Interviu cu primarul Pavel BEREȘOAE
„Ne dorim ca oamenii să poată beneficia de drumuri de calitate și de condiții civilizate de trai”
– Domnule primar, care este cartea de vizită a administrației coordonate de Pavel Bereșoae pentru mandatul 2016-2020?
În primul rând, noi suntem oameni de bună credință și ne-am dorit ca, împreună cu membrii Consiliului Local, colegii noștri, cu domnul viceprimar Petru Andrieș, care este un om de bună credință, tânăr, muncitor, cu putere de muncă și foarte bine intenționat și ne-am străduit să realizăm obiectivele pe care le-am promis și pentru care ne-am angajat în fața oamenilor că le vom realiza. Problema este că, trebuie să recunosc, pentru noi începutul a fost mai dificil. Așa cum ne-am angajat, proiectele care erau începute de fosta conducere, în frunte cu domnul Carol Bereșoaie, le-am continuat, pentru că așa ne-am angajat, dar am inițiat și alte proiecte. Pentru asta, ne-am străduit să aducem oameni pe domenii foarte importante în cadrul administrației publice locale, posturi foarte importante pentru comună, cum ar fi la cadastru și urbanism. La ora la care am preluat mandatul erau două contracte cu două persoane, care veneau la Gherăești două zile pe săptămână. M-am pus în pielea omului care calcă pragul instituției și care are de rezolvat o problemă. Iar noi îi spunem vino mâine, vino poimâine, răspoimâine. Comuna Gherăești are cele mai multe contracte în cadrul Planului Național de Cadastru și Carte Funciară gratuită.
– Cum a funcționat relația cu școala, în ce măsură dv. și Consiliul Local aţi reușit să asigurați cele necesare?
Eu spun că am reușit să asigurăm toate necesitățile materiale solicitate. Singura problemă în discuție a fost cu tabletele pentru elevi. Domnul jurist al primăriei spune că nu este legal și nu putem să le achiziționăm. Într-o discuție am spus că voi lămuri Consiliul Local și vom sprijini școala pentru a fi dotați toți copiii din comună. Inițial, doamna director mi-a dat o listă cu mai puțini elevi, apoi cu 31 de elevi. În schimb, am ajutat școala cu tot ceea ce s-a solicitat și putut.
– La nivel de infrastructură școlară ce noutăți aveți?
Am construit un teren de sport din tartan, lângă școală, folosit de copiii și elevii de la Școala Gimnazială Gherăești. Terenul are și marcaj de oină, noi fiind cunoscuți ca mari practicanți de oină, sportul nostru național.
– Tot două echipe aveți, Biruința și Brigada?
Brigada nu mai este, dar avem un domn profesor, Blaj Sebastian, care, împreună cu soția sa, Blaj Cecilia-Alina, au înființat asociația „Cutezătorii”, în cadrul Școlii Gimnaziale Gherăești, copiii fiind pregătiți în mai toate sporturile. Iar noi, atât cât ne-a stat în putere, am căutat să-i susținem, pentru că mișcarea înseamnă sănătate. Mai mult, ne-au reprezentat cu cinste cu echipa de fete, care a câștigat titlul național, la categoria școli gimnaziale, la oină. Acest succes ne-a bucurat foarte mult.
– La capitolul modernizare de drumuri aveți noutăți?
Am asfaltat 5,81 kilometri de drum comunal prin programul PNDL2. Am mai asfaltat strada Nucilor, din satul Gherăeștii Noi. Pentru această stradă a existat proiectul, apoi noi l-am pus în practică. A mai fost administrat și stratul doi, de pe strada Cobzaru, din Gherăești.
– Ați asfaltat si din fonduri locale?
Da, este vorba de strada Familiei, cea din jurul Bisericii noi, aflate în construcție la ora actuală. Chiar înainte de ”Joia Verde”, sărbătoarea satului, hramul Bisericii romano – catolice ”Trupul și sângele Domnului”.
– Care sunt regretele unui primar care totuși, nu se poate plânge de multe nerealizări?
Cred că trebuia să ne implicăm mai mult în ceea ce privește modernizarea dispensarului uman. Între timp, am inclus o sumă și în bugetul local, cu ajutorul căreia să modernizăm clădirea, să schimbăm acoperișul, tâmplăria și să izolăm clădirea.
