Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) Neamţ trebuia să organizeze joi, 25 iunie, o discuţie cu 8 dintre formaţiile din Liga a IV-a (primele 4 în fiecare serie), pentru a stabili, de comun acord, modul de încheiere a sezonului 2019/2020. După ce, o perioadă destul de lungă, nu a oferit nici un fel de lămuriri AJF-urilor, Federaţia Română de Fotbal a decis brusc, la jumătatea lunii iunie, să pună presiune pe fotbalul din judeţe, cerând să fie desemnate campioanele până pe 27 iulie şi câştigătoarele cupelor până pe 5 august. În plus, deşi s-a solitat un protocol sanitar ceva mai relaxat pentru fotbalul amator, FRF nu a furnizat un astfel de document până la sfârşitul acestei săptămâni. Miercuri, 24 iunie, AJF Neamţ a anunţat amânarea discuţiilor, deoarece FRF a promis un protocol sanitar şi pentru fotbalul amator.
Ce meciuri ar fi de jucat
Campionatul a fost suspendat în martie, după disputarea a doar două etape din retur. E clar că restul rundelor nu se mai pot juca, fiind posibilă totuşi organizarea unui turneu play-off, plecând de la actualele clasamente din serii. Potrivit programării iniţiale, în sferturi s-ar disputa următoarele meciuri, tur/retur: Bradu Borca-Voinţa Ion Creangă, Speranţa Răuceşti-Voinţa Valea Ursului, Bravo Bodeşti-Moldova Cordun şi Ozana Timişeşti-Victoria Horia. Meciurile din semifinale urmează a fi stabilite prin tragere la sorţi. Mai trebuie precizat că pot participa la barajul de promovare în Liga a III-a, având certificat de identitate sportivă (CIS), doar Bradu Borca şi Speranţa Răuceşti. Am chestionat reprezentanţii echipelor calificate în sferturi cum văd situaţia actuală.
Ciprian Jigane: “Noi am fi de acord cu orice variantă propusă”
“Aşteptăm să vedem ce ne va comunica AJF, dar, sincer, nu ne aşteptăm să se întâmple mare lucru. Normal că AJF doreşte să se joace cât mai multe meciuri, au nevoie de bani, dar deocamdată nu s-a anunţat o dată sigură pentru reluarea competiţiei. Noi am fi de acord cu orice variantă propusă. Dacă luăm în calcul varianta stabilită iniţial pentru play-off, este greu să joci 5-6 meciuri până pe 27 iulie. Ar fi frumos într-adevăr să se poată organiza un play-off”, a precizat Ciprian Jigane, preşedintele formaţiei Bradu Borca.
Gabriel Coşa: “La Răuceşti ne putem organiza foarte bine”
“Noi ne dorim să reîncepem competiţia. Aşteptăm să vedem ce decizii se vor lua joi de către AJF. Protocolul sanitar este foarte complicat şi greu de îndeplinit de către echipele de amatori. Probabil o soluţie ar fi ca fiecare jucător sau membru al delegaţiei să dea o declaraţie pe propria răspundere că nu a avut contacte cu persoane bolnave sau că nu are simptome, etc. Majoritatea jucătorilor din fotbalul judeţean merg şi la minifotbal, unde pericolul este mai mare, în acele baloane unde se joacă, decât în aer liber. Noi la Răuceşti ne putem organiza foarte bine pentru a disputa meciuri, ne permite şi baza sportivă de acolo. Ar putea fi o soluţie şi alegerea unor stadioane, unde poate fi controlat fluxul de spectatori, cum ar fi Târgu Neamţ, Bicaz, Roman sau Piatra Neamţ”, a declarat Gabriel Coşa, antrenorul Speranţei Răuceşti.
Florin Busuioc: “Aşteptăm discuţia de la AJF”
“Nu am vrea să ne exprimăm favorabil sau nefavorabil la acest moment în legătură cu reluarea competiţiei. Aşteptăm discuţia de la AJF. Nu ne putem încadra din punctul de vedere al siguranţei sanitare. În plus este şi perioada concediilor şi căldura va fi mai mare în iulie. Normal ar fi să joace primele două echipe din fiecare serie”, a menţionat Florin Busuioc, antrenorul echipei Bravo Bodeşti.
