Pe lângă clasicele promisiuni făcute de candidații la Primăria Piatra-Neamț în alegerile locale 2020 (asfalt, centură, curățenie, digitalizare) a apărut o nouă promisiune, care ne aduce aminte de vremea când Pinalti ne vorbea despre zeci de miliarde investite pentru reabilitarea muntelui Cozla, cu piste de schi, parcuri tematice și tot tacâmul. De atunci au rămas (multe) datorii, telegondola și ceva ruine prost conservate. În campania pentru locale candidații de la Primăria Piatra-Neamț au luat ca reper Muntele Cozla, venind fiecare cu idei „care mai de care” pentru „exploatarea turistică” a zonei. De la propuneri de bun simț, care au mers pe sistemul ”Fă rai din ce ai”, până la propuneri mai mult sau mai puțin fezabile. Este o dovadă că staff-urile și candidații și-au dat frâu liber imaginației. Ce se va alege de ele, timpul o va demonstra, dacă nu cumva muntele nu va mai avea răbdare.
”Eu pe Cozla văd dezvoltându-se cel mai modern centru spa și de tratament, nu din România, din Europa”
Pentru introducere am ales cel mai ambițios proiect, un proiect care aproape sfidează legile gravitației. Ideea îi aparține lui Răzvan Cuc, care a candidat din partea PSD și care a ajuns la concluzia că Piatra-Neamț trebuie să-și recapete titlul de Perla Moldovei, iar asta ar fi posibil prin construirea unui centru spa și de tratament pe muntele Cozla, care să fie cel mai modern din Europa.
Cum a ajuns la această concluzie a povestit chiar el: ”În urmă cu mai mulți ani, am petrecut mai multe revelioane la o pensiune de aici din Piatra și de câte ori se terminau evenimentele din trecerea anilor, veneam în Piatra cu prietenii să bem o cafea și ne-am urcat, evident, cu telegondola sus pe Cozla. Din păcate, odată ajunși sus, ne-am plimbat, a fost frumos, dar nu prea aveai ce să faci și ne-am întors. Mi-am dat seama de un lucru, inclusiv citind istoria acestui loc, în 1924, Piatra era numită Perla Moldovei și avea statut de stațiune balneară, tocmai datorită apelor minerale. Eu pe Cozla văd dezvoltându-se cel mai modern centru spa și de tratament, nu din România, din Europa, acest lucru se poate face”. Pentru Răzvan Cuc instabilitatea versanților nu reprezintă o problemă majoră, dânsul susține că: ”de multe ori în România, foarte multe dealuri au luat-o la vale sau stăteau să o ia la vale, inclusiv pe DN15, ca să fac o paralelă, o lua dealul la vale, dar pentru asta avem constructori foarte buni, avem utilaje și s-a modernizat tehnologia astfel încât să consolidăm toate problemele pe care le au versanții în acea zonă. Bun, trebuie captate apele, sunt multe lucruri de făcut din punct de vedere tehnic, dar în primul rând pentru accesul pe Cozla trebuie făcut și drumul, drumul este un dezastru. Haideți să ne uităm la ce rezultate va avea o asemenea investiție pe Cozla pe care aș îndrăzni să o asemuiesc cu stațiunea Baden Baden din Germania, o stațiune foarte modernă unde merg foarte mulți turiști din toată lumea la tratamente”.
De apreciat este faptul că Răzvan Cuc a țintit sus și a comparat posibilitățile nemțenilor cu cele ale nemților, păcat însă, că acum, după rezultatele alegerilor, nu vom mai avea posibilitatea să ne răsfățăm în centrul spa al candidatului Cuc.
”Aș atrage fonduri pentru construirea unui restaurant sau pensiune, ca să nu mai meargă telegondolele goale”
În altă ordine de idei, Raluca Cucu, candidata de la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), își dorea pe Cozla un restaurant sau o pensiune, unde oamenii să se poată destinde și unde telegondolele să nu mai plimbe aer, ci turiști.
”Dacă mă votați și voi ajunge primarul municipiului Piatra-Neamț, aș vrea să vă zic în felul următor: aș atrage fonduri pentru a se face un macro proiect în scopul construirii unui restaurant, o pensiune, dacă tot se ajunge cu telegondola pe pârtia de schi. Acea zonă nu este dezvoltată și este necesar ca SC Cozla SA (?!!!) să nu mai plimbe telegondolele zilnic, 24 din 24, mai mereu goale. De aceea partidul AUR, are câteva obiective și idei care trebuie puse în practică și noi, tinerii din partid, vrem să facem lucruri utile și necesare pentru orașul Piatra-Neamț”, a transmis candidata, într-un videoclip pe pagina ei de Facebook.
Dorința Ralucăi Cucu, trebuie să recunoaștem, pleacă de la o realitate, dovadă este faptul că pe vârful Cozla deja există un schelet de restaurant. Și un… iglu.
O pârtie de schi artificială, practicabilă tot anul și un Aventura Parc
Revenim ușor, ușor cu picioarele pe pământ și prezentăm două idei gândite de Liviu Harbuz, candidat la Primăria Piatra-Neamț și Cristian Ticușan, candidat la Consiliul Local Piatra-Neamț, ambii din partea Pro România. Ei și-ar fi dorit să vadă nemțenii bucurându-se de o pârtie de schi din iarbă artificială, practicabilă tot anul și de un Aventura Parc dotat cu de toate.