– Ce se întâmplă cu noua primărie?
Valoare ei este de 26-27 miliarde lei vechi, iar resursele locale, din păcate, nu pot acoperi o asemnea construcție. Am depus o solicitare la CNI. Dar să revin la lucrurile realizate. O altă lucrare importantă a fost toaletarea tuturor arborilor mari de pe străzile principale, și care reprezentau un pericol pentru locuitori. Au fost toaletați circa 100 de pomi mari, iar misiunea nu a fost ușoară. Câțiva arbori au fost tăiați de tot, bineințeles doar după ce am reușit să obținem toate aprobările legale. Totodată, am reușit să plantăm 500 de pomi. Prin GAL Iași Sud-Est, am reușit să obținem și un buldoexcavator, am făcut notă conceptuală și pentru cea de-a doua platformă de depozitare a gunoiului de grajd. Apropo, am construit o hală pentru adăpostirea utilajelor din dotare. Una este să fie depozitate sub acoperiș și alta sub cerul liber. O vom recepționa în curând și nu vrem ca utilajele să stea în ploi sau zăpadă. Avem făcute studii de fezabilitate pentru modernizarea altor 29 de străzi pe o lungime de 10.972 de metri, cu o valoare de 15,94 milioane de lei, precum și pentru rețeaua de apă și canalizare a satelor Tețcani și Gherăeștii Noi, care deocamdată nu beneficiază de aceste utilități, valoarea acestei investiții ridicându-se la suma de 11,924 milioane lei.De asemenea, mai avem un studiu de fezabilitate pentru cinci străzi din satul Gherăești, cu o valoare estimată de 1,013 milioane de lei noi.
– În zona dv. s-a creat o infrastructură rutieră foarte bine închegată. În următorii ani, probabil că problema prafului și a noroiului va fi dată uitării…
Exact asta ne și dorim, ca oamenii să poată beneficia de drumuri de calitate și de condiții civilizate de trai. Am pavat curtea Căminului cultural, am renovat, modernizat și extins After-School-ul și l-am transformat în grădiniță, pentru că am fost forțați de împrejurări, odată ce ni s-a retras autorizația de funcționare a grădiniței existente. Asta, cu atât mai mult cu cât s-a considerat că se cheltuiau foarte mulți bani pentru doar 15-20 de copii, lucru pe care unii dintre consilierii locali îl considerau incorect. Eu sunt de părere că trebuie făcute eforturi pentru acești copii, care nu au nicio vină că părinții lor sunt lipsiți de posibilități sau sunt lipsiți de interes și nu cunosc importanța învățământului. Educația este, într-adevăr, extrem de importantă, de aceea noi am încercat să aprobăm toate solicitările școlii, mai puțin pe cea legată de tablete, de care vă povesteam anterior. Opinia că acest lucru nu este legal îi aparține juristului pe care l-am angajat aici și pe care eu l-am rugat să găsească soluțiile legale la problemele cu care ne confruntăm.
– Ce alte proiecte și investiții ați mai derulat sau aveți în vedere pentru perioada următoare?
Am susținut și domeniul cultural, am realizat și un festival intitulat „Armonii românești”, ne-am preocupat de completarea fondului de carte al bibliotecii. Trebuie să menționez că doamna bibliotecar Bereșoae Roxana- Crina este un profesionist desăvârșit, se implică foarte mult, atrage copiii și suntem foarte mulțumiți că o avem aici. Biblioteca a câștigat și un proiect în urma căruia a primit laptopuri conectate la internet. Am implementat, totodată, și proiectul prin care oferim internet gratuit în locurile publice, pentru toți cetățenii. Avem 11 asemenea puncte în comună, două în interior și restul exterior, în toate satele componente.
– Cum au fost relațiile Primăriei cu Biserica?
