Andreia Ana Grăițaru are 35 de ani, s-a născut la Roznov și trăiește de ani buni împreună cu familia în Piatra-Neamț. Spre profesia de asistent medical a îndrumat-o tatăl ei, Vasile Antoniu. S-a stins, însă, prematur, la 49 de ani, nemaiapucând să-și vadă fiica ajunsă prin propria voință și pasiune acum un terapeut desăvârșit. Poate părea pretențios, dar desăvârșit este ceea ce o caracterizează pe Andreia, o „mână de om”, care respiră prin toți porii omenie. Imposibil să n-o simți, privind-o în ochi când vorbește aproape cu patimă despre munca ei.
A avut șansa, pe lângă un tată de la care a învățat hărnicia și onestitatea, să crească profesional alături de un mare medic de la Spitalul Roznov, unde s-a angajat în anul 2006, după ce a absolvit Școala Postliceală Sanitară. Pediatrul Cristian Petrovici, de la care a învățat că pacientul este trup, minte și suflet, este cel care i-a descoperit talentul. În 2010, când spitalul de la Roznov s-a desființat, a transferat-o la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, al cărui director era, în secția Chirurgie Generală. „Tot ceea ce știu profesional îi datorez doctorului Petrovici. M-a influențat și ca om, mi-a fost ca un tată după moartea tatălui meu, care s-a stins fulgerător, iar eu am suferit enorm. Doctorul Petrovici, care este un om extraordinar, a înțeles prin ce treceam și a fost alături de mine. O spun din tot sufletul – el este modelul meu în viață, un om care empatizează cu pacienții, un medic care și-a pus trupul și sufletul în profesie. De la el am învățat să-mi fac meseria de asistentă medicală și să înțeleg suferința bolnavilor. După tata, el este omul care m-a influențat cel mai mult. Apoi am învățat de la fiecare mdic chirurg de la Spitalul Județean”.
„Fiecare om reacționează diferit la boală”
Niciodată mulțumindu-se cu puțin, Andreia a avansat profesional până la gradul de asistent medical principal și, de teamă să nu se piardă în rutină, a cochetat cu facultatea. Sigur că, iubind profund oamenii, a vrut să facă medicină, doar că asta o îndepărta ani buni de familie. Gândul că punea prea mare presiune pe Cosmin, oricât ar fi putut de înțelegător să fie soțul ei și ideea de a nu-și vedea copilul, Yannis, acum în vârstă de 8 ani, pe care și l-au dorit și l-au avut după ani de tratamente, era un sacrificiu de neîndurat. Și încă o dată a ales cu inima și a ales bine: „Era în vara anului 2015 când mi-am dat seama că pot și vreau mai mult de la mine. Mă îngrozea să ies la pensie ca asistentă, din spital, simțeam că mă plafonez. Parcă ceva îmi spunea că pot să fac mai mult pentru pacienți. Am vrut, inițial, să fac Medicină, specializarea nutriție și diabet. Dar, trebuia să renunț la serviciu și să mă rup de familie. Așa că am ales Facultatea de Kinetoterapie de la Bacău. Era aproape de casă și, chiar dacă am fost admisă cu medie de buget, am ales studii cu frecvență redusă. Trei ani am mers de vineri până duminică la cursuri, iar, în rest, învățam foarte mult acasă și, în toată această perioadă, am avut două locuri de muncă. Am făcut numeroase stagii practice la centrele de recuperare din Vatra Dornei, Techirghiol, Băile Felix și multe cursuri de perfecționare în diverse tehnici. Toate le-am făcut pe banii mei și din timpul meu, fiindcă voiam să acumulez cât mai multe informații, să știu cât mai multe terapii prin care să aduc starea de bine pacienților mei. Fiecare om reacționează diferit la boală și din experiența mea din Pediatrie și Chirurgie, plus anii de studiu, știam cât de mult contează să abordezi recuperarea personalizat, potrivit profilului fiecărui pacient. Eu văd omul ca pe un întreg, fizic și psihic, în mediul lui de viață, în familia lui, în comunitatea lui. De asta am studiat și studiez în continuare, pentru ca să pot stăpâni cât mai multe procedee prin care pot readuce starea de sănătate omului sănătos și mai ales celui bolnav”.
