A trecut campania electorală pentru locale în Neamț și aparent nimic nu s-a schimbat. Ionel Arsene este președinte la Consiliul Județean, PNL are primarii de Piatra Neamț și Roman, bașca cel din Roznov, guvernul Orban este tot la butoane, noul coronavirus câștigă teren pe zi ce trece, iar nemțenii par tot mai plictisiți de politică. Prezența la vot arată clar acest lucru. Chiar dacă oricine vede acest lucru, la nivelul politicienilor, în bula în care trăiesc și care le dă impresia că este atotcuprinzătoare, lupta nu a încetat nici un moment. Temele sunt la zi: spitalul modular de la Lețcani și majoritățile de după alegeri, care dau fiori reci celor care au uitat că județul/localitatea nu sunt apanajul unui singur om și că este extrem de important să ai majoritate în consiliu, județean sau local.
Spitalul modular de la Lețcani
În plină perioadă de recrudescență a noului coronavirus, cu un număr record de infectări în toată zona Moldovei, conturile de Facebook ale principalilor protagoniști politici din județ au devenit câmp de bătălie prin declarații politice. Evident, Ionel Arsene acuză Guvernul că nu dă drumul spitalului, iar liberalii acuză că abia luni, 5 octombrie, ar fi fost depuse documentațiile pentru ca oficialii de la Ministerul Mediului să dea avizele necesare. Fără comentarii, vă prezentăm declarațiile lui Ionel Arsene și Mugur Cozmanciuc, să recunoaștem pline de savoare.
Ionel Arsene: Atentat liberal la sănătatea nemțenilor!
Arsene scrie pe 2 octombrie:
”Mugur Cozmanciuc, trezește-te la realitate și sună la șeful tău Ludovic Orban, pe care l-ai purtat în campania electorală ca să îi mintă pe nemțeni, și spune-i să deschidă Spitalul Modular Covid de la Lețcani!
Sunt indignat și revoltat de situația fără precedent în care s-a ajuns. Nemțenii sunt lăsați să moară de către peneliștii inconștienți de ce se întâmplă în jur. Nu vor să dea avizele necesare deschiderii Spitalului Modular Covid de la Lețcani, pentru realizarea căruia m-am zbătut atât.
Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț geme de nemțeni în suferință. 120 de oameni din județul nostru au fost deja răpuși de acest virus și de la o zi la alta apar tot mai multe îmbolnăviri.
Fiecare locuitor al județului Neamț a contribuit la realizarea acestui spital modular. Trebuie să li se permită oamenilor accesul la tratament și investigații! Este strigător la cer să existe spital dotat cu toate cele necesare și niște lepre galbene să îl țină închis fără nici un argument logic.
Nenorociților, nu vă transformați în criminali, cu bună știință! Lăsați orgoliile și lupta politică! Oamenii nu au nicio vină!
Eu nu sunt medic. Datoria mea a fost să fac acest spital! A voastră, dacă tot nu ați fost în stare de nimic, este ca măcar să îl lăsați să funcționeze! Leprelor, mergeți și vă pozați la Lețcani, dar dați drumul spitalului! POATE SALVA VIEȚI!”
Mugur Cozmanciuc: ”Pentru domnul Arsene minciuna este a doua natură!”
În aceeași zi, Mugur Cozmanciuc răspunde:
”Aveam impresia că, odată terminată campania electorală, baronul județului a terminat și el cu minciunile. Se pare că pentru domnul Arsene minciuna este a doua natură. Supărat că mica lui șmecherie cu spitalul de la Lețcani a fost expusă, a început să spumege în stilu-i caracteristic. Spitalul este încă la nivelul de containere cu echipamente, fără să fie depuse avizele necesare funcționării, așa cum prevede legea. Dar faptul că Ionel Arsene nu ia legea în calcul atunci când face un demers – este deja cunoscut. Faptul că legile țării mai mult îl încurcă în activitatea lui de sifonare a banului public este iarăși un lucru cunoscut.
Avem de-a face cu un caz clasic în care hoțul strigă «hoții». Își dorea să împuște doi iepuri dintr-o lovitură: să și sifoneze niște bani publici, dar să fie și privit ca salvatorul medical al județului. Odată ce șmecheria lui a fost expusă publicului larg, agresivitatea care îl caracterizează a ieșit la suprafață. Așa că avem acum parte de un recital pesedist de victimizare de cea mai joasă speță, în interpretarea celui mai agresiv și mai mincinos om din PSD: Ionel Arsene. Chiar și Gabriela Firea ar fi invidioasă pe ieșirile tale de primadonă ofuscată, Ionele dragă.
