Părți dintr-un sondaj de opinie făcut în Neamț de către un partid politic, în perioada 10-15 iulie, cu întrebări despre situația politică generală, despre coronavirus, atitudini despre politicieni și agenda politică locală, au ajuns la redacția Mesagerul de Neamț. Chiar cu gradul de subiectivism pe care-l presupune un asemenea sondaj făcut la comanda unui partid, înainte de campanie, el poate fi comentat și poate fi chiar relevant în privința răspunsurilor la întrebări cu caracter general.
Răspunsurile la două la două dintre acestea merită acum remarcate și analizate.
Extrem de interesante în privința unui trend, a unei direcții privind intenția de vot, sunt răspunsurile la întrebarea ”Dvs. personal, cu ce partid, alianță nu ați vota niciodată? Altfel spus, care este partidul pe care-l respingeți cel mai mult?”. Imaginea de mai jos este mai mult decât explicită, 40% dintre cei intervievați au identificat PSD ca fiind partidul cu care nu vot vota niciodată și asta chiar dacă au avut de ales în listă și UDMR-ul, în condițiile în care conflictul de graniță de la Bicaz Chei a intensificat o intoleranță a nemțenilor față de zona de peste munți. Aceste răspunsuri pot fi coroborate și cu un alt sondaj de opinie, de la un alt patid, în care diferența dintre Ionel Arsene, candidatul PSD la Consiliul Județean și partid este mare, ceea ce înseamnă că la nivel de vot politic, sunt probleme reale pentru partidul lui Ciolacu în Neamț.
Celelalte răspunsuri sunt previzibile. 15% nu ar vota alianța USR-PLUS, cu surpriza că doar 10% nu ar vota PNL, iar partidele mai mici nu ar fi votate cu procente de 3-5% de nemțeni.
Evident că atunci când sunt întrebați despre afinități politice, cetățenii au tendința de a se gândi mai întâi la marile partide, mai ales în condițiile polarizării accentuate a politicii românești. În acest caz diferența de peste 30% dintre PNL și PSD arată un grad mare de respingere față de PSD, în condițiile în care PSD se află acum în opoziție și ar trebui să crească criticând Guvernul, oricum aflat în dificultate din cauza pandemiei de COVID 19.
A doua întrebare, referitoare la motivul pentru care nu avem în Neamț mai multe spitale și drumuri moderne, primește răspunsuri echivalente cu un cartonaș galben-roșu pentru politicienii care au avut sarea și cuțitul în privința deciziilor în această zonă. 55% dintre respondenți consider că „politicienii sunt corupți, deturnează fondurile de la proiecte utile” iar 35% răspund că ”politicienii sunt incompetenți, nu se pricep să modernizeze regiunea”! Dacă adunăm cele două procente, ajungem la un incredibil procent de 90% dintre răspunsuri care leagă incompetența politicienilor de corupție și de lipsa unor investiții utile.
Dacă mergem mai departe cu analiza (pornind de la premisa că sondajul s-a făcut ”pe bune”) și legăm cele două întrebări, lucrurile nu stau deloc bine pentru PSD la nivel de percepție publică, partidul indentificându-se (și) în Neamț în cea mai mare măsură cu incompetența și corupția.
Verdictul final, cel care contează până la urmă, va fi dat de alegători în momentul în care vom avea alegeri. (V.B.)