Mergând după dictonul latinesc „Nihil sine Deo” – „Nimic fără Dumnezeu”, acesta este un principiu care ar trebui să stea la baza tuturor acțiunilor noastre. Unii gândesc ironic, dar eu nu pot fi așa. Până și faptul că am ajuns în această funcție i se datorează tot lui Dumnezeu. Încerc să fac tot ce pot pentru a nu dezamăgi nici oamenii, nici Divinitatea. Poate că nu am fost cei mai buni, dar ne-am străduit să fim. Am și un sentiment de frustrare deoarece există unii oameni care, în loc să vină cu un dialog constructiv, fac total opusul. Mi-aș dori să simt că fiecare om care pășește în Primărie vine cu bună-credință, nu în scop distructiv, doar ca să împiedice buna desfășurare a lucrurilor… De când am intrat aici, în primărie, nu am avut niciun aranjament cu nimeni, pentru că nu îmi doresc să fiu la mâna nimănui. Nu numai că nu am făcut niciun matrapazlâc, am pus și bani din propriul buzunar, numai ca să nu fiu la mâna nimănui, nici eu, nici domnul viceprimar. Am încercat, la școala din Tețcani, care nu mai funcționează, să deschidem un atelier de croitorie.
– Comuna dv. are și o mică zonă industrială…
Atunci când am făcut nota conceptuală pentru cea de-a doua platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd, am mers cu proiectantul și consultantul ca să vadă zona. În comuna noastră avem mulţi crescători de animale, lucru care pe mine mă bucură foarte mult şi am încercat să venim cât mai mult în sprijinul nevoilor pe care le au. Domnii de care vă spuneam au fost plăcut impresionați de faptul că se muncește foarte mult acolo. Am avut control de la Ministerul Mediului și aşa cum a mărturisit dl. inspector, a văzut în țară obiective similare, care erau efectiv cu lacătul pe poartă, iar la noi gradul de încărcare din momentul vizitei era de 90%. Gunoiul care este depozitat aici este folosit tot de crescătorii de animale, pentru că tot ei sunt și cei care lucrează pământul.
– Administrația publică locală se vede într-un fel din stradă și în cu totul alt fel de pe fotoliul de primar…
Înainte de a ajunge primar, am fost consilier local. Vă mărturisesc cu toată sinceritatea că, din postura de consilier local, vezi lucrurile într-un fel oarecum superficial. Când ajungi direct implicat în actul decizional, realizezi că ești încorsetat de tot soiul de reguli și proceduri pe care dacă nu le respecți riști să ai mari probleme. Am ajuns inclusiv la DNA și la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, pentru că am „prieteni” pe aici care mi-au făcut reclamații cum că aș fi făcut una sau alta. Dacă aș fi fost un astfel de om, nu aș fi ajuns niciodată aici. Există oameni care văd lucrurile în mod simplist și încearcă să te blameze și să te critice cu orice ocazie.
– Sunt comunitățile romano-catolice mai unite decât celelalte?
În comunitatea noastră avem atât romano-catolici, cât și ortodocși. Nu am avut niciodată senzația că nu ar fi uniți. Sunt oameni deosebiți cu toții, te poți baza pe ei, chiar nu aș avea de ce să mă plâng.
– Și o ultimă întrebare: Cum vedeți comuna Gherăești peste 4-5 ani?
Fiind la primul mandat de primar, există lucruri pe care nu am reușit să le fac în măsura în care mi-am dorit. Având în vedere că avem în primărie oameni foarte bine pregătiți, mi-aș dori să îi fac să înțeleagă că este nevoie să lucreze cu toții la parametri maximi, pentru că în acest fel comuna noastră are perspective foarte bune. Avem oameni de valoare aici. În anul 2008 s-au împlinit 150 de ani de la înființarea școlii din Gherăești și m-a bucurat să constat câți oameni de valoare au plecat din comunitatea noastră. Oameni care au făcut performanță în domeniile lor, fie că vorbim de medici sau ingineri, unii care lucrează chiar și peste hotare. Văzând toate acestea, mi-aș fi dorit ca Gherăești să fie un fel de coagulant, care să adune eforturile tuturor acestor oameni iar aceștia să rămână aici și să producă pentru comunitatea lor. Din peste 6.000 de locuitori, o treime este plecată din comunitate, iar asta este, după părerea mea, cea mai mare pierdere a noastră. Poate fi și un câștig, totul depinde de felul în care privești lucrurile. Dacă stăm să ne gândim la faptul că acești oameni plecați la muncă peste hotare fac niște eforturi foarte mari pentru a-și susține familiile rămase aici, iar copiii sunt privați de lipsa părinților, lucrurile sunt negative…
A consemnat Constantin NEGRU
Investiții Gherăești
* Asfaltare strada Familiei – Bugetul local
* Stații microbuz școlar și autobuz
* Împrejmuire Centrul de Cultură și Creație și pavaj în curte
* Balastare străzi
* Gard Poliție
* Extindere rețea de alimentare cu apă și canalizare, proiect aflat în faza de finalizare (aproximativ 10 kilometri rețea de apă și 10 kilometri de canalizare).