„Mă bucur că încă pot să tratez copilașii la tarife modice, uneori gratuit”
După facultate, cu banii strânși plus ajutorul familiei și al prietenilor, Andreia și-a deschis cabinetul de recuperare medicală „Yan K” de pe strada Orhei, la parterul blocului T3. Un al doilea „copil” al ei, pentru că a investit nu doar priceperea și banii, ci mai ales sufletul: „Tot ce am realizat aici este creația mea. Am vrut să fie o a doua mea casă, unde nu doar eu să mă simt împlinită, ci pacienții mei să simtă că sunt în mâna unui profesionist. L-am decorat cu mobilier din lemn masiv și multă catifea fiindcă am vrut ca oamenii să se simtă confortabil, să simtă că vin la un prieten, profesionist și responsabil, dar prieten. Mi-e drag ce fac, pacienții mei sunt mulțumiți și simt că tot sufletul, timpul, priceperea și banii pe care i-am investit deja rodesc. A fost dificil începutul, mai ales pe parte de birocrație, fiindcă am deschis firma în luna februarie 2019, apoi de la sfârșitul lunii mai până în luna septembrie a trebuit să împac toate cerințele funcționarilor din Primăria Piatra-Neamț, care mi-au solicitat documente mai multe și decât cereau în mod normal. Am plătit chirie trei luni înainte de a deschide cabinetul, doar pentru că mai trebuiau documente, altfel nu primeam autorizație de la primărie. Am reamenajat totul de la 0 – inclusiv instalația electrică, o a doua baie, ca să asigur circuitele, toate activitățile de kinetoterapie pediatrică, fizioterapie și kinetoterapie adulți sunt separate, până la aparatura necesară și accesoriile care m-au costat aproape 20.000 euro. Asta fiindcă vreau ca pacienții mei să se simtă în siguranță. Mă bucur de ce am realizat, am în echipă un om la fel de pregătit ca și mine – colega mea Ștefania Adriana Apreutesei, formator în electroterapie. În ciuda dificultăților din acest prim an de activitate, mă bucur că încă pot să evaluez și să tratez copilașii la tarife modice, uneori gratuit. Mi s-a mai spus că sunt prea generoasă, dar copiii sunt punctul meu slab. Consider că munca mea aici la cabinet poate fi răsplătită și cu mulțumirea pe care mi-o oferă părinții care nu-și permit să plătească terapii îndelungate pentru sănătatea copiilor lor. Trăim vremuri dificile, sunt mulți părinți care și-au pierdut locurile de muncă și eu nu pot pentru bani să nu mai tratez un copil care are șanse să ajungă un tânăr și un adult bine dezvoltat”.
