Carabelea: primar cu 7.707 voturi din 95.156 alegători pe liste
Achiriloaei: primar cu 5.604 voturi din 58.114 alegători pe liste
Cele două municipii din Neamț ar fi putut reprezenta punctul de plecare pentru un rezultat care să permită PNL schimbarea pe care și-o dorea atât de mult la nivelul județului, respectiv îndepărtarea lui Ionel Arsene. Nu a fost deloc așa, din păcate pentru liberali și spre marea bucurie a lui Arsene. Motivul? Ultimul și-a pregătit atent mișcările și a profitat la maxim de neînțelegerile liberalilor, dar și de lipsa de unitate a dreptei de la nivel județean. O alianță PNL-USR, cu negocieri concrete, ar fi însemnat fără nici un dubiu o victorie pe toate liniile, la județ, în toate orașele și în marea majoritate a comunelor. Realitatea este așa cum a rezultat în urma votului. Liberalii au câștigat chinuit, cu PSD pe urmele lor, urmați de USR și prezența la vot a influențat direct rezultatul la nivel județean. Dacă ne raportăm la numărul de alegători înscriși pe liste, cam 8% au votat pentru Andrei Carabelea și 9,6 % pentru Leonard Achiriloaei! Cifre care dau fiori atunci când vorbim despre reprezentativitatea aleșilor locali. Ca să nu mai vorbim despre credibilitate.
Piatra Neamț: victorie (nesperată) pentru Carabelea
În momentul în care Dragoș Chitic „trăda” PNL, spunând că trebuie să candideze ca să salveze dreapta locală, argumentând că Andrei Carabelea nu are nici o șansă de câștig, mulți l-au crezut. Nimeni n-a crezut însă că Dragoș Chitic este mânat în campanie doar de dragul dreptei și că dreapta lui nu știa ce face stânga din județ! Cert este că intrarea sa în campanie a făcut mult rău liberalilor și mult bine PSD, mai ales la nivelul rezultatului pentru alegerea Consiliului Local, a celui județean și, mai ales, a președintelui Consiliului Județean. De aceea senatorul Eugen Nazare-Țapu a spus că orice vot pentru Dragoș Chitic și echipa lui înseamnă un vot pentru Ionel Arsene și PSD. După cum se poate vedea în tabel, au votat cu aproape 4.500 de oameni mai puțin acum față de localele din 2016. Și mult mai puțini decât la alegerile europarlamentare sau prezidențiale. Ce explicații există în afară de pandemie? Multe, dar în primul rând neîncrederea în politicieni și lehamitea. Rezultatele de la Piatra Neamț consfințesc victoria la limită a liberalilor, dar extrem de importantă având în vedere circumstanțele în care s-a produs, cu un candidat lansat pe ultima sută de metri și care nu s-a bucurat de întreaga susținere a partidului. A obținut 7.707 voturi la 1.250 de Dragoș Chitic și peste 1.500 față de Răzvan Cuc. Mult sub așteptări și program au obținut Marius Irimia și, mai ales, Liviu Harbuz sau Ciprian Enache. Un scor uluitor a venit din partea necunoscutei Raluca Cucu, care a obținut 805 voturi, semn că unii pietreni au votat împotriva sistemului sau au apreciat omul așa cum l-au perceput din materialele de campanie.
În privința componenței Consiliului Local tabelul ne arată că 6 formațiuni politice au reușit să ocupe locuri de consilieri: PNL 7, PSD 5, PMP doar 4, USR 3, Pro România 2 și ALDE 2. Ceea ce înseamnă că majoritatea se poate face doar prin negocieri și nu există multe variante. PNL poate face alianță cu USR PLUS și cu Pro România pentru o majoritate simplă, cu PMP în care Chitic, considerat trădător, este parte și fără Pro România. În orice variantă va trebui să cedeze funcții de viceprimar și să accepte părți din programul viitorilor aliați. Ceea ce ar putea fi extrem de interesant. După cum interesante se anunță și dezbaterile în viitorul legislativ local.
