La Roman, Ionel Arsene și PSD-ul a săpat o mare groapă electorală cu dedicație clară pentru PNL. Bucurie mare, agitație, șampanie desfăcută și asigurări că dominația galbenă va fi întreruptă cu ajutorul interesat al unui penelist.
Numai că zicerea „cine sapă groapa altuia cade singur în ea” pare să se potrivească perfect la Roman. Previzibil, candidatura lui Lucian Micu a fost contestată deoarece existau motive extrem de clare din punct de vedere juridic. Chiar și numai pornind de la interdicția pe care o are până în 2023 de a ocupa funcții sau demnități publice. Și care a fost anunțată vizibil pentru toți juriștii pe site-ul ANI. Iar în momentul acesta, când ea a fost respinsă definitiv, PSD-ul pare să fi căzut în groapa pregătită pentru liberali. Să fim bine înțeleși, PSD-ul și cu Lucian Micu, nu și Ionel Arsene, care, cu mult cinism politic necesar la un asemenea nivel, a încercat și reușit, parțial, să folosească dorința fostului primar de a rămâne la bucate, dorința lui Leoreanu de emancipare față de Cozmanciuc, plus neînțelegerile din organizație. Bașca, și-a atins scopul de a-i umili pe cei din conducerea propriei organizației, care nu se ridicau la înălțimea proiectelor ”reformiste și revoluționare” generate de oameni din preajma sa.
Cu ce s-a ales PSD-ul după aventura Micu?
În primul rând, cu o organizație bulversată și dezamăgită. Picată rău de tot în groapa pregătită liberalilor. Oamenii vechi de partid nu mai înțeleg nimic și se întreabă de ce atâta tam tam când se știa că Micu are probleme cu candidatura. Cu un lider, Dan Manoliu, care anunțase deja că se retrage și lasă totul pe mâna lui Micu. Că așa i s-a cerut de către Arsene. O organizație care trebuie acum să scoată din joben un candidat. Viorel Stan nu poate din motivele cunoscute, Alin Antochi s-ar expune ironiilor publice, după ce a fost umilit cu candidatura lui Micu. Probabil ar accepta, ca și Dan Manoliu, doar dacă pe verso ar scrie și ”loc eligibil la parlamentare”! Măcar să știi de ce te umilești. Deputatul Alexandru Rotaru acum pare tentat să se ocupe mai mult de afaceri decât să se bată electoral. Evident că va sprijinii candidații de pe zona sa, dar atât. Nu-și pune problema parlamentarelor, cu atât mai puțin a unei candidaturi la locale. Implicarea sa la locale și neemiterea de pretenții pe listă la parlamentare ar putea să-i aducă avantaje dacă PSD-ul ca câștiga alegerile. Atunci se vor găsi destule demnități care să nu necesite decât votul de la partid.
În al doilea rând, PSD-ul arată cât de gol este împăratul. Se plâng că nu au candidat, dar uită noncombatul din patru ani de mandat, când au strălucit prin tăcere și aprobarea proiectelor ”dușmanului” Micu, care s-a dovedit a fi un liberal cu suflet social democrat. Iar liderul suspendat al consilierilor pesediști din Roman, Titi Holban, suspendat din partid, arată cu degetul pe bună dreptate spre prietenia de acum cu Micu și zice că a făcut bine ce a făcut când a votat, fără știrea lui Manoliu, în favoarea lui Micu.
Singurul care a câștigat din PSD este Ionel Arsene. Avea nevoie de voturi din zona simpatizanților lui Micu și probabil va reuși să obțină câteva, mai ales dacă va fi ajutat și de cei care poartă steagul liberal la Roman,cei neinteresați ca unul de-al lor să conducă județul. Plus că oricum liberalii au ieșit teribil de șifonați, cu un Leoreanu fidel partidului în ședinte, dar care în percepția publică este mai apropiat de Arsene decât de Cozmanciuc. Probabil că doar rezultatul votului va arăta unde este adevărul, dar percepția contează foarte mult în convinerea alegătorilor.
Pentru PSD ar putea fi și o veste bună. Acum ar fi momentul unei abordări noi la nivelul PSD Roman. Un om care reformează pe Facebook de ceva timp organizația pare să fie copt să intre într-o confruntare electorală directă. Omul care a făcut totul pentru a arăta cât de rău se comportă organizația romașcană ( chiar dacă la prezidențiale a avut un scor incredibil de peste 30%!), poate acum să demonstreze cât de ușor se pot schimba predicțiile electorale. Oana Bulai, căci despre ea este vorba, are toate atuu-rile, în afară de acela de a nu fi acceptată/agreată/iubită de o mare parte a organizației, ca să candideze la funcția de primar și să preia organizația. Poate acum se vină pe post de candidat, unul tânăr și cu o perspectivă modernă asupra campaniei, cu oameni tineri pe care i-a pregătit, mai ales că a avut întotdeauna sprijinul lui Ionel Arsene, a lucrat cu el, a fost promovată la nivel național și se încadrează perfect în portretul candidatului descris de acesta, care a primit mult de la partid și acum trebuie să dea ceva înapoi. Electoral vorbind.
Handicapul că nu este dorită de o parte a organizației nu este de nedepășit, din moment ce era luat în calcul chiar Lucian Micu să o conducă. Faptul că Micu a fost cânva la tineretul pesedist, se compensează cu trecerea Oanei Bulai prin PDL, deci situația din acest punct de vedere ar fi ușor de depășit.
Privind cu totală obiectivitate, o candidatură a Oanei Bulai ar face ordine în PSD Roman. Cine nu este cu ea, va pleca, cine rămâne ,probabil va fi părtaș la o victorie. Una majoră dacă va câștiga funcția de primar, una mai mică dacă va rămâne la conducerea unei filiale cu sânge proaspăt și adaptat vremurilor moderne.
Valentin Bălănescu