”Apa trece, pietrele rămân” este proverbul care se potrivește perfect unor oameni din administrația publică nemțeană, eterni pe funcții, indiferent de regimul politic și de controversele create în jurul lor. După ce trec de furtuna specifică oricărui început de mandat, se pliază pe dorințele șefului, în așa fel încât să-i dea senzația că se află la conducere. Îi fac la început câteva favoruri, apoi, încet-încet, își impun propria voință, cu răbdare și perseverență țes o pânză de păianjen în jurul acestuia, prin care se strecoară doar ce vrea respectivul personaj. Evident, totul legal sau respectând legea la limită. Când o depășește, are grijă să pună pe altcineva să facă un raport, un document prin care el iese basma curată. De cele mai multe ori chiar șeful dă ordin, la sugestia specialistului, unui subaltern care habar n-are ce face, să dea drumul documentului salvator. Acești oameni sunt profesioniștii sistemului, pe care l-au adaptat nevoilor lor și al celor cu care colaborează. Și, vrem, nu vrem, doar cu ”ajutorul„ lor se pot mișca lucrurile.
Omul cu achizițiile la județ
Fără ironie, Mihail Popescu, șeful de ieri și de astăzi al achizițiilor la Consiliul Județean Neamț, este unul dintre oamenii fără care nu se face nimic important la județ, este cheia prin care acum, de exemplu, dorința unui președinte de Consiliu Județean de a promova firmele nemțene se materializează țintit. Treptat, a demonstrat că poate asigura și inventa proceduri care să facă față controalelor venite pe filierele bunăvoinței și ordinelor de partid. Pe lângă faptul că a fost ani buni șef la achiziții, a ajuns să fie ”împrumutat” în adevărate jocuri strategice pe termen lung și mediu, și în alte zone unde să-și valorifice potențele profesionale. Să nu uităm că, într-un moment sensibil, a fost ”transferat” la Asociația de Dezvoltare Intracomunitară ”Eco Neamț”, după ce și-a reziliat contractul de muncă la Consiliul Județean. De acolo a fost transferat (?!?) strategic la ABA Siret, după ce instituția respectivă a intrat în zona de interes a lui Ionel Arsene, dar și a unui grup de interese care și-a intersectat interesele cu ale acestuia. Elementul de legătură dintre Arsene și respectivul grup era Vlad Marcoci, pe care Arsene l-a propulsat până în conducerea centrală a „Apelor Române”, ca șef peste investiții. Detașarea lui Popescu la Bacău, cu un întreg contingent de apropiați și oameni cărora trebuia să li se asigure un salariu, era parte a unui plan de conservare a puterii de decizie în zonă, dar și de protejare a unor interese investiționale. După schimbarea de Guvern, Popescu a revenit la Consiliul Județean, la mijlocul lunii mai, după o haltă la ADI ECO.
Ciudatul episod al angajării la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
Un episod căruia nu i s-a acordat suficientă atenție l-a reprezentat angajarea lui Mihail Popescu la compartimentul ”Achiziții, logistică și transporturi” al spitalului în plină criză COVID-19. Era exact în ziua în care venea ca director Florin Apostoae, de la Târgu Neamț. De ce s-ar fi angajat la spital, pe perioadă determinată, un om precum Mihail Popescu, în condițiile în care era la ADI ECO și își pregătea minuțios revenirea la Consiliul Județean? S-ar fi dus el la spital fără acordul lui Ionel Arsene? Cel mai probabil nu. Iar de un om priceput în achiziții rapide era nevoie la spital. Dacă el mai venea și cu expertiză dobândită la Consiliul Județean, cu atât mai bine, ca să nu mai vorbim că era și om de încredere.
Graba de a-l angaja a fost atât de mare, încât totul s-a rezolvat într-o zi, la foc automat. Cererea s-a făcut pe 3 aprilie, a fost ”aprobată” la serviciul RUONS în aceeași zi, înregistrată în registrul unic al salariaților, dar fără semnătura directorului interimar al spitalului! Acesta nu a semnat, nici directoarea economică. Ceea ce unii ar spune că este ilegal. Mai ales că Apostoae a avut zile să semneze documentele.
O a doua ciudățenie este faptul că angajarea s-a făcut doar pe jumătate de normă, iar programul este atipic pentru cineva care lucrează la achiziții, adică între orele 16.00-20.00! Asta în condițiile în care angajatorului nu a ținut cont de cerința domnului Popescu de a lucra de la 16:30 la 20:30, probabil pentru a avea timp jumătate de oră să-şi tragă sufletul după agitația de la vechiul loc de muncă!
Lămurirea unei controverse, este sau nu legal încheiat contractul lui Popescu?
Dacă ne raportăm la perioadă, da, până pe 14 aprilie, puteau fi angajate persoane la spital și altele decât personal medical. După care ministerul a închis robinetul angajărilor. Din acest punct de vedere nu ar fi probleme. Ilegal este că a fost înregistrat contractul fără semnătura managerului și, pe cale de consecință, fără o decizie legală!
Trecând și peste acest amănunt probabil insignifiant, mai reținem faptul că dl. Popescu nu a fost decât o singură zi la programul său preferențial, ceea ce a făcut ca noul manager, dr. Daniela Marcoci, să nu semneze contractul de angajare.
În concluzie, avem o serie de necunoscute, care ar trebui elucidate de cei care conduc spitalul din Piatra Neamț, măcar din acest punct de vedere, al legalității documentelor. Cu atât mai mult cu cât mai există și alte contracte aflate în aceeași situație incertă.
Surprinzătorul domn Popescu
Ca să înțelegem exact anvergura șefului de la achizițiile județului, vă relatăm un episod semnificativ. După angajarea sa cu normă întreagă la Consiliul Județean Neamț, o primărie din județ primea vizita unei delegații de la ADI ECO, fostul loc de muncă al lui Mihail Popescu. Din delegație făcea parte o angajată, un consultat extern și… dl. Popescu. Actualul șef de la ADI ECO, dl. Claudiu Pădure, ne-a spus inițial că nu are știință despre așa ceva, după care revenit și a nuanțat, cum că dl. Popescu era în calitate de consultant pe o procedură, unde oricum va reprezenta Consiliul Județean, fiind vorba despre ceva important. Plus că trebuia să-l conducă la primăria respectivă pe celălalt consultant. Este încă o dovadă că dl. Popescu este indispensabil la tot ceea ce ține de Consiliul Județean, dar și că programul de lucru de la Consiliul Județean pe zona achizițiilor nu este atât de încărcat pe cât s-ar putea crede. Cel puțin dacă ne raportăm la toate procedurile importante, care nu s-au finalizat în ultima perioadă. Vorbim aici despre proiectarea noului spital, de demolarea si construirea unei clădiri noi la Centrul Militar Județean Neamț sau de faimoasa axa de transport Piatra Neamț- Mărgineni- Făurei- Secuieni- Bacău.
Valentin BĂLĂNESCU