Roman: un fief din ce în ce mai puțin liberal
Dacă la Piatra Neamț s-a vorbit pe față despre trădare în cazul fostului primar liberal Dragoș Chitic, la Roman evadarea lui Lucian Micu din PNL și trecerea cu arme și bagaje la PSD a fost tratată mult mai nuanțat. Nu că nu ar fi observat lumea că este tot o trădare, dar în ecuație intra obligatoriu și Dan Laurențiu Leoreanu, omul despre care se spune că este inima liberalismului în zonă și după cum bate inima sa sunt și rezultatele înregistrate în alegeri. Pentru Leoreanu Lucian Micu a fost ceea ce este acum Leonard Achiriloaei, adică un om crescut de el, cultivat și promovat de el, în care și-a pus toată încrederea. În momentul în care a fost clar pentru toată lumea că Micu nu va putea candida, s-a pus problema candidatului care să potențeze un număr cât mai mare de voturi. Acela ar fi fost chiar inima liberalismului romașcan, adică deputatul Leoreanu. A refuzat oferta pe Facebook, chiar în timp ce era anunțat ca fiind candidatul partidului. Cei atenți au văzut cum au decurs mesajele pe rețelele de socializare ale lui Leoreanu și Micu și, fără să vrea, au observat o sincronizare cel mai probabil involuntară. Iar în momentul în care Micu a anunțat că va candida din partea alianței sub care erau ascunși cei 3 trandafiri, răul era deja făcut. Liberalii nu mai înțelegeau nimic, dacă trebuiau să voteze cu cel lăudat până ieri de Leoreanu, cu Leoreanu sau cu noul candidat propus de Leoreanu! Rezultatul a fost unul în consecință. În primul rând, mul mai puțini oameni care s-au prezentat la vot, aproape 6.000! Achiriloaei a câștigat cu doar 5.604 voturi, față de cele 4.865 ale lui Viorel Stan, de la PSD, sau cele 3.360 ale lui Radu Samson, de la USR. Merită remarcată prestația mai mult decât onorabilă a celor de la Partidul ”Împreună pentru Moldova”, care au propus un candidat provenit din presă, pe Teodora Baciu. Au reușit să intre cu doi consilieri în legislativul local și sigur vor face zile fripte executivului local, alături de cei de la USR. Cum va arăta componența viitoarei majorități? Probabil PNL cu USR, dacă se va trece peste asperități și orgolii.
O declarație a deputatului Laurențiu Leoreanu, de după alegeri, arată care este diferența de la realități la percepții ale unui politician: ”A mai trecut o campanie, nu foarte liniștită, dar din care avem obligația să învățăm cu toții – să fim și mai implicați, mai activi și mult mai orientați spre cetățean! Să învățăm că zgomotul îndepărtează oamenii și că înainte de toate trebuie să primeze construcția și nu destructurarea. Am simțit cu emoție maximă încrederea oferită de romașcani pentru echipa Partidului Național Liberal, iar acest lucru mă obligă să ofer mai mult și mai bine! Noua formulă care va prelua coordonarea administrației locale trebuie să își asume rolul de a dedica viață și suflet pentru romașcani, pentru că Romanul are toate motivele să-și ceară locul de etalon în regiune. Eu voi reprezenta în continuare, în forurile de la București, interesele orașului nostru drag și mai puternic, dedicat și implicat, pentru că iubesc acest oraș, a cărui energie îmi vibrează atât de puternic în suflet! Vă mulțumesc pentru susținere! Dumnezeu să ocrotească Romanul și pe romașcani!”
Să remarcăm ”încrederea maximă oferită de romașcani, 5.604 din cei 58.144 de alegători înscriși pe liste! Plus mesajul împrumutat de la președinții americani, apropo de ocrotitul Romanului de către Divinitate, care ne arată clar care sunt aspirațiile deputatului romașcan/nemțean.
(V. BĂLĂNESCU)