legea nu stabilește obligativitatea ca ORNISS să-și motiveze în vreun fel decizia de a acorda sau a refuza cuiva accesul la informațiile cu caracter de secret de stat, ceea ce poate fi o pârghie foarte utilă în vacantarea unor funcții.
Victoria de astăzi din instanță a comisarului șef Tablan a fost posibilă și datorită avocatului său, care i-a susținut cauza – Adrian Bourceanu. Nu rămâne decât ca Paul Tablan, care se află în concediu medical acum, să decidă dacă se întoarce în fruntea Inspectoratului Județean de Poliție Neamț.
C.M.
Un comentariu
Ce mare branza? Oricum ei au fost colegi de clasa, de camera, de pluton, de doctorat,etc. Asta cu schimbarea, cu retrogradarea, cu redobandirea, e pentru privitori .