O primă concluzie, alegerea președintelui Consiliului Județean Neamț a acoperit, la nivel organizatoric și emoțional, pe cea pentru constituirea Consiliului Județean. Pentru toată lumea a părut mai important dacă Ionel Arsene va rămâne președinte sau dacă va fi înlocuit de către Mugur Cozmanciuc, candidatul celor de la PNL. Toată campania a fost focusată în acest sens din ambele direcții, cu consecințe directe la nivelul legislativului județean.
Până la urmă a câștigat Ionel Arsene, destul de clar, cu 77.208 voturi, față de 62.701 obținute de Mugur Cozmanciuc. Diferența de 14.507 voturi este mai mare decât numărul de voturi obținut de cei doi câștigători de la Piatra Neamț și Roman, Crabelea și Achiriloaie, care împreună au doar 13.311 voturi! Cifre care vorbesc de la sine despre reprezentativitate și interesul locuitorilor de la orașe, mult mai bine informați decât cei din rural, față de aceste alegeri. Ca procent, Arsene a fost ales de puțin peste 16% din totalul alegătorilor înregistrați pe listele electorale. Puțin pentru o adevărată reprezentativitate, dar suficient pentru a fi președinte încă un mandat.
O a doua concluzie. Au contat în stabilirea rezultatului final primarii din mediul rural, care, prin implicare sau reținere, au tranșat lucrurile în favoarea lui Arsene. Numărul de alegători din mediul rural, 137.895, a depășit așteptările, iar cel din urban, 63.395, a fost dezamăgitor.
De ce a câștigat Ionel Arsene
În primul rând pentru că era pe funcție și avea la îndemână toate avantajele care decurgeau din asta. Apoi și-a dozat inteligent resursele și a început/finalizat investiții exact în perioada de precampanie/campanie, în cât mai multe locuri din județ. Zilnic apăreau anunțuri triumfaliste, se lucrează la podul x, la drumul y, într-o avalanșă atent dozată de mesaje electorale. Fotografiile de campanie, Arsene cu cască, Arsene pe munte, Arsene pe tractor, Arsene cu copii, Arsene constructor, Arsene la spital, înfățișau liderul absolut, fără de care nimic nu se mișcă în județ, într-o manieră un pic mai liberală decât cele din noua revoluție culturală chineză, care au mai inspirat diverși lideri politici români. Oricum, ele au fost făcute exact pe gustul președintelui PSD și n-au contat foarte mult în campanie. Esențială a fost contribuția primarilor PSD, extrem de motivați să scoată un rezultat bun. Cât de motivați nu mai contează din moment ce rezultatul a fost unul pozitiv pentru șeful lor.
Arsene și-a planificat atent mișcările în campanie. Știa că PNL, pe trend clar crescător, va câștiga în campanie dacă va fi votat în municipiile reședință de județ. De aceea a destabilizat fără prea multe eforturi organizațiile municipale liberale. A profitat de problemele de integritate ale lui Dragoș Chitic și ale lui Lucian Micu, i-a încurajat să nu renunțe la candidaturi, ceea ce a creat haos în PNL. Chitic a stat până în ultimul moment cuminte, la cutie, a promis că va susține candidații PNL, după care a anunțat că va candida din partea PMP. Lucian Micu a ajuns chiar candidat, e drept invalidat, și s-a bătut cât a putut pentru ca PSD să obțină cât mai multe voturi la Roman. Fără sprijinul celor doi, voluntar sau nu, dezinteresat sau nu, cu greu ar fi câștigat.
A contat și că Arsene a fost singura voce a PSD în campanie, a transmis celor din partid siguranță, a prezentat cifre care-l dădeau câștigător cu 70% sau măcar cu 60, punând totul la bătaie pentru a-și minimaliza adversarul. O strategie care a prins la apropiați și la o parte din electorat, mai ales că a beneficiat și de notorietatea și expunerea date de funcție.
De ce a pierdut Mugur Cozmanciuc
Candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Neamț a pierdut pentru că echipa acestui partid a jucat mai mult în deplasare, iar unii jucători se gândeau pe teren deja la un transfer profitabil și/sau la banii de la semnătură. Mai erau unii care făceau calcule cu privire la soarta antrenorului, dacă rezultatul va fi unul negativ pentru acesta. Pe scurt, din această cauză a pierdut Cozmanciuc. Restul cauzelor țin de lucruri mai puțin importante și fără un impact major în rândul electoratului.
Spre deosebire de Ionel Arsene, nu și-a putut motiva la fel de eficient primarii, care nu au dat o mare atenție foarte mare mobilizării electoratului și voturilor de la județ. Exemple sunt foarte multe, mai ales dacă s-ar raporta cineva la target-ul stabilit înainte de alegeri. O primărie mare, teoretic liberală, a produs un rezultat care este oglinda întregii campanii a PNL. Primarul a obținut pentru el 1.663 de voturi. Pentru Mugur Cozmanciuc au votat 1.431 de alegători, iar pentru Ionel Arsene 1.429. La Consiliul Județean au votat 1.296 pentru liberali și 1.153 pentru pesediști, exact câți oameni au votat pentru candidatul partidului la funcția de primar! Toate aceste cifre n-au nici o noimă, cu excepția ultimelor două, dacă nu introducem în ecuație o lejeritate vizibilă în a convinge electoratul că primarul are nevoie de un președinte amabil cu el la Consiliul Județean. Sau mai amabil decât cel existent.
Asemenea exemple sunt în mai multe comune și, cumulat cu defecțiunile de la Piatra Neamț și Roman, au dus la rezultatul cunoscut deja.
Va avea Arsene majoritatea sau nu în Consiliul Județean?
Repartizarea mandatelor de consilier județean arată că PSD are 13 consilieri, PNL 11, USR PLUS 4, Pro România și PMP câte 3. Pentru o majoritate simplă sunt necesare 18 voturi. Arsene le poate obține doar dacă se aliază cu PMP și Pro România. Cu PMP mișcarea ar fi firească și o continuare a colaborării din 2016, mai ales că acum oamenii lui Gavrilescu și Chitic nu pot decide singuri o majoritate, obținând un rezultat mult mai prost decât se așteptau. Cum Liviu Harbuz a declarat public că el nu va face alianță cu PSD unde este cuprins și Ionel Arsene, sunt slabe șanse să se ajungă la un acord, poate doar dacă Harbuz renunță la conducerea filialei. Mult mai probabilă pare o alianță PNL-USR PLUS-Pro România, care ar însemna fix 18 voturi și ar genera o situație cu care ne-am obișnuit deja, cu Ionel Arsene în continuă căutare de voturi în rândul consilierilor mai slabi de înger sau în nevoi, care au şi o denumire generică în Neamț – agăleni. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în ședința de alegere a vicepreședinților, când toate alianțele vor trebui confirmate la votul secret și când se pot întâmpla multe surprize. Iar Ionel Arsene a arătat în timp că știe să facă și să mențină majorități la momentul oportun.
Valentin BĂLĂNESCU
Material apărut în ediția print a săptămânalului Mesagerul de Neamț (1-7 octombrie)
2 comentarii
Vine Arcănița cu PRO România și le face majoritate celor din PSD. E cineva care nu știe că Arcan e calul troian al PSD? Nu știu cât mai rezista Harbuz pe acolo și sigur Emilia va așterne voturile Pro la picioarele lui Arsene 🙂
niste panarame toti