Într-o epocă a digitalizării, locurile de muncă pe departamentul de IT sunt la mare căutare atât în orașele mari, cât și în orașele mici. Diferența dintre acestea două fiind faptul că orașele mici au un sistem de pregătire mai puțin dezvoltat, astfel că departamentele de IT ale firmelor nu au parte de personal calificat. De la această idee a plecat Paul Apostol, fondatorul unui proiect numit Digital Nation menit să ofere șansa tinerilor din orașele mici să învețe programare de la zero sau să-și îmbunătățească abilitățile deja existente. Proiectul Digital Nation s-a desfășurat în trei orașe ale țării: Piatra Neamț, Oradea și Alba Iulia și și-a deschis porțile spre oportunități digitale în toamna anului trecut. Tot atunci, 370 de tineri din Neamț s-au înscris, pentru a-și îmbunătății cunoștințele în domeniul IT.
Paul Apostol ne-a spus că proiectul Generației Tech ”a pornit de la viziunea că orașele mici și ambițioase pot crește mai accelerat într-un anumit domeniu, fiind mai agile și mai unite la nivel de comunitate. De acolo, am început să lucrăm cu generația tânără și să o pregătim pentru interacțiunea cu mediul antreprenorial local. Ne-a motivat să continuam chiar implicarea tinerilor în propria lor pregătire. În paralel, răspunsul primit de la partenerii locali ne-a confirmat că suntem în direcția bună. Așa că acum ne pregătim pentru Generația Tech 2020, pe plan național, iar pentru noi este foarte dificil să găsim o misiune mai frumoasă”.
Proiectul a obținut o sponsorizare de 500.000 de dolari din partea Google.org dintre care s-au investit 150.000 de euro pentru operațiunile din Piatra Neamț, iar suma s-a dublat cu eforturile Primăriei Piatra Neamț și cu implicarea antreprenorilor din regiune. Din acești bani s-a construit și un Hub dedicat cursanților unde pot avea posibilitatea să se întâlnească, să lucreze împreună, să se ajute și să împărtășească experiențe.
Andreea Staicu, responsabilă cu relația cu partenerii și Hub-ul din cadrul proiectului spune că a avut parte de ajutor și cooperare din partea tuturor.
“Partenerii locali au finanțat achiziții necesare pentru amenajarea hubului, dar s-au implicat și operațional în lucrările clădirii de pe str. Ştefan Cel Mare, unde derulăm ultimele instalări și finisaje. Totodată au devenit mentori și îndrumători pentru comunitatea Generatia Tech, participând la evenimente și vorbindu-le tinerilor, și în cele din urmă au oferit posturi de angajare celor interesați.”
Cursurile au fost organizate online pe platforma Facebook Workplace unde s-a creat o întreagă comunitate de mentori și cursanți. Pe lângă cursurile săptămânale, meetup-uri și workshopuri periodice în oraș, cursanții au avut ocazia să participe și la diverse concursuri unde aveau posibilitatea să câștige diverse premii.
La finalul programului, 71% dintre cursanți au declarat că le surâde ideea de a aplica pentru un job în IT, drept urmare, 14 participanți au luat parte la programul de angajare al Digital Nation, care i-a pregătit pentru un posibil interviu de angajare, pe care 5 dintre aceștia l-au și luat, în prezent fiint angajați pe departamentul de IT în cadrul a două firme, Dolinex și Volta Grup.
“Sunt recunoscătoare pentru șansa pe care am avut-o de a face parte din această comunitate deosebită”
Cea mai tânără dintre proaspeții angajați este Teodora Popa, în vârstă de 16 ani, elevă la Colegiul Național „Petru Rareș”. În cadrul proiectului, Teodora a studiat pe departamentul Digital Skills, level 2.
“Sunt recunoscătoare pentru șansa pe care am avut-o de a face parte din această comunitate deosebită! Atât în cadrul cursului, cât și în Programul de Angajabilitate. Am avut parte de mentori gata să mă ajute, să îmi clarifice nelămuririle, să îmi dea câte un sfat. Au fost și sunt oameni cu suflet mare, open minded, dornici de succes. Pot spune că au avut un impact important în dezvoltarea mea. Mă simt foarte norocoasă că i-am cunoscut! Interviul de angajare a decurs foarte bine. Recrutorii au fost prietenoși și dornici să mă cunoască, orientați spre succes. Am avut puține emoții, însă aveam în spate discuții mentor-discipol cu doamna Andreea Staicu (Project Manager în programul de angajabilitate), ce mi-au oferit încredere în mine. În prezent sunt operator IT la Volta Grup. Lucrez part time, remote. Fac parte dintr-o echipă de patru persoane care colectează informații despre produse de la producătorii parteneri pentru a dezvolta magazinul de produse online”, ne spune Teodora.
“Nu am simțit nicio presiune din partea nimănui și tot ce am învățat a fost din plăcere”
Colegă de liceu cu Teodora, dar cu un an mai mare, Alexandra Florea a terminat cursurile în departamentul Learn to Code, level 1.
