Actuala administrație publică locală a comunei Țibucani, condusă de primarul Petru Dorin Butnariu, încheie un capitol important al dezvoltării infrastructurii locale. Cu toate că piedicile au fost multe, primarul și cei din preajma sa au continuat să lupte până la obținerea rezultatului dorit. Astfel, au fost asfaltate drumuri comunale, iar rețelele de alimentare cu apă potabilă și de canalizare sunt în pragul preluării de către Compania APAVITAL Iași, în condițiile în care compania nemțeană pune condiții de neacceptat, fără să investească un leu. De asemenea, inventarul unităților școlare s-a întregit cu o bază sportivă de nota 10, iar acum se lucrează la o nouă grădiniță, în curtea unității coordonatoare. Alături de aceste rezultate, mai sunt și altele, toate având darul de a shimba radical viața de zi cu zi a oamenilor din cele trei sate ale comunei.
Interviu cu primarul Petru Dorin BUTNARIU
– Domnule primar, ce au însemnat cei 4 ani de mandat, pentru comuna Țibucani?
Acești 4 ani au însemnat o muncă deosebită pentru dezvoltarea comunei noastre, un efort mare în implementarea unor proiecte importante cum ar fi aducțiunea cu apă – 15,4 kilometri, canalizare 9,4 kilometri, plus stație de epurare.
– Canalizarea funționează?
Încă nu, abia am terminat procedura de recepție la aducțiunea cu apă, cât și la canalizare. Aceste obiective sunt în stare de funcționare, dar urmează să găsim furnizorii de servicii. Cred o să mergem cu APAVITAL SA Iași, având în vedere că Apa Serv SA are prețurile cele mai ridicate și toată lumea spune că a ajuns să aibă mai mult personal TESA decât muncitori. Trebuie să luăm o hotărâre. În al doilea rând, am avut negocieri cu cei de la Apa Serv, iar condițiile care au fost impuse mi s-au părut foarte dure, din cauza faptului că au dorit ca preluarea serviciilor să se facă după ce racordăm 50-60% dintre clienți, ceea ce mi se pare foarte mult având în vedere că suntem un UAT cu circuit închis, în care apa este a noastră, stația de epurare și canalizarea sunt tot ale noastre. Circuitul fiind închis, noi nu depindem de nimeni. Nu mi se pare normal ca la o investiție de miliarde de lei, făcută de alții, tu să pui doar condiții, tocmai când primești totul de-a gata, fără să investești nimic. Să vii pe o investiție în care numai să dai drumul la cheie și să iei banii de la oameni, nu se poate. Aici este problema.
Canalizarea administrată de APAVITAL Iași
– Ce v-au propus cei de la APAVITAL Iași?
Conducerea companiei ieșene a avut o deschidere mai largă vizavi de situația de la noi. Am cerut ca racordurile să le poată face compania din Iași, iar plata acestei lucrări să fie făcută în 6 luni, pentru că nu-ți face nimeni o lucrare gratis. Plata inclusă eșalonat în factură mi se pare mult mai avantajoasă pentru situația financiară a fiecărui locuitor al comunei Țibucani. În definitiv, primează interesul cetățeanului și puterea lui de a plăti pentru aceste servicii.
– Care este starea căilor rutiere din comună?
Drumurile comunale au fost modernizate în timpul mandatului meu în lungime de 10,2 kilometri și am în intenție lucrări pentru alți 7 kilometri, în care prindem 12 străzi, atât din Țibucani și Țibucanii de Jos, cât și din Davideni. Dacă terminăm și cu cei 7 kilometri, cred ar mai fi vreo 5 și, cu un alt proiect, am finaliza de asfaltat toate drumurile din comună. Dacă nu ar fi fost pandemia, ceea ce, vă dați seama, nimeni nu și-a dorit, acest proiect era cu siguranță în derulare, pentru că eram într-o fază avansată a documentației, dar a venit pandemia, lucrurile s-au oprit, fondurile s-au dirijat mai mult în sănătatea publică. Așa era normal, iar noi am rămas pe loc, dar speranțe sunt în continuare. Pentru DJ 155, întotdeauna a fost nevoie de demersuri. Este obligatoriu, pentru că nu-ți pică nimic din cer. Se spune că bani sunt, dar trebuie să-i găsești, să știi unde să-i cauți pentru orice investiție. Trebuie să te zbați, să alergi, ai nopți nedormite, gânduri și multe altele. Drumul județean care traversează satele Davideni, Țibucanii de Jos și Țibucani are lungimea de peste 6 kilometri.
– În privința școlilor cum stau lucrurile?
