Interviu cu primarul în funcție, candidatul PSD la alegerile locale din luna septembrie
– După 6 ani de mandat, cum vedeți continuarea activității dv. de primar?
Am preluat conducerea Primăriei Mărgineni în 2014, pe 4 aprilie, când a murit fostul primar Ioan Surdu. Pentru început am fost interimar. În luna mai 2014, când au fost europarlamentarele, atunci am avut și alegeri locale parțiale. Așa am ajuns primar la Mărgineni. După aceea am candidat pentru un nou mandat și l-am câștigat. Am preluat Primăria fără niciun fel de datorii și nici nu vreau să o las cu datorii. Am funcționat cu ce am avut, cu ce buget a existat! Nu am vrut să împrumut vreun leu, ca să aibă oamenii ce rate și dobânzi să suporte ani la rând. Am urmărit doar să accesez fonduri și să mă canalizez pe 2-3 obiective, pe care să le pot duce la bun sfârșit. Ideea mea a fost să nu mă împrăștii între proiecte, să alerg după mai mulți iepuri și să risc să rămân cu planurile nematerializate. La fel gândesc și pentru viitor. Dacă voi obține un nou mandat, și eu cred că așa se va întâmpla, am câteva proiecte pe care vreau să le duc la îndeplinire.
– Cum este structurată populația în Mărgineni?
Populația este oarecum echilibrată. E adevărat că tineretul a plecat, a migrat spre zone din străinătate și din țară, mai bine plătite, mai bine structurate economic. După ultimul recensământ, în comuna Mărgineni ar fi 3.740 de locuitori, în fapt sunt undeva la peste 2.000. Ceilalți sunt plecați, cei mai mulți peste graniță. Dar în ultima perioadă tendința este de a se reîntoarce, pentru că și în străinătate s-au înăsprit condițiile de viață. Nu mai este la fel ca acum 20 de ani. Și atunci oamenii vor să revină în satul lor, pentru a-și construi case aici, pentru a-și găsi un serviciu, pentru a sta cu familia, pe scurt, pentru a duce o viață normală.
– Cât este de solicitantă funcția dv?
Foarte solicitantă, și psihic, și fizic. Pot să spun că de când sunt primar, de 6 ani, eu nu am avut concediu decât o săptămână, maximum două. Niciodată nu am stat o lună în concediu. Când eram viceprimar era altceva. Dar funcția de viceprimar e cel mai greu de obținut, în paranteză fiind spus. Pentru că viceprimarii se aleg din rândul consilierilor. Dacă nu ai majoritatea este nevoie de negocieri, de mici compromisuri pentru a face echipă! De aceea mi-aș dori să am o majoritate fără alianță dacă voi câștiga mandatul; altfel funcționează administrația când cei mai mulți dintre consilieri au aceeași viziune ca primarul.
– Până la urmă, un primar care nu are consilieri, e primar degeaba.
Chiar că este primar degeaba. Nu poate face mare lucru. Și dacă mă refer la mine, mai ales că mă așteaptă niște proiecte importante – gaz, apă, asfalt -, pentru care va trebui să fie luate hotărâri de consiliu, bineînțeles că-mi doresc majoritatea. Dacă nu ai majoritate și ai niște consilieri contra în legislativul local, doar pentru că ei reprezintă opoziția și simt nevoia de a fi împotriva ideilor primarului, nu prea poți să faci ceva pentru comună. Pierzi și tu ca primar, dar, în primul rând, pierde comunitatea.
„Avem lumină de calitate pe drumurile din comună”
– Cum credeți că vă percepe comunitatea?
Prefer să las oamenii să decidă, prin votul de pe 27 septembrie.
– Care e structura Consiliului Local Mărgineni acum?
PSD 8, PNL 2 și UNPR 2.
– Vă rog să ne prezentați care sunt cele mai importante proiecte pe care le-ați dus la îndeplinire, cu ajutorul Consiliului Local.
