Cu o lună înainte de începerea anului școlar 2020-2021, nu a fost stabilit modul în care școlile din Neamț își vor desfășura activitatea începând cu 14 septembrie. Inspectoratul Școlar Județean Neamț ar fi trebuit până ieri, 13 august, să trimită la minister planul gândit în fiecare școală și necesarul de spații în plus și personal didactic. Fiecare unitate de învățământ a trebuit să-și configureze clasele cu elevi în așa fel încât să se respecte distanța de un metru între bănci și, acolo unde sunt mulți elevi în clase, să găsească soluții.
O primă situație a fost centralizată și transmisă la ministerul Educației, dar din analiza scenariilor reiese că în unele școli acestea nu concordă cu realitatea: „Trebuie refăcută organizarea propusă în unele școli, pentru că sunt situații care n-au fost luate în calcul. De exemplu, s-au găsit spații în plus, dar nu se poate asigura căldura, ori trebuie găsite soluții pentru transportul elevilor. Alte școli n-au înțeles că trebuie să conceapă o variantă de formare a grupelor pe clasă în așa fel încât să identifice și spațiile suplimentare de care au nevoie. Trebuia să se facă un necesar de spații și de cadre didactice, unii n-au înțeles, poate nici eu n-am fost foarte clar. Cert este că trebuie refăcută organizarea în școli și să trimitem din nou la minister situația exactă cu spațiile de care este nevoie, asigurarea condițiilor, numărul de cadre didactice în plus, mai ales în învățământul preșcolar și primar ar fi nevoie”, a declarat Mihai Obreja, șeful IȘJ Neamț.
Școlile aglomerate din municipiul Piatra-Neamț merg, în mare parte, pe varianta organizării cursurilor în două schimburi. Altele au ales să împartă clasa în jumătate și o grupă de elevi urmărește lecția online dintr-o sală învecinată. Dacă în orașe sunt probleme cu spațiile, în schimb la școlile din rural principala problemă este Internetul. Inspectorul școlar general Mihai Obreja este optimist și susține că până în 14 septembrie toate problemele vor fi rezolvate: „În Piatra-Neamț, de pildă, trebuie găsite spații, școlile nu au suficiente spații. În rural, chiar dacă nu toate școlile au acces gratuit la internet pentru elevi, tabletele care vor fi achiziționate și oferite de ministerul Educației vor veni la pachet cu astfel de facilități. Noi am trimis un necesar de aproximativ 6.000 de tablete pentru elevii din județul Neamț, s-au mai oferit 1.000 de tablete în perioada suspendării cursurilor din primăvară. Trebuie să găsim și vom găsi soluții la toate problemele care mai sunt de pus la punct până la începerea noului an școlar”.
C.I.