De câțiva ani, comuna Oniceni traversează o perioadă importantă și benefică dezvoltării infrastructurii locale, capitol deficitar cu decenii în urmă. Astăzi, schimbările survenite se observă la tot pasul, cu toate că în componența comunei sunt 11 sate și două cătune. În schimb, în fruntea acestei comunități se află un tânăr primar, Bogdan Duminică, apt să realizeze multe, mare parte fiind bifate deja pe lista cu priorități. De aceea, acum, la sfârșitul unui drum și la începutul altuia, este moment de bilanț și de creionare a viitoarelor proiecte. Important este ca populația locală să rămână alături de primar și împreună să realizeze ceea ce trebuie în comunitate. Totul ține de voința celor mulți, dar și a celor care dețin funcții importante la nivel local.
Interviu cu primarul Bogdan DUMINICĂ
– Domnule primar, ce-au însemnat, pentru tânărul Duminică, anii de primărie?
În primul rând, m-au călit ca om, apoi am dobândit o experiență, pe care nu aș fi putut să o acumulez în alt loc de muncă. Ca primar trebuie să ai tot timpul o privire de ansamblu a ceea ce se întâmplă în comuna sau orașul pe care îl păstorești. Trebuie să fii tot timpul atent la fiecare mișcare în front, ca să folosesc un termen militar. Orice comunitate are problemele ei, orice om are necazurile sale. Iar de aici, de la om, pornesc toate. Și bune și rele! Ca primar, trebuie să ai nativ o capacitate importantă de a anticipa anumite lucruri, de a fi cu un pas înaintea multora. Și nu mă refer doar la comună, ci la tot ceea ce înseamnă un sistem, fie public sau administrativ.
– Din ultimele statistici rezultă că electoratul a fost în majoritate alături de dvs…
Așa este, iar pe felia mea politică am obținut, cu ajutorul oamenilor, cărora le mulțumesc din inimă, cele mai bune rezultate din județ. Un localnic spunea că, dacă aș fi la orice partid, voi înregistra aceleași rezultate. Nu știu dacă ar fi așa, dar important este că oamenii vin la mine cu drag. Îi văd, îi simt că nu s-ar da plecați când stau de vorbă cu mine, indiferent de necazul sau problemele lor. De fapt, aici este tot secretul. De a fi serios cu oamenii, de a nu arunca vorbe doar de dragul de a te auzi și de a crea pe moment o anumită impresie. Pe om îl duci doar o singură dată cu preșul, cu zăhărelul. Sunt și momente în care mai apare câte un ins mai dificil, dar, cu calm, încerc să-l conving și să meargă liniștit acasă. În relaţia interumană aici este taina. Să fii lângă oameni, chiar dacă unii nu prea au dreptate în anumite momente. Problema este să nu se simtă oamenii abandonați, ci protejați de un sistem local în fruntea căruia vremelnic te afli.
– De la ce nivel ați plecat?
Recunosc, de la nivelul lăsat de tatăl meu. Au fost câteva lucruri foarte bine realizate, iar de acolo am plecat ca din pușcă. Desigur, toate eforturile s-au canalizat pe infrastructură. Mă refer la drumuri, rețea de apă potabilă, canalizare și, mai cu seamă, infrastructura școlară.
Modernizare la patru școli
– Să începem cu școlile.
În satul Soica, unde avem una dintre cele mai mari rate a natalității din județ, am construit o grădiniță nouă, cu trei săli de clasă, cu mobilier nou, cu tot ceea ce trebuie la o astfel de unitate. Lângă, construim, practic, o nouă școală. Pe cea veche am demolat-o în mare parte și continuăm lucrarea. Investiția are o valoare de 1.000.000 lei și se derulează prin PNDL. Din acest sat, la doar doi kilometri, în aval, este satul Pietrosu, unde reconstruim o altă școală, de această dată pentru grădiniță și primară, cu aceeași valoare, de 1.000.000 de lei și cu toate dotările. De fapt, ambele unități vor avea de toate. Cu o valoare ceva mai mică, de 800.000 lei, este proiectul legat de reabilitarea școlii din satul Valea Enei. Și aici, școala va beneficia de tot ceea ce este nevoie. Nu mai spun de modernismul toaletelor. Școala gimnazială din centrul comunei, unitate cu statut juridic, are parte de o lucrare de 1.200.000 lei. Toate aceste lucrări au darul de a schimba radical condițiile în care elevii și cadrele didactice își vor desfășura activitatea.