Prima dată nu mi-a plăcut sistemul de iluminat public care exista sau mai mult nu exista în comună. De aceea am accesat fonduri europene, am prins prin GAL 40.000 de euro, și am pus sistemul de iluminat la punct. Am înlocuit vechile lămpi, astfel că acum totul e cu led la Mărgineni. Avem lumină de calitate pe drumurile din comună. Chiar mă mândresc cu asta și oamenii zic că suntem ca în Las Vegas. Când s-a aprins prima oară noul iluminat public, nu le venea să creadă. Proiectul a fost de 40.000 de euro și am venit cu o completare de la bugetul local de aproximativ 10.000 de euro. Dar avem iluminat în toată comuna, cu ceasuri programatoare.
Apoi am vrut neapărat să modernizez infrastructura rutieră, pentru că pe drumurile localității circulă toată lumea și beneficiază toată lumea. Prima dată, am prins tot prin GAL modernizarea unui kilometru de drum, în valoare de 100.000 de euro, în zona Sat Nou. După aceea am hotărât în Consiliul Local să modernizăm încă două porțiuni de drum, una în Mărgineni și alta în Hoisești. Un drum avea înclinație mare, cu o pantă de peste 8 grade. Imediat după o ploaie mai serioasă, mai puternică, tot balastul era spălat. Aveam mereu probleme în acea zonă.
La puțin timp am mai depus la PNDL un proiect, tot pentru drumuri, să facem modernizări pe o lungime de 5,6 kilometri. Este un proiect serios, aproape de finalizare, executat în procent de peste 80%. Până în luna septembrie, sper să fie terminat.
De asemenea, mai avem un proiect depus la Compania Națională de Investiții, pentru un alt segment important, în lungime de peste 5 kilometri. Dacă dă Dumnezeu și-l finalizez și pe ăsta, mai rămân niște capete unde chiar nu am putut interveni și urmează să stabilim ce vom putea face cu ele. Cel mai sigur vom încerca să le modernizăm prin fonduri proprii, de la bugetul local. Vorbim de o diferență mică, de circa un kilometru, în toată comuna.
„La dispensar am creat condiții decente pentru cadrele medicale și pacienți”
– După drumuri, care a fost următoarea prioritate?
Grija pentru educație. Școala de la Mărgineni, școala de centru. Am anvelopat-o pentru a crește confortul termic și eficacitatea instalațiilor termice. Are centrală pe lemne.
În fiecare sat există școală. Dar cea de la Hârțești a fost desființată de 5-6 ani și acum este în conservare. Copiii sunt aduși cu microbuzul, la școala de centru. În școala de la Hârțești, în care am investit și am adus-o la niște parametri corespunzători, organizez secția de votare, iar vara, în parteneriat cu părintele paroh din zonă, facem activități de vacanță pentru copii. Seara se aprinde câte un foc de tabără, ziua rulează diapozitive, filme în aer liber. Anul acesta, din cauza pandemiei, din păcate, nu am putut organiza nimic.
Tot în acest mandat de primar, am avut intervenții majore la Dispensarul Uman. Am schimbat pardoseala, pentru că era un mozaic cam spart și cam vechi. Am înlocuit-o cu gresie și am creat condiții decente atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienți. De asemenea, am înlocuit tot mobilierul din dispensar. Am construit toalete în interiorul clădirii și le-am dotat cu fosă septică. Am intervenit și la cabinetul stomatologic și l-am modernizat, pentru că și acolo erau necesare niște modernizări.
– Am văzut că ați modernizat și extins și sediul Primăriei Mărgineni.
