Doi psihologi din policlinică sunt cercetați într-o anchetă internă a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Este vorba despre Angela Gherasim și Mihaela Spânu, iar obiectul anchetei este legat de faptul că au raportat activitate în perioada pandemiei de coronavirus, când policlinica a fost închisă. Printre pacienții care ar fi primit consiliere ar fi fost și unul care era decedat. Problema este una extrem de gravă, întrucât psihologii nu au contract direct cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, dar au raportat activitate în numele medicilor spitalului. Cei doi psihologi au întocmit liste cu pacienți consiliați, chiar și fără trimitere de la medicii specialiști. Recomandarea medicului era condiția necesară pentru a putea fi plătite, fiindcă doar medicul curant îi poate recomanda pacientului și ședințe de terapie. Dacă toate aceste lucruri se confirmă, vorbim aici despre falsuri evidente, acces nepermis în sisteme informatice, despre sume încasate nelegal de pe urma acestor fapte.
Pacienți consiliați când policlinica era închisă
Medicii care colaborau cu psiholoagele au sesizat problema conducerii spitalului județean. Este vorba de medici din secțiile Neurologie, ORL, Hematologie și Diabet. În cursul anchetei s-au descoperit aspecte extrem de grave, după cum ne-a declarat dr. Dan Verzea, managerul spitalului: „În anul 2012 spitalul a încheiat contracte de prestări servicii, pe perioadă nedeterminată, cu cele două doamne psiholog. Aceasta, pentru a putea raporta la Casa de Asigurări servicii conexe acordate pacienților din patru specialități: Neurologie, Diabet, ORL și Hematologie. Fiecare dintre cele două doamne a preluat câte două din aceste specialități. Psihologul nu are relație directă cu Casa de Asigurări, ci spitalul raportează aceste servicii medicale conexe. Psihologul acordă terapii la solicitarea unui medic din specialitățile respective, solicitare consemnată pe o scrisoare medicală, pe un bilet de externare. În perioada în care ambulatoriul a fost înschis pe perioada pandemiei, pacienții n-au avut acces, până pe 5 iunie, când s-a redeschis policlinica. Dar, au continuat să fie raportate servicii de consiliere psihologică. Medicii din aceste specialități au sesizat că nu au făcut astfel de recomandări. Asta este marea problemă, fiindcă medicii specialiști nu i-au văzut pe acești pacienți și nu aveau cum să le recomande terapie psihologică. Am cerut explicații de la psihologi, am verificat listele de pacienți raportate și, din păcate, am constatat că nici unul nu avea recomandare de la medici. Vorbim de cel puțin 30 de pacienți, din toate specialitățile”.
Acces neautorizat în calculatoarele medicilor?
Și mai grav este faptul că cei doi psihologi au putut raporta activitatea la CAS Neamț direct din calculatoarele medicilor. Ancheta pe care o face spitalul urmează să lămurească cine le-a permis celor două psiholoage să acceseze bazle de date ale medicilor din policlinică. Iar, dacă există un act oficial în acest sens, până acum nu a fost găsit: „O altă problemă, care, recunosc, este o problemă a spitalului, este faptul că psihologii au raportat direct. Asta înseamnă că au avut acces direct, cu parolă a utilizatorului, la sistemul informatic al policlinicii. Până cu ceva timp în urmă a existat un mecanism de control al acestor raportări: psihologii își raportau singuri, dar, pentru ca spitalul să-i poată plăti, ei trebuiau să vină la sfârșitul lunii cu o situație, ce cazuri au consiliat, fiindcă banii de la CAS intră în contul spitalului. Psihologii își primesc banii în baza unei facturi pe care o emit spitalului, la care trebuiau să atașeze un raport de activitate lunar și o listă de pacienți cărora le-au acordat serviciile conexe. Lista de pacienți era parafată de medicii care recomandaseră, deci era acest mecanism de control, care a fost eludat. Acum, doamnele psiholog au raportat pacienții direct la CAS, din calculatoarele doamnelor doctor, pe parafa doamnelor doctor. Iar, printre pacienții din listă, a fost și unul care era decedat, de aici a pornit sesizarea. Verificăm mai multe documente, pentru că n-am găsit o decizie care să consemneze că psihologul își raportează singur serviciile. La acest moment nu știm cine le-a dat acces în sistem”, a mai precizat managerul spitalului județean.
”Cu siguranță vom încheia colaborarea cu aceste doamne!”
Dosarul anchetei este unul voluminos și conține explicațiile psiholoagelor. Amândouă au declarat că s-au interesat la CAS Neamț, de unde li s-a spus că în pandemie se poate acorda consiliere la distanță. Și Spitalul a cerut lămuriri: „Noi am cerut un punct de vedere de la CAS și l-am primit: se spune foarte clar, că se poate face telemedicină, dar serviciile conexe psihologice trebuie să fie recomandate de medicul specialist. Cercetarea este în curs, avem un dosar întreg adunat. Am solicitat un punct de vedere și Serviciului Informatic, pentru că trebuie lămurit cine le-a dat parolele, dreptul de utilizator, fiindcă nu există vreun document în acest sens. Așteptăm răspunsul de la Serviciul Informatic ca să putem încheia cercetarea și cu siguranță vom încheia colaborarea cu aceste doamne psiholog. Spitalul are și alți psihologi angajați cu care putem colabora”, a adăugat dr. Dan Verzea.