“Experiența mea în cadrul proiectului a fost una plăcută și relaxantă pot spune, datorită comunității foarte prietenoase și a întâlnirilor destul de dese. Programul de învățare a fost unul lejer, nu am simțit nicio presiune din partea nimănui și tot ce am învățat a fost din plăcere. Am avut mentori înțelegători și deschiși în tot ce privește ascensiunea noastră pe parcursul celor 8 luni. De asemenea am avut parte de multe activități și provocări din partea comunității, care m-au ajutat sa avansez din punct de vedere social. O astfel de provocare a reprezentat înscrierea la programul de angajare. Am avut emoții, am avut momente în care am vrut să renunț, dar cu ajutorul prietenilor din program și a doamnei Staicu Andreea, care m-au coordonat pe acest drum, am ajuns acum o lună la sediul Volta pentru un interviu. Interviul a fost foarte lejer, complet diferit de ceea ce credeam până atunci că reprezintă un interviu. În prezent lucrez part-time în calitate de operator de date în sediul Volta. Având în vedere că e prima mea experiență în calitate de angajată am avut un început mai greu, dar mă adaptez pe parcurs”, a mărturisit Alexandra.
“Încă de la început am simțit că ei sunt oamenii potriviți cu care chiar mi-aș dori să lucrez”
Raluca Vadană are 17 ani și este elevă la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț, a studiat în cadrul proiectului Digital Națion Learn to Code, level 2, iar acum lucrează la compania Dolinex.
La întrebarea: Cum te-a ajutat Digital Nation pentru a obține job.ul dorit, Raluca ne-a răspuns: “Nu doar diploma dobândită în cadrul proiectului mi-a oferit un avantaj pentru obținerea jobului, ci faptul că am participat la proiectul numit Digital Nation. M-a ajutat foarte mult, am învățat o grămadă de lucruri noi care îmi vor fi de folos pe viitor. Fără participarea mea la proiectul Digital Nation n-aș fi putut să lucrez la vârsta mea cu o firmă adevărată. Este o experiență minunată să lucrez cu alți oameni. În momentul de față sunt operator IT, până acum jobul chiar îmi place! Discut dimineața cu colegii mei, ei îmi spun ce trebuie să fac, intru pe site și îmi fac treaba. Momentan mă ocup de mentenanța site-ului prin introducere de produse, în mare sunt lucruri de bază, pentru că încă nu am experiența necesară.”
“Am avut oportunitatea să învăț când vreau eu, cum vreau eu”
Vlad Butnaru și Ştefan Bodescu sunt de aceeași vârstă cu Raluca și sunt amândoi elevi la Colegiul Național de Informatică, iar în cadrul proiectului au studiat Learn to Code, level 1, amândoi sunt angajați în cadrul companiei Volta Grup.
Vlad spune că pentru el cel mai important este faptul că a beneficiat de libertatea de a învăța când vrea și cum vrea, lucru ce l-a făcut să își investească tot interesul.
“Pe parcursul acestui program am avut o experiență foarte plăcută de învățare, având oportunitatea să învăț când vreau eu, cum vreau eu, fiind mereu asistat de mentori, care nu doar că ne sprijineau pe parte de înțelegere și învățare, dar ne și motivau și ne încurajau să continuăm indiferent de greutățile întâmpinate”, ne spune Vlad.
Pe de altă parte, Ștefan ne mărturisește că ceea ce l-a atras pe el a fost colectivul format din oameni de calitate alături de care a putut schimba păreri și experiențe:
„Experiența din cadrul proiectului a fost uimitoare, am cunoscut oameni faini, am schimbat păreri între noi, am învățat niște lucruri foarte interesante pe care nu le poți învăţa singur. Interviul a fost foarte OK, am fost întrebat lucrurile esențiale, după care eu le-am povestit despre proiectele realizate de mine. La momentul de față ocup funcția de operator IT, având rolul de a aduna informații despre produsele magazinului Volta, pentru un magazin online”, susține Ştefan.
Datorită tuturor feedback-urilor pozitive din partea colectivului din prima generație a proiectului, Digital Nation demarează cea de-a doua serie a programului Generația Tech, de această dată la nivel național, deoarece cursurile vor fi 100% online, pentru ca toată lumea să poată învăța în siguranță din confortul casei lor. Cursurile se vor desfășura pe parcursul a 4 luni, dintre care 4 ore pe săptămână sunt dedicate acumulării de cunoștiințe și punerea acestora în practică. Programul este pus la dispoziția tuturor doritorilor 14+ ani, care își doresc o evoluție a competențelor digitale.
Proiectul pune la dispoziție trei specializări fiecare în valoare de 399 de lei, în care poți să îți îmbunătățești cunoștințele deja dobândite, sau poți să înveți programare de la zero. Înscrierile se încheie pe 17 august. În plus, anul acesta se demarează cursuri și pentru profesori care vor să învețe despre instrumentele de predare online.
Alina HOANOŞ