”Pentru Vârful Cozla avem în primă fază două proiecte realizabile foarte repede. Unul dintre ele este amenajarea unei pârtii artificiale de schi pe iarbă, practicabilă pe tot parcursul anului. Un alt proiect pe care-l propunem tot pentru Cozla și îl vom realiza într-un timp foarte scurt, este un Aventura Parc făcut în pădurea rămasă între cele două pârtii de schi, sau pe celălalt versant al pârtiei de începători care nu a fost finalizată niciodată. Un Aventura Parc nu înseamnă doar un cățărat și un mers printre copaci, înseamnă dezvoltarea unei zone de alimentație publică și o zonă din care se pot închiria biciclete clasice sau electrice. Sunt multe lucruri care ar putea să se desfășoare în jurul acestui Aventura Parc, lucruri care s-ar putea realiza foarte, foarte rapid”, au transmis Cristian Ticușan și Liviu Harbuz.
”Aș da clădirea de pe Cozla gratis cuiva care vrea să facă un hotel, dacă există varianta legală”
Printre cei mai generoși candidați s-a aflat Ciprian Enache, din partea ALDE, care ar fi fost dispus să facă un gest de caritate pentru un antreprenor ambițios, numai ca să se pună turismul în mișcare și la Piatra-Neamț.
”Avem deja o telegondolă care duce nicăieri. Aș da clădirea de pe Cozla gratis cuiva care vrea să facă un hotel, dacă există varianta legală. Să punem la treabă telegondola, ca să poată scoate profit. Trebuie să fie un loc de divertisment acolo, cu variante de petrecere a timpului în mod plăcut. De ce trebuie să mă duc să mă dau cu tiroliana la nu știu câți kilometri, când se poate face una pe pârtie? Apoi sunt grupurile de elevi care vin din alte județe. Pot merge pe Cozla cu telegondola, să tragă cu arcul și când coboară, merg să vadă și Cetatea Petrodava. Sunt lucruri din care se pot scoate bani. Eu nu vreau să fac altă telegondolă sau să construiesc o altă cetate. Eu vreau să exploatăm ceea ce avem deja. Și se pot face proiecte profitabile cu bani puțini”, a transmis Ciprian Enache.
”Acea zonă va trebui transformată într-o zonă care să fie atractivă pentru turiști 12 luni din 12”
Dragoș Chitic a preferat să fie scurt și la obiect și a început propunerea de proiect prin a recunoaște că: ”investițiile făcute cu ceva ani în urmă pentru Cozla nu au dat rezultatul dorit”. Așa, în treacăt, ca și cum nu s-ar fi cheltuit acolo mare parte din banii pentru care plătim acum împrumuturi. Aș îndrăzni să afirm că nu au dat rezultate deloc, dar există speranțe.
”Eu cred că trebuie să fie gândite lucrurile cu totul altfel: trasee de drumeție, zone de petrecere a timpului liber. Avem două intenții de finanțare aici: odată din bugetul local, acel tronson de drum care trebuie neapărat reabilitat, deja are bugetarea asigurată, se află în faza de obținere a autorizațiilor pentru a putea începe construirea, vorbesc despre tronsonul de la punctul Belvedere până la platoul de la Gospodina; și tot odată, investiții sus pe Cozla, avem deja și un parteneriat încheiat cu Ticu Lăcătușu, pentru că vrem să implicăm și oamenii care se pricep să facă lucruri pe munte, lucruri în pădure. E nevoie de o investiție mare, cel puțin acolo sus pe Cozla, acea zonă va trebui transformată într-o zonă care să fie atractivă pentru turiști 12 luni din 12.”
”Unul dintre proiectele noastre pentru Piatra-Neamț se referă la relocarea grădinii zoologice în cadrul ariei de atracție turistică de pe dealul Cozla”
Ultimele propuneri, dar nu și cele din urmă, vin din partea candidatului Marius Irimia, din partea USR PLUS, care a făcut o listă cu toate posibilitățile de dezvoltare a zonei Cozla, unele mai îndrăznețe ca altele, dar toate prietenoase cu natura.
”Unul dintre proiectele noastre pentru Piatra-Neamț se referă la relocarea grădinii zoologice în cadrul ariei de atracție turistică de pe dealul Cozla. Acest proiect va schimba complet felul în care animalele trăiesc în grădina zoologică, dar va avea și un impact semnificativ în ceea ce privește atragerea turiștilor în orașul nostru. Un alt avantaj al acestei relocări este acela că în locul actualei grădini vom amenaja un parc urban, un spațiu extrem de necesar, având în vedere că orașul nostru se află într-un deficit de spații verzi (Parcul Nicu Albu)”, a transmis Marius Irimia.
Dar stați așa, asta nu e tot: ”Un alt proiect este pădurea-parc care are în vedere punerea în valoare a potențialului natural al unei zone de pădure de pe dealul Cozla. Intervențiile care vor fi aduse ariei de 36 de hectare sunt minime, acordându-se o atenție deosebită biodiversității și patrimoniului natural. Proiectul constă în amenajarea unor trasee tematice: Traseul Uriașilor, Traseul Trunchiurilor Pictate și Traseul Fosilelor”, a mai transmis candidatul din partea USR PLUS.
Ar fi prea frumos să fie atât de simplu, și, cel mai probabil, vor rămâne în acest stadiu.
Una peste alta, după avalanșa de propuneri ale candidaților perdanți, va trebui să ne mulțumim cu promisiunile lui Andrei Carabelea, noul primar al orașului Piatra-Neamț pentru următorii 4 ani: ”Vom fi gazde bune pentru oaspeții care ne vizitează orașul în calitate de turiști, îmbunătățind substanțial infrastructura turistică și serviciile de ospitalitate”.
Scurt, extrem de cuprinzător și, nu-i așa, promițător!
Alina HOANOŞ
Material apărut în ediția scrisă a săptămânalului ”Mesagerul de Neamț”, nr. 461, 8-14 septembrie 2020