Dezvoltarea turismului în orașul nostru a fost mereu o promisiune a politicienilor locali. Să recunoaștem, avem un potențial de invidiat – de la Curtea Domnească, până pe Cozla -, Piatra-Neamț poate împlini așteptările oricărui turist din țară sau din străinătate. Avem istorie și cultură, avem relief și aer curat.
„Avem un potențial extraordinar. Trebuia să fim demult în topul destinațiilor turistice din țară, așa cum sunt Brașovul, Sibiul sau Oradea. Dar conducerea liberală a orașului nostru a ținut totul pe loc. Pe Cozla sunt ruine moderne, drumul de acces e îngrozitor, iar la nivelul municipiului nu există deocamdată nicio perspectivă de dezvoltare a turismului”, ne spune Florentina Moise, președintele organizației municipale PSD Piatra-Neamț.
Florentina Moise a imprimat echipei de la PSD Piatra-Neamț un stil de lucru dinamic și modern. A adus alături de ea oameni cunoscuți în municipiu pentru realizările lor profesionale. Pregătește împreună cu echipa sa un „program de guvernare” a orașului, în care, din câte ne spune, un accent puternic este pus pe dezvoltarea economică și a turismului.
„În 1924, datorită apelor cu proprietăți curative din zona Cozla, Piatra-Neamț a fost declarat oraș balnear și supranumit Perla Moldovei. Nu ne împiedică nimeni să lucrăm pentru a redobândi acest statut, mai ales că vine însoțit de deschidere către mai multe tipuri de finanțare europeană. Acum 100 de ani eram asemuiți stațiunii Baden-Baden din Germania, iar brandul nostru era, cum spuneam, de Perla Moldovei. Apele sunt acolo, trebuie doar să ne dorim investiții, banii europeni așteaptă proiecte (mă refer Programul Operațional Regional, Axa prioritară 7), iar marketingul municipiului, făcut așa cum se cuvine, poate influența în bine dezvoltarea turismului. Eu asta îmi doresc și pregătim un program de dezvoltare. Liberalii care au condus Piatra-Neamț au arătat că nu vor și nici nu se pricep să folosească pârghiile administrației pentru a progresa”, adaugă Florentina Moise.
Într-adevăr, în secolul trecut eram la nivelul acelei stațiuni germane renumite, Baden-Baden. Și într-adevăr, sunt foarte mulți bani europeni pentru aceste demersuri. Rata de cofinanțare este suportată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și este de 85% pentru toate proiectele de infrastructură de turism. Rata de cofinanțare de la bugetul de stat este 13%, iar rata de cofinanțare a beneficiarului, primăria, în cazul nostru, este de numai 2%. Problema dezvoltării turistice presupune însă mai mult decât voință locală. Este nevoie de legi, de o administrație implicată, de un departament de marketing funcțional și de specialiști pe măsură.
„Nu este atât de complicat cum pare. Există suport legal, Consiliul Local și primarul pot face demersurile pentru a obține pentru Piatra-Neamț statutul de oraș balnear. Cu toate restricțiile de mediu, ruinele moderne de pe Cozla pot fi readuse la viață. Și mai vreau să adaug ceva: întregul ținut este căutat pentru mănăstirile sale. De ce nu am integra municipiul într-un circuit turistic mai amplu? De ce nu am lucra cu operatorii din turism pentru a promova destinațiile noastre într-o manieră modernă? E ușor să pretinzi că faci și să vorbești pe Facebook. E nevoie însă de voință și pasiune în ceea ce faci, nu de atitudine funcționărească”, mai spune Florentina Moise.
Am întrebat-o pe Florentina Moise cine va fi candidatul PSD la funcția de primar în Piatra-Neamț. Ne-a răspuns că încă nu s-au încheiat toate procedurile interne, dar indiferent de nominalizare, „PSD Piatra-Neamț va veni în fața oamenilor cu cei mai buni oameni, cu profesioniști redutabili și orientați spre îndeplinirea obiectivelor. Vom face din orașul nostru ponosit de atâta administrație liberală o perlă a Moldovei!”. (ADV)
Un comentariu
Noroc cu administratia socialista de la Judet. ridicat Neamtul in supertopul preferintelor turistice !!@