* Teren sport din tartan la Școala Gherăești, cu iluminat nocturn și grup sanitar racordat la rețeaua de apă și canalizare.
* Achiziționat Buldoexcavator JCB 4 CX 26 08 2019 prin GAL
* Modernizare drumuri prin PNDL 1 – Str. Nucilor și strat 2 str. Cobzaru
* Notă conceptuală pentru cea de a doua Platformă de depozitare a gunoiului de grajd.
* Patru poduri, str. Nucilor, Bujorului, Nufărului, 1 Mai.
* Începerea lucrărilor la rețeaua de alimentare a comunei cu gaz metan, licitație câștigată de SC Cordun Gaz.
* Toaletări pomi în comuna Gherăești, 100 bucăţi, plantat în toate cele trei sate 500 bucăţi.
* Extindere, renovare și modernizare After School și transformare în Grădiniță, pavaj în curte și împrejmuire cu gard.
* Susținerea educației prin onorarea tuturor solicitărilor primite din partea conducerii Școlii Gherăești, mai puțin cu tabletele.
* Susținerea culturii, a Ansamblului „Lunca Moldovei” Gherăești, instruit de către profesorul-coregraf Pleșca Vasile Cristinel.
* Proiect de Extindere, renovare, modernizare și dotare a Căminului Cultural din Gherăești și Gherăeștii Noi – aflat în derulare prin fonduri europene (include și costume populare și instrumente muzicale ).
* Igienizări și reparaţii la Sala de Festivități și la Sala mică de la Centrul de Cultură și Creație
* Terasă la Sala de Festivități și închidere laterală cu termopan
* Afișiere publice în 7 puncte din toate cele trei sate
* Modernizare drumuri prin PNDL 2 = 5,815 ml = 9 străzi
* Modernizare iluminat public stradal pe străzile principale- 680 lămpi din care 100 de 60 W și 580 de 30 W.
* Extindere rețea de alimentare cu energie electrică 1,5 KM.
* Extindere rețea de iluminat public cu 425 ml.
* Extindere rețea de supraveghere cu camere video.
* Efectuarea Amenajamentului Pastoral.
* Încheierea de contracte cu operatori autorizați pentru documentații cadastrale în cadrul PNCCF.
* Reparare șanțuri și trotuare în centrul satului Gherăești
* Întocmirea de Studii de fezabilitate pentru modernizare drumuri comunale = 29 străzi = 10972 ml.
* Întocmirea de Studii de fezabilitate pentru extindere rețea de alimentare cu apă și canalizare în sateleTețcani și Gherăeștii Noi.
* Organizarea aniversării Centenarului în 2018.
* Organizarea Festivalului de muzică populară românească „Armonii Românești”. Au fost concurenți din 19 județe ale țării, aproape 1.000 de persoane ne-au călcat pragul.
* Reparat și întreținut cele două monumente din centrul comunei.
* Efectuat Studiu de fezabilitate și proiect tehnic pentru un sediu nou de Primărie.
* Dotarea populației cu pubele. S-a trecut la colectarea individuală a deșeurilor din poartă în poartă în comuna noastră.
* Participat la Festivalul Zona Roman Metropolitan cu reprezentanții producătorilor din comună.
* Sprijinirea cultelor, toate cele 6 biserici (din care una în construcție încă ) fiind susținute financiar.
* Menținerea curățeniei în comună.
* Organizarea sărbătorilor de hram în toate cele trei sate.
* Podeț peste Ciurlic pe strada Fdt. Crizantemelor.
* Decolmatat șanțuri și canale de scurgere a apei
* Betonare șanturi pe Aleea Viilor.
* Implementat proiectul de acces la internet Wi- Fi gratuit în toate cele trei sate ale comunei.