Toți cei 26 de nemțeni care erau în carantină instituționalizată au fost scoși de sub această măsură, până astăzi, 5 iulie. S-a ajuns în această situație ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României care a declarat măsura ca fiind neconstituțională.
Problema este că toți au fost plasați în carantină, în centre special amenajate, tocmai din cauză că nu respectaseră măsura izolării la domicilii. Teoretic, acum, întreaga responsabilitate le aparține și autoritățile nu pot face decât recomandări de protecție sanitară: „Persoanele din carantină erau toate din categoria celor care nu au respectat izolarea la domicilii. Au luat la cunoștință despre măsurile pe care trebuie să le respecte. Practic, după decizia CCR, nu mai avem nici un fel de pârghii de a-i supraveghea sau monitoriza, până când va fi adoptată o lege în Parlament. Celor care nu încheiaseră perioada de 14 zile de carantină sau izolare sau care veniseră dintr-o zonă de risc epidemiologic crescut de transmitere ori care au fost în contact cu un caz confirmat COVID-19 li s-a recomandat autoizolarea la domiciliu pentru 14 zile. Atât putem face pe perioada suspendării măsurilor sanitare de prevenire și până va fi adoptat proiectul de lege”, a declarat Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț.
În acest week-end, nu au fost pacienți care să fi cerut externarea din Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, în baza aceleiași decizii a CCR. Pacienții fără simptome pot cere să fie externați, dar și pentru ei există aceeași recomandare de a sta în izolare la domicilii 14 zile: „Nu au fost solicitări de externare ale pacienților internați în spital. Pentru cei externați după decizia CCR, recomandarea este aceeași: să se autoizoleze la domicilii pentru 14 zile și să respecte măsurile de prevenire. Poliția merge la adresele tuturor celor care sunt în izolare și le dă persoanelor un proces verbal de luare la cunoștință despre decizia CCR și despre măsurile care trebuie respectate. Le recomandă să rămână în izolare, dar nu mai poate nimeni să-i supravegheze. Li se amintește și de art. 352 din Codul penal, pentru cazul în care cineva se îmbolnăvește din cauza lor, această situație intrând sub incidența legii penale, infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor”, a adăugat șeful DSP Neamț. Pacienții pozitivi fără simptome sunt externați, dacă cer acest lucru, pe semnătură, dar trebuie să se autoizoleze la domicilii.
Pentru reclamații privind orice nerespectare a măsurilor de protecție sanitară din spații închise sau deschise, oricine poate sesiza la Telverde pus la dispoziție de autorități, la numărul de telefon cu apel gratuit 0 800 800 165, care este disponibil începând din data de 4 iulie, potrivit Prefecturii Neamț.
De ieri și până astăzi, 5 iulie, au mai fost confirmate 3 persoane, numai în această săptămână fiind 20 de noi persoane pozitive. Numărul total a ajuns la 980 de persoane, în județul Neamț, dintre care 832 de persoane s-au vindecat și 59 au decedat. Incidența îmbolnăvirilor a ajuns la 2,08 persoane la mia de locuitori și județul Neamț rămâne pe locul V în țară.
(C.I.)
Un comentariu
Vor plăti cu viața oameni nevinovați pentru prostia politicienilor.Vad că în alte țări se poate: se carantineaza,se poarta masca,se respecta distanta.Daca prostia ar fi patogenă ca virusul populația României s ar reduce cu 80%.