Astăzi, 2 iulie, procurorii DNA Bacău i-au trimis în judecată pe Cristian Bratanovici, fost director general adjunct al Administrației Naționale Apele Române și pe doi oameni de afaceri care i-au dat mită. O primă legătură, directă, a lui Bratanovici cu județul Neamț este instruirea lui, el fiind absolvent al fostului Liceului Energetic, din Piatra-Neamț, promoția 1986.
”La data de 8 noiembrie 2019, inculpatul Bratanovici Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit pe raza municipiului Târgu Mureș, de la unul din cei doi oameni de afaceri, suma de 100.000 lei”, se arată în comunicatul DNA. ”Banii respectivi ar fi fost primiți de directorul general adjunct în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, referitoare la asigurarea finanțării astfel încât să fie plătite lucrările efectuate de societatea celor doi oameni de afaceri în cadrul a trei contracte încheiate cu Administrația Bazinală de Ape Mureș, respectiv:
– „Regularizare pârâu Gurasada pe teritoriul comunei Gurasada, lot nr. 3 pârâu Boiu, jud. Hunedoara”,
-„Amenajarea râului Arieș și afluenți pentru apărarea împotriva inundațiilor a localităților Câmpeni, Baia de Arieș, Lunca Arieșului și aval acumulare Mihoiești, jud. Alba, etapa II, rest de executat. Obiect 5 – apărarea localității Bistra”
– „Amenajare complexă Canalul Morii și afluenți la Reghin, jud. Mureș”.
În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul mitei, în cauză s-a dispus poprirea, de către Administrația Bazinală de Apă Mureș, a veniturilor obținute cu titlu de salariu de către Bratanovici Cristian respectiv o treime din venitul lunar net până la concurența sumei de 100.000 de lei și consemnarea acestora la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție”.
Într-un interviu datata 2017, pe vremea când conducea Administrația Bazinală de Ape Mureș, Cristian Bratanovici vorbea despre obiectivul lui imediat: ”În primul rând, să accelerăm ritmul, pentru că Administraţia Bazinală de Ape Mureş are în portofoliu o serie de lucrări care au fost din diverse motive, nu e cazul să le comentez, uşor întârziate, pentru că avem posibilitatea de a aduce atât bani, cât şi lucrări în judeţul Mureş şi în zonele din tot bazinul hidrografic Mureş, aş vrea să accelerăm şi să începem să promovăm o serie de lucrări. Din păcate, banii pe care îi avem nu suntem în stare încă să îi cheltuim. În rest, aş vrea mai multă transparenţă, vreau să fiu deschis, inclusiv faţă de mass media, faţă de ONG-uri, faţă de toată lumea, comunicarea a lăsat de dorit în unele momente. Aş vrea mai multă eficienţă, mai multă transparenţă şi cred că încet-încet intrăm pe făgaşul normal. Eu am o experienţă vastă în domeniul apelor, sunt absolvent de Facultate de Hidrotehnică, licenţiat cu media 10, deci din acest punct de vedere puteţi avea un suport tehnic suficient”.
Legătura (in)directă a dosarului DNA Bacău cu județul Neamț este Vlad Marcoci. În perioada în care, așa cum susțin procurorii anticorupție, Cristian Bratanovici primea mită ca să asigure finanțarea lucrărilor din portofoliul ABA Mureș, Vlad Marcoci abia fusese înlăturat din funcția dedirector de investiții la Administrația Națională „Apele Române” (ANAR). Unul dintre motivele ”debarcării” sale ar fi fost refuzul de aloca fonduri administrațiilor bazinale din zona de vest a țării, adică exact acolo unde s-a ocupat Cristian Bratanovici să asigure finanțarea.
Pe de altă parte, dacă ținem cont că dosarul a fost întocmit prin autosesizarea unui procuror DNA Bacău, ”care a instrumentat cauze similare și a obținut indicii cu privire la lucrările din Mureș”, după cum a precizat Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA, ne putem gândi că astfel de anchete dau fiori unor ”specialiști” din județul Neamț. Un județ în care au existat și există în curs de judecată cauze care demonstrează o frăție penală în jurul lucrărilor hidrotehnice, de la trafic de influență, până la dare și luare de mită.
Mai trebuie spus că tot în legătură cu numirea unor oameni din Neamț la ABA Siret au existat tot felul de discuții, mai ales după ce Vlad Marcoci a plecat în zona de investiții naționale, lăsând activitatea de la Bacău pe mâinile pricepute ale lui Mihai Popescu, revenit între timp în Consiliul Județean Neamț la, ați ghicit, achiziții. Cert este că denunțurile făcute la DNA Bacău sunt plecate din Neamț și au la bază interese economice extrem de mari și politice pe măsură. Asta nu face decât să ușureze munca procurorilor de la Bacău, care se pare că au fost alimentați cu suficiente informații încât să pica la anchetă mai multe personaje.
Ce mai trebuie remarcat, încă o dată, este că totul a început să se deruleze după ce amintitul Vlad Marcoci nu a mai fost în zona de acces la informații privind lucrări rentabile și ușor de facturat. Iar denunțurile ar fi fost făcute, punct ochit, punct lovit, spre societăți care au deja în palmares lucrări mari în Neamț și alte zone din țară. (V.B.)
Un comentariu
La Apele romane ca si la Mediu sunt bube care de 30 de ani tot s-au inflamat cu spagi. Eu as desfiinta aceste institutii.