Întotdeauna am considerat că școlile au nevoie de o atenție deosebită. Am fost crescut într-un mediu al respectului pentru școală și pentru educație, mama mea fiind profesor. Am considerat că școala trebuie să reprezinte o prioritate pentru toți. Astfel, la Școala nr. 1 am făcut un teren multifuncțional, am început construirea unei grădinițe, care este într-o fază avansată de lucru, o construcție cu două clase. Cu siguranță va fi gata în această toamnă, cred că din ce spun constructorii, în perioada octombrie-noiembrie va fi gata. Lucrarea la planșeu este gata, acum zidirea și interioarele sunt mult mai accesibile și ca timp și ca forță de lucru.
“Croirea unui parc de toată isprava”
– În zona bibliotecii și a muzeului comunal a apărut un nou obiectiv…
Este un parc de distracție la Școala 2, pe care-l consider a fi o imagine a sufletului meu, pentru că mi-am dorit ca și copiii din această comună să aibă bucuria de a trăi într-un mediu civilizat. Mulți au întrebat de ce trebuie parc, pentru că nu prea mai sunt copii; de ce trebuie grădinițe pentru că nu prea mai sunt copii, dar mi se pare total deplasate aceste idei pentru cei în vârstă, care poate au nepoți. Întodeauna, în copilăria mea, am tânjit după un teren de fotbal, pe care-l vedeam numai la oraș. Am visat la un parc pe care, bineînțeles, îl vedeam numai la oraș, dar bucuria este mare pentru copii. Deși nu sunt gata lucrările, copiii au ”scăpat” o dată în parc și i-am rugat frumos pe părinți să mai aștepte puțin, pentru că era pericol de accidentare. Bucuria este enormă pentru copii, pentru că simt nevoia să se joace. Am racordat parcul la rețeaua de electrificare, iar copii se vor putea juca și seara. În mintea unora, ideea este în felul următor: „Dacă faci, de ce ai făcut? Dacă nu faci, de ce nu ai făcut?”. Nu poți mulțumi pe nimeni, fiecare te judecă în felul lui, dar când, de exemplu, s-a făcut la Păstrăveni un parc, discuțiile au fost că noi nu suntem în stare de nimic, că noi nu facem nimic. Când am făcut, de ce am făcut? Bine, nu o să pot mulțumi pe toată lumea, este clar, dar întotdeauna m-am străduit ca lucrurile pe care le fac să fie de calitate și să reziste mult timp, spre bunăstarea comunei.
– Nu se mută atenția locuitorilor spre acel spațiu mai puțin central?
Da, acolo, la Școala 2, se creează un centru cultural și aveți dreptate. Atât biblioteca, obiectiv în care se oferă servicii de internet pentru copiii care vor să-și facă lecțiile. Tot în acea clădire avem Muzeul comunal, iar mai nou suntem pe lista de sinteză la Compania Națională de Investiții pentru dotarea și construirea unui cămin cultural. Este un vis al meu, având în vedere că ambele cămine culturale existente, care aparțin comunității, sunt construite pe furci din lemn, cu lut și indiferent ce investiții aș face acolo, ar fi bani aruncați în vânt. Îmi aduc aminte că la o investiție majoră a fostului primar, dacă nu mă înșel prin 2006-2007, la o nuntă, în timpul evenimentului a căzut o bucată de plafon pe mesele invitaților. Vă dați seama, a stricat toată distracția. Indiferent ce ai face, când este degradată o construcția veche, atât din punct de vedere material, cât și fizic, trebuie o construcție nouă.
“Am nevoie de un Consiliu Local care să sprijine comuna”
– Cum a fost colaborarea cu membrii Consiliului local?
Fără echipă, fără sprijinul Consiliului Local, nu aș putea face nimic. Un primar ar fi cu mâinile legate fără acest sprijin. M-aș fi bucurat enorm să am un Consiliu Local în care să am o majoritate simplă, să nu mai fiu nevoit să fac alianțe contra firii și de aceea sper ca, după rezultatele din 2020, să fie o situație mult mai bună în forul legislativ local, pentru a opri, într-un fel, divergențele legate de unele proiecte. De exemplu, ultimul proiect major, care efectiv m-a stupefiat, a fost modernizarea iluminatului public. Modernizarea se face prin Ministerul Mediului, suma alocată este una standard, în funcție de numărul de locuitori. Până în 4.000 de locuitori – 5 miliarde vechi, iar partea de cofinanțare este de 10%. Ca atare, pentru 5 miliarde lei vechi, bugetul local dă 500 de milioane vechi. Mai, mai să nu treacă acest proiect, pentru că adversarii politici au spus că asemenea proiect nu am prins în viața mea. Și a mai fost o clauză importată în contract, că atât studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și consultanța erau cu plata la succes. Deci, în momentul respectiv, ei execută studiul de fezabilitate, execută proiectul tehnic, execută tot ce trebuie făcut acolo, iar banii pentru serviciul prestat vin după semnarea contractului de finanțare. Așa ar putea să muncească benevol, însă nu primesc nimic. Abia după finanțare vor primi banii pentru serviciile prestate. Am explicat asta în Consiliul Local și PSD-ul mai, mai să nu mă ajute să pregătesc proiectul. Se vede clar că aici nu mai primează interesul cetățeanului, ci doar să-mi lege mie mâinile, ca să nu mai pot face ceva bun.