– Ați fost primul primar din județ care a anunțat donația de tablete pentru elevii din comună…
Nu știu dacă am fost primul, dar un lucru este cert. Inițial, am întrebat cât costă tabletele și cât costă internetul. Noi ne pregătisem pentru 60 de bucăți, însă după o negociere la sânge, am reușit să avem de plată doar internetul, iar tabletele au fost oferite gratuit de firma cu care am negociat. Interesant este că nu au fost 60, ci 100 de tablete, la care s-au mai adunat 17 din donații. Sper din toată inima să se termine cu pandemia, iar oamenii să reintre în normalitate, iar copiii să poată merge la cursuri ca înainte. Nu pot să cred că pe internet se poate face școală în condiții normale și cu eficiență maximă. Dacă elevul nu are în fața profesorul, nu se rezolvă mare lucru. Cu regret spun, vom avea, peste ani, tineri cu un nivel al pregătirii foarte scăzut, iar noi nu dorim acest lucru. Și mai este o investiție, prin care am reușit să construim, cu bani de la guvern, un grup social pentru copiii din satul Gorun. Tot pentru copii și tineri vom construi o sală de sport în curtea Școlii gimnaziale Oniceni, cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții, în valoare de 5,5 milioane lei. Noua clădire va fi amplasată între clădirile din curtea școlii și va arăta foarte bine. Tot acolo vom amenaja și un teren de sport ultramodern în aer liber.
– Omul de la țară vrea asfalt, apă și…
… iluminat public cu lămpi cu led. Am realizat deja în proporție de 50% iluminatul public din comună, urmează diferența. Valoarea acestui proiect a fost de 232.163 lei, cu fonduri din bugetul local.
Modernizarea drumurilor comunale
– După cum se vede, acordați o atenție importantă unităților școlare…
Problema este că nu vreau să fiu acuzat de presă sau de oameni că nu am iubit școala. Din contra, încercăm să realizăm și noi ce putem, iar dacă ne ajută Dumnezeu vom merge mai departe cu tot ceea ce înseamnă infrastructură școlară. Dacă până acum ne mai puteau critica unii, pe ici pe colo, din 2021, când se vor termina toate investițiile, lucrurile vor căpăta alte valențe.
– Ce noutăți aveți în privința rețelelor de apă potabilă?
Avem două proiecte. Unul ceva mai vechi, respectiv, „Alimentare cu apă a localităților Linsești, Valea Enei, Oniceni și Lunca”, în valoare 2.542,059 lei, investiție obținută prin OG 7/2006. Apoi, „Înființare sistem de alimentare cu apă în satele Solca și Pietrosu și înființare sistem de canalizare ape uzate în satele Oniceni, Valea Enei, Linsești și Lunca”, în valoare 10.654.000 lei. Este o lucrare de mare anvegură, la care se lucrează în ritm alert. Important este să asigurăm cetățenilor rețele de apă și canalizare până la poartă, urmând racordările. Cu siguranță, la apă vor fi foarte mulți clienți, iar la canalizare, cu timpul, sper să se racordeze toate gospodăriile. Abia acest domeniu va fi indicele, cu adevărat, de civilizație.
– Calitatea drumurilor vă mulțumește?
Evident, nu în totalitate. Cu toate acestea, avem trei proiecte, două realizate, respectiv „Refacere și modernizare infrastructura rutieră pe DC 75 în comuna Oniceni”, în valoare de 6.737.035 lei, fonduri obținute prin FADR. Apoi, „Modernizare DC 75 și strada Pompierului în comuna Oniceni”, în valoare de 2.059.627 lei, sumă obținută prin PNDL. Urmează un alt proiect, foarte important, „Modernizare drumuri de interes local”, aflat în execuție, în valoare 12.000.000 lei. Ei bine, după schimbarea guvernului PSD cu cel al PNL au apărut modificări. Astfel, Comisia de Prognoză prin care am primit aprobare a fost desființată de guvernul actual, însă proiectele ar fi fost preluate de Ministerul Dezvolării. Noi am început lucrările, bani nu au venit, lăsându-ne cu ochii în ceață. Avem încredere în constructor, așa încât sper să se termine și această lucrare foarte importantă pentru noi. Oricum, este o investiție mare, care poate rezolva în cea mai mare parte problemele legate de modernizarea drumurilor comunale și sătești de la noi. Am mai avut un proiect, de o valoare mai mică, de doar 70.000 lei, privind balastarea drumurilor comunale.
Camion și remiză PSI
– Nu cu multă vreme în urmă ne-ați arătat un camion, cât a costat?
