Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a fost împuternicit să emită semnături electronice pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, pentru a lucra mai eficient și a fi evitate deplasările în perioada epidemiei de coronavirus. Măsura a fost aprobată prin Ordonanța de Urgență 39/2020, care aduce modificări Legii nr. 455/2001.
“Articolul 3^1 (1) Se desemnează Serviciul de Telecomunicații Speciale să furnizeze servicii de certificare calificată destinate exclusiv personalului autorizat din cadrul instituțiilor și autorităților publice, în scopul îndeplinirii atribuțiilor funcționale.
(1^1) Serviciile menționate la alin. (1) sunt furnizate, cu titlu gratuit, instituțiilor și autorităților publice din România, astfel cum acestea sunt definite în Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit modificărilor aprobate.
Decizia a nemulţumit Asociaţia Furnizorilor de Servicii de Certificare (AFSC), care apreciază că măsura trebuia aplicată numai pe timpul stării de urgență, altfel apărând serioase probleme concurențiale pe piața serviciilor de certificare. “În situații de normalitate, o astfel de OUG încalcă, în afară de legislație, orice bună practică în domeniul semnăturii electronice. Nu este posibil ca, peste noapte, o instituție să devină furnizor calificat și apoi, după trecerea perioadei de urgență, să aibă în continuare această calitate, în condițiile în care un furnizor nou trebuie să treacă printr-o serie de pași, conform atât legislației, cât și bunelor practici în domeniul semnăturii electronice, pentru a dobândi acest statut, chiar dacă el se aplică numai instituțiilor publice”, precizează AFSC. AFSC a mai menţionat că n-a fost consultată de Guvern în procesul de elaborare a ordonanței şi că a trimis un amendament către Executiv, care n-a fost luat în calcul.
Potrivit datelor Comisiei Europene, în România sunt 5 furnizori de servicii de încredere (inclusiv semnătură electronică): AlfaTrust Certification, Certsign, Trans Sped, Centrul de calcul şi DigiSign. Prețurile la care acesția furnizează semnătura electronică este între 30 de euro și 47 de euro pe an (fără TVA). (M.N.)