Da, din nevoia de a mări spațiul de lucru, pentru că erau anumite programe derulate de Guvern și era necesar să vină oameni de pe la APIA, de la Statistică, deci venea lumea, am făcut un ghișeu unic, în care să se poată lucra civilizat. Parcă am intuit că va veni pandemia peste noi. Înainte, în fiecare birou erau câte 2-3 salariați, peste care se buluceau oamenii care aveau nevoie de o adeverință, de un document. Acum se duce fiecare la ghișeu! La început a fost un pic de reticență, dar acum toată lumea este mulțumită. E mult mai civilizat. Și am făcut o sală de ședințe la etaj. Aveam o sală de ședințe la Căminul Cultural și iarna era foarte dificil de organizat ședința! Trebuia făcut foc și încălzit tot spațiul, pentru 2-3 ore cât dura întrunirea.
Și-am intervenit la nivelul clădirii Primăriei. Am avut critici de la adversarii politici, pe tema asta. Mi-au reproșat că nu mai încăpeam în sediu… Dar clădirea era veche, ploua în ea și a fost necesar să îi schimbăm acoperișul, să o antifonăm! Așa că am extins-o, am modernizat-o capital și acum arată ca un sediu de primărie civilizat.
„Important este să înființăm acest sistem de alimentare cu gaze naturale”
– Cetățenii din Mărgineni, o comună în care există 18 sonde, se încălzesc cu lemne. Cum de nu aveți rețea de alimentare cu gaz?
Sondele sunt exploatate de Romgaz. Am făcut o adresă și ni s-a răspuns că Romgaz nu ne poate asigura gazul întrucât nu este distribuitor. Am făcut adresă la Transgaz, iar domnii de acolo ne-au indicat un punct cadastral, undeva în localitatea Zănești. De acolo trebuie să ne alimentăm, dacă dorim gaz în comuna Mărgineni. Adică de la 8 kilometri de aici, unde funcționează sondele!
– Și ce speranțe aveți?
Avem studiul de fezabilitate făcut pentru o lungime de 10 kilometri de rețea. Când am făcut studiul de fezabilitate nu era apărut Ghidul solicitantului pentru finanțări pe fonduri europene. Acum urmează să avem o ședință de Consiliu Local în care voi iniția un proiect prin care să aprobăm extinderea rețelei de gaz pentru toate cele patru sate. Pentru că ni se cere să avem peste 1.000 de gospodării care să se racordeze, ca să se atingă un punctaj, să fie proiectul eligibil. Ne vom asocia cu alte localități, vom face un parteneriat, pentru a îndeplini condițiile impuse de Ghid. Deja am discutat cu primăriile din Tașca și Bicazu Ardelean pentru această asociere. Ni s-a comunicat că în Ghidul solicitantului nu este o condiție legată de teritoriu și merită încercat. Va fi un șef de proiect, pe proiectul mare, pentru că se depune o cerere de finanțare pentru toate cele trei comune, dar fiecare își va urmări propria lucrare. Important este să ajungem la scopul final și să înființăm acest sistem de alimentare cu gaze naturale.
– Ar fi o mare realizare.
Dacă ar fi să pot face această lucrare, chiar că ar fi o realizare și mă pot mândri cu ea toată viața mea!
„Nu mai pot lăsa Mărgineniul, măcar o parte din Mărgineni, Satul Nou, fără apă”
– Am înțeles că există o problemă cu apa potabilă, care din păcate până în acest moment, nu s-a rezolvat. Ce speranțe aveți să rezolvați această problemă? Pentru că într-o comună, fie ea și de doar 2.000 de locuitori, să nu fie apă, nu e comod deloc.
Este o problemă și sunt conștient de gravitatea ei. Am așteptat mult trâmbițatul proiect de investiții prin Apa Serv prin Programul Operațional Sectorial 2. Nu s-a întâmplat nimic. Am așteptat tot mandatul ăsta. În primul program s-a construit inelar, în jurul centrelor urbane, cum a fost Piatra-Neamț. Noi eram în programul 2, în următoarea etapă a acestui program operațional.
– Când ar trebui să se întâmple?