Iulian Trofin: “Consider că suntem pregătiţi”
“Am fi bucuroşi să participăm la play-off şi chiar am propune ca meciurile din sferturi să fie stabilite prin tragere la sorţi. Vom vedea însă ce se va discuta şi stabili la şedinţa de joi. Consider că suntem pregătiţi, terenul arată foarte bine. De asemenea, fiind doar jucătorii, putem asigura vestiare separate, iar terenul e îngrădit, astfel că accesul spectatorilor poate fi oprit. Am vrea să jucăm unul-două meciuri în play-off. Ar fi bine să fie şi într-o singură manşă, având astfel posibilitate de a disputa un amical înainte de reluarea competiţiei”, a spus Iulian Trofin, preşedintele Ozanei Timişeşti.
Bogdan Găucan: “Nu ştim exact ce ne aşteaptă”
“Nu ştim exact ce ne aşteaptă. Dacă se dă drumul la competiţie, nu ştim în ce condiţii se va face acest lucru. Dacă vom fi obligaţi să respectăm măsurile din protocolul sanitar, nu cred că putem participa! Este complicat să îndeplineşti toate acele măsuri, mă gândesc mai ales la obligaţia de a face testări cu 2-3 zile înainte de meci. Sincer, la nivel de echipă, nu am mai avut discuţii din martie, de când s-a suspendat competiţia. Mai complicat este însă faptul că nu am mai avut posibilitatea de a face mişcare, astfel că va fi greu, dacă nu cumva chiar periculos, să jucăm 90 de minute sau la interval de trei zile. Trebuie gândit foarte bine cum se va proceda”, a declarat Bogdan Găucan, antrenor-jucător la Victoria Horia.
Iulian Popescu: “Băieţii îşi doresc foarte mult să joace”
“Vom vedea joi la şedinţa de la AJF ce se propune. Sigur vor fi restricţii, sigur se vor impune nişte condiţii. Din câte am văzut, protocolul sanitar cuprinde foarte multe condiţii şi, sincer, nu cred că ne încadrăm. Noi vrem însă să participăm atât în campionat, cât şi în cupă. Băieţii îşi doresc foarte mult să joace. Ar fi ideal dacă lucrurile s-ar mai simplifica pentru fotbalul amator. Am putea juca, de pildă, pe sinteticul de la LPS Roman”, a precizat Iulian Popescu, preşedintele Moldovei Cordun.
Neamţ contra Iaşi şi Suceava
Campioana judeţului Neamţ se va duela cu cele ale judeţelor Iaşi şi Suceava pentru un loc în Liga a III-a în sezonul 2020/2021. Tragerea la sorţi a minigrupelor de baraj a avut loc vineri, 19 iunie, la sediul FRF. Suceava a încheiat competiţia încă din aprilie, participanta la baraj fiind Siretul Dolhasca, în timp ce în Neamţ şi Iaşi campioanele trebuie stabilite până pe 27 iulie. Cupa României, faza judeţeană, se află la nivelul semifinalelor, la care, conform tragerii la sorţi, ar trebui să se dispute următoarele meciuri, tur/retur: Speranţa Răuceşti-Bradu Borca şi Moldova Cordun-Victoria Horia. Câştigătoarea Cupei României la nivel judeţean trebuie anunţată la FRF până pe 5 august.
Testări RT-PCR şi triaj epidemiologic
Protocolul sanitar furnizat de FRF pentru Liga I şi barajul pentru Liga a II-a (care e în vigoare până când FRF va furniza un protocol şi pentru fotbalul amator) cuprinde o serie de măsuri greu de îndeplinit de echipele de amatori. Astfel, pentru jucători se impune o testare RT-PCR cu 2-3 zile înainte de primul meci, urmată de testări din 14 în 14 zile. Acelaşi calendar de testare este valabil şi pentru arbitri, în timp ce delegaţii de joc trebuie să se supună testelor cu două zile înainte de partidă. De asemenea, „persoanele implicate în organizarea meciului la stadion/teren de joc (inclusiv presa) vor trece printr-o procedură de triaj epidemiologic (chestionar, termometrizare – temperatura măsurată cu un termometru non-contact de maxim 37,3 oC) înainte de a pătrunde pe stadion/terenul de joc. Sunt exceptate delegațiile celor două echipe (jucători, staff tehnic), dat fiind că aceștia se află în programul de pregătire în regim de carantină și se supun calendarului de testare. Triajul epidemiologic va fi realizat de echipajul medical prezent la stadion/terenul de joc pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Persoanele care nu întrunesc criteriile triajului epidemiologic nu au acces pe stadion/terenul de joc”, potrivit protocolului sanitar. (Marcel CONSTANTINESCU)