6 polițiști din Neamț se vor ocupa cu siguranța școlară, șeful biroului – un fost învățător

În câteva zile, s-a înființat și în județul Neamț Biroul Siguranță Școlară, care va funcționa de luni, 14 septembrie, din prima zi a noului an școlar. Noua structură nu va avea decât 6 funcții – 5 lucrători și un șef. Deși e vineri, 11 septembrie, nu se știe încă dacă propunerea pentru șefia structurii (un ofițer care a fost învățător înainte de a lucra în poliție ) va fi aprobată de ”centru”. Dar, teoretic, luni dimineață, biroul ar trebui să fie constituit și funcțional.

Conform anunțului făcut de ministrul Vela, Poliția Siguranță Școlară, a cărei înființare s-a făcut conform unui ordin emis pe 8 septembrie, are ca obiect de activitate asigurarea protecţiei şi siguranţei elevilor şi a cadrelor didactice.

 ”Noua structură va preveni şi combate violenţa în şcoală, cu accent pe fenomenul de bullying, şi actelor de violenţă între elevi în interiorul şcolii, cât şi în proximitatea acesteia. Totodată, va monitoriza măsurile de siguranţă, va analiza fenomenele infracţionale din fiecare şcoală, va identifica riscurile şi problemele specifice fiecărei unităţi de învăţământ”, a explicat ministrul de Interne.

Practic, Biroul Siguranță Școlară va coordona activitățile care țin de siguranța elevilor și de prevenirea comiterii de infracțiuni în școli și în proximitatea acestora. De patrulat vor patrula tot polițiștii de ordine publică, iar dirijarea traficului în vecinătatea unităților de învățământ va ramâne atributul polițiștilor rutieri și/sau al polițiștilor locali. Atribuțiile concrete ale lucrătorilor noii structuri, dincolo de coordonarea activității, vor fi preluate, în mare parte de la polițiștii de prevenire: ședințe cu directorii școlilor și cu asociațiile de părinți, activități de prevenire și întocmirea unui dosar de obiectiv.

Rezumând, practic nu s-a stabilit nicio atribuție nouă, ceea ce se făcea și până acum se va face și de la 14 septembrie încolo.  Iar ”mai marea atenție” acordată elevilor nu înseamnă decât înfiiințarea a 6 funcții noi în poliție. Pentru ocuparea lor trebuie, însă, luați oameni de la alte structuri. Și după același model, urmează înființarea Poliției animalelor.

C.M.

reclama psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.