Ambele psiholoage susțin că sunt nevinovate
Până se va încheia această anchetă, dublată de controlul CAS Neamț în policlinică, de remarcat este și faptul că în acești ani, cele două psiholoage s-au bucurat nu doar de un contract pe perioadă nedeterminată, ci și de faptul că n-au plătit cheltuieli de întreținere. Poate și fiindcă în contract nu era prevăzut un spațiu anume unde să-și desfășoare activitatea. Angela Gherasim folosea cabinetul ei de lider al Sindicatului Sanitas afiliat la Federația Hipocrat. Întrebată care este punctul personal de vedere asupra aspectelor pentru care este cercetată, aceasta s-a declarat nevinovată și a precizat că după finalizarea controlului de la Casa de Asigurări va veni cu precizări în acest sens. Ca psiholog, se ocupa de pacienții medicilor din cabinetele ORL și Hematologie. Același răspuns l-am primit și de la psiholog Mihaela Spânu, care a susținut că nu a încălcat legea pentru pacienții medicilor din cabinetele Neurologie și Diabet.
Ce spune CAS Neamț
Din punctul de vedere al Casei de Asigurări de Sănătate, lucrurile sunt clare: doamnele psiholog nu aveau nevoie de vreun aviz telefonic sau scris, câtă vreme există reglementări legale pentru activitate medicală la distanță, care în pandemie s-au putut face distinct în serviciul informatic: „Casa de Asigurări de Sănătate Neamț nu a acordat nici doamnelor psiholog, nici altor categorii de personal medical avize în vederea acordării consultațiilor medicale prin telefon, în perioada stării de urgență și a stării de alertă instituite datorită răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.” Casa de Asigurări, într-un limbaj tehnic și criptic pentru muritorii de rând, confirmă că psihologii nu pot face ședințe de terapie pacienților, fără ca medicul curant să recomande astfel de terapii: „Menționăm faptul că serviciile de sănătate conexe actului medical se acordă pe baza unei scrisori medicale emise de medicii de specialitate (…) cu precizarea că ”Serviciile furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie sau în specialitatea psihopedagogie specială – logoped, se acordă la solicitarea furnizorului de servicii medicale clinice prin scrisoare medicală, conform unui plan stabilit de comun acord de medicul de specialitate clinică, medicul cu competență/atestat de studii complementare în îngrijiri paliative și psiholog/logoped”.
Dacă ar fi existat recomandarea medicilor exista posibilitatea legală ca aceste servicii să fie efectuate și plătite. Cum medicii spun că ei nu au făcut recomandări ne îndreptăm, cel mai probabil, spre o anchetă cu conotații penale. (C.I.)
3 comentarii
Vedeți unde se pierd deseori fara urmă contribuțiile noastre la sănătate?Tare aș vrea să văd și eu o persoană consiliată pe bune,cum de a fost trimisă la consiliere(nu cumva era o înțelegere tacita între părți),chiar și un diagnostic(ex.de la ORL.Sunt neancrezatoare deoarece am cunoscut situatii dramatice de la oncologie și nici nu știam că există așa ceva,nici nu au fost consiliați nici ei nici familiile.Cred că noua conducere este mai implicată în punerea la punct a anumitor situații(măcar să stârnească puțin viesparul)Apropo este nebunie mare cu programările,te plimbă de la un telefon la altul,spun că nu pot programa apoi ca să scape de tine zic că te dau la cabinet ,pe fix(unde niciodată,nu mi-a răspuns nimeni) dar, dacă se întâmplă minunea,o voi face publică.La noi la romani sunt niste obiceiuri care greu se îndreaptă.Nu se înțelege că în orice serviciu ești în slujba cetățeanului și eu mai cred că dacă este omul potrivit,la locul potrivit totul este Ok.Va rog să faceți publice rezultatele, măcar de rușine să nu se mai repete.
Păcat ca spitalul nu vrea sa publice și rezultatele anchetelor și au mușamalizat tot ca de obicei
Dar auditul este Audit și procesul verbal exista și oricând se poate vedea ca acuzațiile au fost neîntemeiate si cine le a făcut nu a verificat informația ci a aruncat o in presa cu mare bucurie ca a prins pe Dumnezeu de picior
Însă …..surpriza!!
Roata s a învârtit si cine a săpat groapa a căzut in ea.
Și……
Așa este
A vorbi de rău fără dovezi este cel mai frumos și cel mai ușor
Din fericire nu trebuie sa dovedim nimic nimănui
Raul a fost facut și cine a facut rău și a primit pedeapsa
Iar cine a facut rău si nu a gustat încă rasplata este in așteptare
Ca așa este viața
Nimic nu rămâne fără rasplata
Atât binele cât si raul.
S a vrut eliminarea din sistem a unor colaboratori pentru a se instala altcineva pe Jilt si asta s a întâmplat
Chiar călcând peste dreptate si aruncând cu noroi fara motiv real
Sirene, aplauze, vii ovații, ceva pentru eroii noștri avem ?
Deci trei cadre eroine in doua articole pe aceeași pagină .
Unul la Roznov care nu deschide ușa nici la salvare, si încă doua la telemedicine .
Trei psihologi cu atitudini asemănătoare cum vedem in paginile dvs, ce Dumnezeu se întâmplă ? .
E un complot sau sunt reale întâmplările acestea, si cum este posibil ca un director sa dea cu flit Dsp ului in probleme atât de grave ?