– Sunteți mulțumit de ceea ce s-a realizat în acești 4 ani?
Dacă ne uităm la tot ceea ce-am realizat, sunt mulțumit, dar trebuie să recunosc faptul că sunt multe lucruri care au fost grele pentru mine. Având în vedere că am trăit mult timp cu firmiturile de la PSD, nu mi-a fost ușor. Era celebră zicala “alți 5.000, alți 5.000”, când UAT-urile PSD-iste primeau la greu.
– Totuși, v-au asfaltat axul central al comunei…
Ne-au asfaltat șoseaua, așa este, dar a fost nevoie de negocieri și acolo. Mi-au asfaltat înainte de alegeri ca să câștige electoratul, dar sincer să fiu, mă gândeam că îmi trag clapa, că nu se țin de cuvânt. Legat de ce m-ați întrebat, întotdeauna în administrație este loc și de mai bine, dar sunt mulțumit pentru că ceea ce am făcut, am făcut cu mai puțini bani decât alții.
– Veți menține echipa în campionatul județean de fotbal?
Sper să mențin echipa în campionat dacă, în acest an competițional, condițiile nu vor fi prea drastice.
A consemnat Constantin NEGRU
Realizările administrației Petru Dorin BUTNARIU (2016-2020)
– asfaltări pe 6 străzi în satul Davideni: Salcâmilor – 360 metri; Fermelor – 860 metri; Școlii, Moldovei, Eternității – 1,1 kilometri; Pustieni – 1,2 kilometri, precum și str. Schitului, din Țibucani – 2,2 kilometri. Proiectul a fost realizat în anul 2016, prin OG 28, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice;
– finalizarea realizării rețelei de apă potabilă, tronsonul I, în lungime de 15,4 kilometri, prin OG 28 – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Valoarea – 6,3 milioane lei;
– înființarea rețelei de canalizare, plus stație de epurare, în lungime de 9 kilometri, în comuna Țibucani, prin OG 28, cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice;
– balastarea tuturor drumurilor comunale și sătești, cu excepția celor care urmau să fie modernizate, în lungime de 35 kilometri;
– modernizarea și întreținerea continuă a iluminatului public, capitol prioritar pentru actuala administrație publică locală;
– achiziționarea unui autoturism marca Dacia Duster;
– achiziționarea unei lame pentru deszăpezire, accesoriu folosit de camionul din dotarea Primăriei;
– renovarea garajului și a depozitului de lemne de foc din curtea Primăriei Țibucani;
– modernizarea centrului civic, prin lucrări de betonare a șanțurilor, pavarea parcării și a trotuarului;
– refacearea a 12 podețe cu tuburi din beton, pentru evitarea problemelor în cazul căderilor mari de precipitații;
– întreținerea bazarului comunal, dar și a bazei sportive din apropiere;
– dezvoltarea activităților culturale, prin înființarea Festivalului local de tradiții și obiceiuri de iarnă;
– susținerea echipei de fotbal Stejarul Țibucani, participantă în Liga a IV-a a fotbalului românesc;
– modernizarea a 7 străzi din satul Țibucani, respectiv: Primăriei, Velniței, Telefoane, La Hotar, Pomiculturii, porțiune din str. Canton, Livezii. Valoare: 3,9 milioane lei;
– construirea unei grădinție, cu două săli de clasă, în incinta Școlii Gimnaziale nr. 1 Țibucani;
– construirea unui teren de sport, multifuncțional, în incinta Școlii Gimnaziale nr. 1 Țibucani. Obiectivul va avea instalație de nocturnă și covor sintetic;
– înființarea unui sistem de supraveghere video, cu 29 de camere, situate în locurile cele mai importante ale comunei, cu fonduri de la AFIR Iași. În paralel, va fi amenajat și un centru de comandă. Valoarea: 25.000 euro;
– înființarea unui parc aflat în același perimetru cu Muzeul comunal și Biblioteca, vor fi trasate și construite alei, plantați arbuști și arbori ornamentali, montate bănci etc;
– modernizarea iluminatului public prin montarea a 400 de lămpi noi, cu leduri;
– achiziționarea unui tocător vegetal;
– terminarea achiziției unui utilaj pentru pompieri UTV, prin fonduri europene.
Obiective în lucru
– aducțiune rețea de gaz metan;
– modernizarea de drumuri comunale , respectiv a 12 străzi, în lungime de 7 kilometri;
– demararea lucrărilor la podul Topile;
– extinderea modernizării iluminatului public printr-un proiect nou, în valoare de 500.000 lei;
– construirea unui cămin cultural;
– extinderea aducțiunii cu apă și a canalizării.