Astăzi, 9 iulie, la Mânăstirea Neamţ a fost mare sărbătoare. Sute de oameni au venit să o cinstească pe Maica Domnului şi a Sa sfântă icoană. În calendarul ortodox în ziua de 9 iulie se cinsteşte Sfânta Icoană a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț, care este considerată cea mai veche și mai frumoasă icoană din România.
La eveniment, pe lângă sutele de enoriaşi a participat şi un numeros sobor de preoţi, alături de episcopul vicar de Iaşi, Calinic Botoşăneanul şi stareţul Mânăstirii Neamţ, arhimandrit Benedict Sauciuc: „Anul acesta este al treilea an în care această sărbătoare a fost trecută în calendarul ortodox. La această sărbătoare a fost prezent şi Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşului şi foarte mulţi preoţi şi enoriaşi care au evlavie faţă de Icoana Maicii Domnului de la Mânăstirea Neamţ. Faptul că hramul mânăstirii, Înălţarea Domnului a fost sub regim de austeritate din cauza Covid-ului, oamenii au simţit nevoia să vină şi au venit într-un număr foarte mare la această sărbătoare. Am avut şi oaspeţi de onoare, cum ar fi domnul preşedinte Ionel Arsene şi domnul vicepreşedinte Laurenţiu Dulamă de la Consiliul Judeţean, doamna primar a comunei, Adriana Petrariu, care este nelipsită de la sărbătorile noastre şi domnul primar Daniel Harpa. Personalităţi dragi nouă şi care sunt alături de mânăstirea noastră”.
Această icoană a Maicii Domnului este considerată cea mai veche și mai frumoasă icoană din România, și cunoscută în toată lumea ca făcătoare de minuni. Timp de peste 600 de ani, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț a întărit credința creștin-ortodoxă a conducătorilor, monahilor și a credincioșilor din România.
În anul 1821, icoana Maicii Domnului a fost scoasă din Mănăstirea Neamț și dusă într-o poiană tainică, de pe Muntele Rusu, în locul în care se află astăzi Schitul Icoana Veche. Aici, icoana a fost îngropată, împreună cu alte obiecte valoroase, din cauza turcilor care îi urmăreau pe eteriști.
Astăzi, icoana Maicii Domnului se află în biserica cea mare a Mănăstirii Neamț, închinată Înalțării Domnului, fiind cinstită drept făcătoare de minuni.
Pictura este protejată cu o îmbrăcăminte metalică, ornamentată cu pietre prețioase între anii 1844-1845, în timpul starețului Neonil (+1853).
C.T. STURZU