Luni, 27 iulie 2020, a fost, cu siguranță, o zi importantă pentru comuna Boghicea. Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a semnat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a drumului județean 207 A, pe segmentul Boghicea-Slobozia-Nistria, în lungime de 7,47 kilometri, un drum care este esențial pentru dezvoltarea comunei și a zonei. Lucrarea va înlesni, în condiții normale, transportul de persoane și mărfuri pe relația Roman-Iași, scurtând semnificativ distanța. Localnicii se bucură că vor scăpa de praf vara și de noroaie în restul anului. Din punctul de vedere al administrației locale, condusă de primarul Mihai Cazamir, realizarea acestui drum va încheia lista de investiții derulate în ultimii ani: construirea unei grădinițe și a unui teren de sport utramoden la Slobozia, reabilitarea și extinderea Școlii Gimnaziale Boghicea, începerea lucrărilor la sistemul de alimentare cu apă potabilă în toată comuna, investiție aflată în execuție și multe altele. În pregătire este un mare proiect de asfaltare a drumurilor comunale și sătești, în lungime de 15,3 kilometri. Toate aceste investiții au darul de a schimba în totalitate viața de zi cu zi din această comună, aflată în extremitatea estică a județului Neamț.
* Ionel ARSENE, președintele Consiliului Județean Neamț: “Aici, la Boghicea, cred că vom reuși să facem ceva foarte important pentru cetățeni, cam tocmai ceea ce așteaptă de la noi oamenii. După cum văd, aveți o echipă frumoasă aici, care lucrează în interesul comunității. Puteți conta pe mine personal, pentru că vom sprijini comunitatea de aici. Vreau să-l salut pe bunul meu prieten, domnul primar din comuna Cornu Luncii, județul Suceava, fiu al satului. Și dumnealui mi-a dat multe telefoane pentru drumul județean de aici. Pentru comunitate este o problemă foarte interesantă. Atunci când oamenii, indiferent de culoarea politică, lucrează în interesul comunității și nu țin cont că unul este de la un partid sau de la altul, lucrurile se rezolvă. Pentru această investiție a fost o mobilizare mare din partea tuturor. Și asta mă bucură să văd că putem să facem lucruri bune. Am convingerea că locuitorii comunei vor aprecia ceea ce faceți pentru oamenii de aici. Îmi iau angajamentul față de locuitorii din comuna Boghicea că, împreună cu ehipa de aici, vom face tot posibilul să modernizăm toate străzile. În ultima vreme, am pornit de la Roman și am venit cu asfaltatul până în comuna dvs. Consider că, în anul 2020, oamenii nu mai au răbdare. De regulă, politicienii vin, promit, după care, funcție de treaba electorală, pleacă și mai vin peste patru ani, dar promit aceleași lucruri. Iar oamenii spun: Au trecut patru ani și nu ați făcut nimic. De aceea, oamenii trebuie să fie foarte conștienți că votul lor contează. De votul lor depinde viitorul copiilor, dar și al lor. Avem peste 100 de proiecte pentru drumuri, iar în total sunt peste 200. A fost și este o muncă infernală. Vă doresc dvs. și cetățenilor comunei Boghicea multă sănătate și succes”.
* Mihai CAZAMIR, primarul comunei Boghicea: “Domnule președinte, vă mulțumesc din partea mea și a cetățenilor că aveți încredere în noi, iar visul nostru poate deveni realitate. Toți suntem bucuroși că în curând o să vedem roadele pe teren, să vedem înlăturat praful, să vedem negru în fața ochilor, dar pe un covor asfaltic. Toată lumea are speranță și încredere în dvs, în echipa pe care o conduceți, ca totul să devină realitate. În ceea ce privește drumurile comunale și sătești, avem aprobată finanțarea pe calamități, la CNI, de 15,3 kilometri. Avem studiul de fezabilitate făcut, vom scoate proiectul tehnic la licitație. Vă mulțumesc și vă doresc mult succes”.
* Mihai EUGEN, consilier local, fost primar: “Ca și domnul primar, vreau să vă mulțumesc din suflet, pentru că ați venit astăzi în mijlocul nostru și, folosind o expresie neacademică, nu ați venit cu mâna goală. Ați venit cu ordinul de începere a lucrării, pe care l-ați semnat. Vreau să vă asigur că atât noi, organizația noastră, cât și cetățenii din comuna Boghicea știm foarte bine, mai ales din toate mijloacele de informare, că realizările la nivelul Consiliului Județean Neamț sunt foarte mari, iar noi suntem foarte mândri. Sperăm ca împreună să nu dezamăgim nicio clipă”.
* Gheorghe FRON, primarul comunei Cornu Luncii: “Pentru comuna Boghicea, astăzi este o zi istorică. Ce-au visat bunicii, părinții și apoi noi, care am ajuns la apus de soare, se realizează astăzi. Și trebuie să vă mulțumim. De aceea sunt aici. Sunt născut aici și vin dintr-o familie în care, peste câteva luni, se va naște al 100-lea urmaș după bunicul meu. Venim din alte localități, tocmai că avem rădăcini aici. Îmi este drag. Este o comună cu multă istorie: satul Slobozia este din anul 1486, din vremea lui Ștefan. Boghicea a avut prima fabrică de conserve din carne din județ. Aici au fost mori, fabrică de rachiu. Zona a jucat un rol important când era județul Roman. Nu mai spun de Bâra, pentru că Nestor Ureche, tatăl lui Grigore Ureche, a fost proprietarul moșiei Bâra și este cel care a ctitorit Mănăstirea Secu. Este făcută cu fonduri de pe aceste meleaguri. Tot de aici se trag și boieri din familia Rosseti, inclusiv soția lui Alexandru Ioan Cuza. După ce județul Roman a dispărut în anul 1968, a început decăderea noastră. Acum începem să ne naștem iarăși, iar pe acest drum, care ne leagă de Iași, sunt 55 de kilometri. Toți ne dorim acest drum, ca să putem și noi să prosperăm. De aceea sunt foarte bucuros, iar Dumnezeu să vă dea sănatate, domnule președinte”.
Marcel URSACHE, fost viceprimar: “Nu știu să mai fi venit vreodată vreun președinte de Consiliu Judeţean, aici, la noi, la Boghicea, chiar dacă am fost opt ani viceprimar. Aș avea foarte multe să vă spun, dar timpul dvs. este mult mai prețios decât al meu. Vă mulțumesc încă o dată pentru că ați venit aici, în capătul județului, pentru că ne uitase toată lumea”.
Constantin NEGRU