Conferința de presă de astăzi, 7 iulie, organizată de Instituția Prefectului a avut partea cea mai animată la discuțiile legate de primarul municipiului Roman, pornind de la starea sa de incompatibilitate stabilită de ANI și certificată de Instanța Supremă. Cu toate că au trecut 3 luni de când a devenit definitivă hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, prefectul George Lazăr a declarat astăzi că mai are nevoie de 10 zile pentru a semna ordinul de încetare a mandatului primarului de Roman. De ce? Pentru că, de când cu cazul incompatibilității lui Dulamă și gafa impardonabilă a fostului prefect Soroceanu, toată lumea suflă în orice tip de iaurt administrativ. Prefectul Lazăr zice că n-ar fi singura gafă a fostei conduceri a instituției și face trimitere la o altă decizie, referitoare la primarul de la Dochia: ”La Dochia s-a emis în 2019, de doamna prefect Daniela Soroceanu, un ordin cu privire la starea de conflict de interese al domnului primar. I s-a aplicat o sancțiune de 10% din salariu pe 6 luni și s-a precizat în ordin interdicția pe o perioadă de 3 ani de a candida. Primarul a atacat ordinul și a câștigat la Tribunalul Neamț – instanța a decis că precizarea „primarul nu mai poate candida 3 ani” este nelegală. Urmează să primim motivarea Tribunalului Neamț pe speța Dochia.”
Cum Micu nu este Păduraru și nici Dochia nu are importanța electorală și de partid a Romanului, Prefectul Lazăr trebuie să se asigure că nu va fi acuzat de încălcare a legilor României și, poate mult mai important, a cutumelor de partid, de aceea mai așteaptă ”pentru a nu exista greșeli din punct de vedere juridic în prezent și pe viitor” și, pentru a mai trece un pic de timp atât de necesar pentru a emite o decizie clară ”am considerat normal, necesar și obligatoriu de a face o adresă la Autoritatea Electorală Permanentă pentru a avea câteva precizări clare în scris cu privire la drepturile electorale ale fiecărei persoane aflate în incompatibilitate sau conflict de interese. În decurs de maxim 10 zile de acum înainte, adică până la sfârșitul săptămânii viitoare, vom avea o decizie corectă, bine argumentată juridic și care să fie clar pe lege și să nu dea emoții absolut nimănui că a făcut sau nu o greșeală din punct de vedere juridic, în cazul dlui primar Lucian Ovidiu Micu”.
În traducere, pentru cei mai puțin familiarizați cu subiectul, dl Micu are de-acum înainte 10 zile timp să pregătească o acțiune în care să ceară suspendarea ordinului de prefect prin care i se va cere încetarea mandatului. Nu știm dacă asemenea cereri se judecă cu celeritate sau va primi termen după intrarea în vacanța judecătorească, dar există mari șanse ca exact în perioada campaniei electorale Romanul să fie condus de un viceprimar cu atribuții de primar.
Întreaga conferință o puteți urmări aici.