Spitalul poate salva vieți dacă va fi pus în funcțiune cu respectarea normelor în vigoare. Cu avizele la zi, cu un flux de lucru conform cerințelor ministerului de resort. Prefectul de Iași stă la dispoziție, gata să ajute pe partea de documentație, iar Ministerul Sănătății este gata să ofere sprijinul specific pentru organizarea spitalului. Dar tu nu iei în calcul reglementările în vigoare atunci când te apuci de astfel de demersuri, iar acum legile țării te încurcă…”
Mugur Cozmanciuc: ”Și mințiți, și cu banii luați”
Iar a doua zi, pe 3 octombrie, continuă răspunsul:
”Și mințiți, și cu banii luați. Aceasta este postura în care se află acum contribuabilii din ai căror bani a fost făcută marea țeapă a spitalului de la Lețcani. Pesediștii ar fura fondurile publice cu orice, cu sacul sau chiar cu vidanja, dacă este să ne luăm după situația actuală a acestui spital.
După construirea spitalului, s-au plătit 400.000 lei pentru o stație de epurare a apelor uzate. Doar că stația trebuia racordată la o rețea publică de canalizare care… nu există! Soluția viabilă era construirea a 1,5 kilometri de conductă care să conecteze spitalul la rețeaua de canalizare din zonă. Soluția PSD este folosirea unei vidanje, care să transporte apele uzate de la spital până la cel mai apropiat canal. Aici se ajunge când, preocupat mai mult de sifonarea banului public decât de un mod civilizat de funcționare a unui spital, Ionel Arsene au uitat că un spital are nevoie și de canalizare!
Pesediștii s-au lăudat cu un spital de 256 de paturi întins pe 10.000 metri pătrați. În realitate, spitalul are 150 de paturi, pe 8.000 metri pătrați. Spitalul nu are avizele necesare, dispunerea lui îi îngreunează funcționarea, nu este distanță suficientă între paturi și, iată, nici canalizare nu are.
Alături de scuze adresate contribuabililor, Ionel Arsene ar trebui să încarce el în vidanjă prima tranșă de apă și să o verse la canal. Poate așa înțelege cât de necesară este canalizarea, mai ales pentru un spital”.
Aurelia Simionică : ”Eu zic că urmează un nou 1907”
Neliniștea din rândul pesediștilor nemțeni este cel mai bine ilustrată de o postare pe pagina proprie de Facebook a Aureliei Simionică, președintele executiv al PSD Piatra Neamț, care scrie: ”PNL, USR și PRO amenință că îl vor bloca pe Arsene în CJ! Adică fără proiecte pentru nemțeni! Eu zic că urmează un nou 1907!”
Trebuie să recunoaștem că postarea este plină de învățăminte. Primul, că ni se face cunoscută majoritatea de care se teme PSD în forul județean și plasează PMP între forțele apropiate de PSD sau care măcar pot fi compatibile la negocieri cu Ionel Arsene. Al doilea, că apriori orice proiect care nu este de la PSD nu este benefic nemțenilor și musai ca ele să vină via Ionel Arsene, lucru cu care sperăm că nu este de acord nici măcar autoritarul lider PSD. În fine, plină de învățăminte este și a preia propoziție, cea cu trimitere la răscoala cu punct de pornire în satul Flămânzi. Ne dăm seama că, în viziunea autorului, nemțenii sunt ţărani flămânzi și asupriți, care-și așteptă salvarea de la un personaj de-al lor, din popor, Ionel Arsene! Iar când acesta nu mai poate să le facă proiecte, vor pune mâna instantaneu pe mouse și vor da foc paginilor de Facebook, într-o reconstituire a răscoalei din 1907.
Dincolo de patetismul partinic al doamnei Simionică, perspectiva ca Ionel Arsene să stea la Consiliul Județean Neamț și să facă ce votează un consiliu ostil cu adevărat, pare una greu de imaginat. Majoritate care să-i voteze vicepreședinții, câți litri de combustibil poate consuma lunar pentru mașina de serviciu, care să-i monitorizeze deplasările și diurnele, care să-i întoarcă proiectele sau să-i pună pe masă altele și care să poată să blocheze angajări, numiri de persoane în funcții cheie, etc.
În aceste condiții nu ne rămâne decât să așteptăm, cu emoții firești, listele pentru parlamentare, ca să vedem dacă scăpăm de o răscoală și ne alegem cu încă o tură de alegeri județene.
Valentin BĂLĂNESCU
Material apărut în ediția scrisă a săptămânalului ”Mesagerul de Neamț”, nr. 461, 8-14 septembrie 2020