Avem în dotare și un camion, pe care l-am achiziționat nu cu multă vreme în urmă și cu care rezolvăm foarte multe probleme. Camionul are o valoare 733.040 lei, cu fonduri de la FADR, plus o cotă parte din bugetul local. Cu acest camion transportăm balastul pe drumuri sătești. În patrimoniu mai avem și un buldoexcavator, cu sărăriță, cu trei lame de desfundat drmurile. Putem folosi ambele utilaje la deszăpezire și aduc mari economii la nivel local. Dacă avem vreo problemă la vreun podeț, rezolvăm imediat situația cu ceea ce avem la primărie, ca să nu apelăm la constructori, care sunt mult mai scumpi. Avem de cărat balast din balastieră, acțiune pe care o executăm cu autocamionul nostru și înseamnă noi economii. Ne-am gospodărit și cred că oamenii din comună sunt primii beneficiari. De asemenea, am construit și o remiză PSI, unde se află mașina de pompieri, dar și un mic atelier pentru reparații mai simple la utilajele din dotare. Construirea remizei PSI a costat 524.790 lei.
– În centrul comunei se află în construcție un nou edificiu, despre ce este vorba?
Am dorit să construim o bibliotecă, în fapt un centru pentru tinerii din comună, unde să aibă spații pentru lectură, pentru o expoziție, internet și unde se pot organiza multe activități cu specific educațional. Construcția este la stadiul de finisaje exterioare și cred că în luna septembrie o vom inaugura. Obiectivul are o valoare 1.238.358 lei, fiind finanțat din bugetul local. Am mai avut un proiect, „Înființare sistem de supraveghere video”, format din 52 camere în toată comuna. Valoarea este 111.000 lei, din fonduri locale și asigură un plus de siguranță populației. Pentru informarea tuturor, aceste camere sunt montate în intersecții, în locurile centrale ale satelor, dar și în alte locuri. Multe dintre ele sunt foarte discrete, așa încât invit oamenii să fie cuminți. Practic, este un mijloc de siguranță a cetățenilor și nimic mai mult. Am mai avut o idee, care a redus drastic cheltuielile pentru colectarea gunoaielor din comună. În curtea fostului SMA, clădire achiziționată de primărie, am depozitat câteva zeci de containere. Primăria adună gunoiul, apoi vine ROSSAL și îl ia, iar cheltuielile sunt de 25% față de ce era înainte. Așadar, încă o economie.
Asfaltarea totală a comunei
– Ce vă doriți mai mult la ora discuției noastre?
În primul rând, transmit sănătate tuturor locuitorilor comunei, familiei mele și celor care doresc binele și mai puțin binele acestei comunități. De asemenra, mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, pentru ajutorul oferit. Dar, am o rugăminte la electoratul local, căruia îi propun să mai mai aibă încredere în mine până când voi asfalta întreaga comună, până voi termina toate proiectele pe care mi le-am propus.
– Câti ani vă mai trebuie?
Vreo șase, poate șapte ani.
– Asta înseamnă două mandate…
Exact, atât îmi trebuie ca să rezolv toate problemele comunei. Veți spune că vor veni altele, că instituțiile de astăzi care arată bine acum, dar care vor avea nevoie de noi lucrări și multe altele. Important este să terminăm lucrările de infrastructură. Pe celelalte le rezolvăm noi mult mai ușor. Aș mai adăuga un lucru. Comuna noastră este la limita cu județul Bacău, dar și aproape de Vaslui, iar când vecinii trec prin comuna noastră trebuie să aibă ce vedea. Într-o vreme, despre noi vecinii de la est spuneau că județul Neamț este cel mai occidentalizat din zonă. Nu contest acest lucru, dar trebuie să fim în pas cu tot ceea ce se întâmplă în țară. De aceea, repet, ca să rezolv tot ce trebuie, atenție, nu ce mi-am propus, am nevoie de aproape două mandate. Vreau asfaltarea totală a comunei, alimentarea cu apă potabilă, canalizarea, instituții locale moderne și, de ce nu, rețea de gaz metan la poarta fiecărui localnic. Vreau să pun toate lucrurile la punct și pe urmă vom vedea ce-o mai fi. Am o listă cu proiecte care vor schimba total comuna.
– Totuși, mulțumit de cele realizate?
În mare, da! Dacă mai aveam parte și de proiectul prin Comisia de Prognoză, lucrurile erau cu totul altfel. Dar, Cel de sus e mare și darnic!
A consemnat Constantin NEGRU