Sezonul rece se apropie, drept urmare a început perioada aprovizionării pentru iarnă. Am vizitat piața en gros, de pe strada Muncii, din Piatra Neamț, care dispune de suficiente opțiuni pentru a găsi cele mai bune prețuri, pe alocuri mult mai mici față de ce oferă piața centrală din oraș.
De la coborârea din mașină am fost întâmpinați de un comerciant care încerca să ne vândă un făraș, producție proprie, din tablă. Primul preț e 15 lei, după primul refuz, a scăzut la 12 lei.
În zona destinată legumelor am avut curiozitatea să vedem cu cât se vând produsele de sezon, varză, pepeni, ardei, castraveți, gogoșari și tot ce se mai poate pune în oțet. În zona primului ”raion” erau parcate dube, cu tarabe în față, unii încă mai descărcau marfa pe la ora 10. ”Cât e kg de varză?”, întrebăm primul comerciant. ”1.50 lei, cu 1.30 vă servim!”. În piața mare, prețul pe kg de varză începe de la 2.50 lei, drept urmare se simte diferența la cantități mai mari. La gogoșari și ardei prețurile nu diferă cu mult, oscilează între 4 și 5 lei/kg, asemenea prețurilor din piața mare. Diferența vine însă, în cazul cartofilor, care în piața en gros se vând cu prețul decent de 70-80 de bani/kg la sacul mare, iar în piața mare se găsesc la 1,50 lei/kg, sau 12 lei un sac mic de 10 kg. La același domn din piața en gros, găsim kilogramul de ceapă cu 1.20 lei, în vreme ce în piața mare, ceapa se vinde cu 2.50 – 3 lei/kg.
Clienții vin la piața en gros și din împrejurimile orașului, de exemplu o femeie a venit tocmai din Bicaz. ”Mi se par ok prețurile, în piața mare nu am fost, așa că nu pot să fac o comparație. Noi suntem din Bicaz și am venit direct aici să luăm câte ceva pentru iarnă, niște prune și mere. Pentru murături e prea devreme, mai așteptăm. Noi de obicei punem murăturile pe la mijlocul lui octombrie când prețurile mai scad. Toamna e lungă și o să vedeți că o să scadă prețurile, acum din ce am văzut au preț cam mare la gogoșari și ardei. Noi anul trecut am pus gogoșari în noiembrie și i-am luat cu 3 lei așa că mai bine așteptăm”, ne-a spus femeia.
În piața de struguri, nu mai este nevoie să guști produsele, îți poți da seama cât de dulci sunt strugurii după roiul de viespi care zumzăie în jurul lor. Prețurile de aici sunt organizate descrescător, adică la intrare strugurii sunt 5 lei/kg, dar în capăt găsim și cu 1.60 lei/kg, dar bineînțeles depinde și de soi. Comparativ cu piața mare unde stugurii Muscat Hamburg costă 7 lei/kg, ofertele din piața en gros sunt pentru buzunarul fiecăruia, aici strugurii de acest soi se vând cu 5 lei/kg.
Ne oprim la o tarabă unde vânzătoarea ne prezintă oferta ei: ”3 lei kg de struguri pentru vin, 4 lei kg pentru masă, dar nu-i dau decât la lădiță. Diferența de preț dintre cele două e pusă pentru că cel de masă e ales, iar cel pentru vin are bobițe mai mici. Sunt aduși de la Cotești, Vrancea”.
A.H.