„Trebuie să ajutăm organismul să ajungă la o imunitate puternică”
Avidă de a se informa și instrui, Andreia investește permanent în pregătirea ei. Cu riscul de a-și lăsa vremelnic familia pe planul doi, merge la cursuri de specializare în tehnicile și terapiile pe care le consideră necesare pentru a completa și îmbunătăți serviciile medicale pe care le oferă: „Ultimul curs de trei luni pe care l-am absolvit este în limfologie. Sunt singurul specialist din județul Neamț în managementul limfedemului, o terapie complexă, care acționează asupra sistemului limfatic, imunitar, respirator, digestiv, metabolic şi cardio-vascular. Se adresează și omului sănătos, fiindcă drenajul limfatic are un rol esențial în stimularea imunității și întreținerea stării de sănătate. Ne luptăm, încă, cu mentalitatea că mergem la doctor abia când doare, însă uneori poate fi prea târziu. Iar, în această perioadă, când cu toții suntem expuși la poluare, la stres, la infectarea cu coronavirus, printre altele, una din cele mai la îndemână și eficiente metode de a preveni îmbolnăvirea este să ajutăm organismul să ajungă la o imunitate puternică. Dar am și paciente care au trecut printr-un cancer de sân, cu extirparea și a ganglionilor limfatici, și la care terapia limfei este necesară pentru reeducarea circuitului întrerupt. Mulți pacienți primesc un tratament inadecvat, nu sunt conștienți sau nu sunt îndrumați ori nu știu unde să caute ajutor. Există o platformă special creată pentru a veni în sprijinul pacienților și o hartă a terapeuților din țară – www.limfedem.com. Această terapie limfatică importantă, înseamnă, potrivit dr. Vodder, aplicarea unor tehnici manuale delicate care facilitează eliminarea lichidelor în exces din corp. Trăim pe fugă, mâncăm nesănătos, haotic, nu facem mișcare – toate aceste efecte ale traiului modern se răsfrâng negativ asupra capacității sistemului limfatic de a elimina toxinele din corp. Și-atunci, această terapie de drenaj limfatic, combinată cu gimnastica medicală, cu benzile limfatice și bandajele compresive ajută omul modern și omul bolnav să se recupereze mai repede. În plus, folosesc 10 tipuri de uleiuri esențiale cu tot atâtea efecte: antiinflamator, diuretic, hidratant, de suport imunitar și așa mai departe, care completează efectele drenajului limfei. Este o tehnică absolut uimitoare, fiindcă beneficiile sunt măsurabile imediat, omul se simte bine pe termen lung, nu doar după două săptămâni de tratament. Am pacienți cu diverse afecțiuni, care au cunoscut că este o terapie excelentă și fără efecte adverse, fiindcă decongestionează și ameliorează durerea. Dar este și o terapie care se recomandă persoanelor supraponderale, cu dezechilibre metabolice, în ameliorarea celulitei, având o componentă semnificativă de întreținere corporală și înfrumusețare”.
„Îmi doresc ca atunci când voi fi consilier municipal să-mi fie ascultată opinia”
Experiența din tinerețe în lucrul cu copiii a determinat-o pe Andreia să mai facă un important pas profesional – recuperarea pacienților cu afecțiuni respiratorii: „Bolile respiratorii cronice sunt afecțiuni pulmonare ce provoacă un mare disconfort fizic și psihic. Kinetoterapia vine în ajutor cu gimnastica corectoare respiratorie cu scopul de a îmbunătăți respirația, de a utiliza un procent cât mai mare din capacitatea pulmonară și recuperarea funcțională a plămânilor. Este un anumit program care se aplică, dar terapia se face doar dacă există indicația medicului specialist”.
Colaborarea cu medicii din diverse specialități care lucrează în spitalul județean este, însă, una tacită. Andreia consideră că ar abuza de funcția ei dacă ar colabora direct cu medicii: „Sunt câțiva medici din spital care știu despre activitatea mea de fiziokinetoterapeut. Însă, nu mi-am făcut reclamă în spital, mi se pare că aș forța lucrurile! Mi s-a spus că sunt prea principială. Dar, eu așa consider că e corect, despre mine pacienții pot afla de la ceilalți pacienți, de la rudele și prietenii mei care au fost primii mei pacienți, de la vecinii care mi-au trecut pragul cabinetului. Dacă un medic din spital a considerat să-i recomande pacientului recuperare la mine, am colaborat. Dar, nu am bătut la ușa nici unui medic!”.
De curând, Andreia a intrat în politică, pentru că echipa Pro România se bazează pe experiența ei: „Doctorul Liviu Harbuz, care mi-e prieten, dar nu numai el, m-a convis că este nevoie de mine în Consiliul Local Piatra-Neamț. Cel mai mult îmi doresc ca atunci când voi fi consilier municipal să-mi fie ascultată opinia. Este nefiresc ca politicul să dicteze în Sănătate – este timpul, și eu asta îmi doresc, ca politicul să colaboreze cu specialiștii din Sănătate”
Cristina IORDACHE