Trebuia să se întâmple! S-a făcut un studiu de fezabilitate. Este dus la București pentru analiză. Era vorba, din ce știu eu, despre 180 de milioane de euro la nivel de Apa Serv. Pentru Mărgineni erau alocate 3 milioane de euro pentru apă și 4 milioane pentru canalizare. Apa urma să fie adusă din Piatra Neamț via Girov, Dochia, dar trebuia să se mărească rețeaua de alimentare. S-au făcut două variante de studiu de fezabilitate, ca la orice astfel de studiu. S-a făcut un foraj pe albia râului Cracău, s-a mers și pe varianta asta, dar s-a ajuns la concluzia că mai viabilă și mai ieftină e soluția de la Dochia. Acum, după 3-4 ani de așteptare, nu mai pot lăsa Mărgineniul, măcar o parte din Mărgineni, Satul Nou, fără apă. Am avut o idee și am spus să o concretizez. Am chemat specialiștii și am documentat-o la fața locului și pare a fi viabilă.
– Deci o să alimentați satul din pânza freatică?
Din pânza freatică pentru zona Sat Nou, de la șosea mai încolo. Este vorba despre 800 de gospodării, poate mai puțin. Dar e ceva. Populația din Mărgineni se alimentează la ora actuală cu apă din puțuri forate de cetățeni, pe cont propriu, fiecare în curtea lui. Dar, cum am avut anul acesta secetos, pânza freatică a scăzut și oamenii au rămas fără apă. Am cărat în vara asta apă cu cisterna și cu autospeciala de pompieri. Am dus apă la oameni să poată spăla, să-și poată adăpa animalele, să acopere necesitățile din gospodărie. Când e un an normal din punct de vedere meteorologic, cu precipitații suficiente, ajunge apa, nu sunt probleme. Dar când e un an mai secetos, situația devine tristă. Atunci apare problema asta foarte stringentă și nu aș vrea să se mai perpetueze. Aș vrea să o rezolv în mandatul următor.
– Odată cu aducțiunea de apă faceți și canalizarea?
E un proiect separat. Pentru că prima dată trebuie să avem apă și să vedem cum se comportă sistemul, odată pus în funcțiune. Investiția este în valoare de 360.000 de lei sau chiar mai mult. Conform aprecierilor, pe acolo se învârt cifrele.
– Și de unde vor veni banii aceștia?
Încercăm o finanțare ori printr-un program național, ori prin fonduri europene. Nici nu mă gândesc altfel. Sau în ultimă instanță, dar în ultimă instanță, să facem un împrumut și să plătim în următorii ani. Nu mi-aș dori să îndatorez comuna, dar asta e ultima variantă. Însă avem mari speranțe la fonduri europene, pentru că, din câte am înțeles, se vor deschidem multe axe, multe linii de finanțare, și ne vom strădui să beneficiem de ele. Și vreau ca în următorul meu mandat, Mărgineni să devină o comună europeană.
– Planurile sunt foarte bune! Sună bine și cu siguranță pe placul cetățenilor!
Profit de ocazie pentru a le mulțumi tuturor celor care mă susțin în această competiție – oamenii din Mărgineni, echipa de consilieri si de campanie! Nu îi voi dezamăgi!
– Succes, domnule Vasile Rotariu!
Vă mulțumesc și vă mai aștept la noi, în viitorul mandat de primar! (REP.)
3 comentarii
O intrebare pentru Dl Rotariu.
Cum a pierdut com Margineni in 2014 finantarea in valoare de 1.345.000 euro pentru proiectul APA si CANAL?
Tu nu ai un bancomat în comună sau un magazin cu plata la POS și vorbești de comună Europeană?
Acest asa zis primar de o rautate si viclenie fara margini, un turnator de 2 bani, nu a facut absolut nimic pentru comuna, nici apa, nici gaz, nici canalizare si are tupeul sa vorbeasca de comuna europeana. Unde sunt banii europeni alocati si banii de la guvern? Sunt dati la examenele de la medicina pentru marea doftoreasa