Spitalul Județean Neamț a intrat din nou în atenția opiniei publice naționale. De data aceasta există un motiv la vedere, mai mulți bolnavi au stat în curtea spitalului așteptând să fie internați. Evident că nu prea există scuze pentru așa ceva, dacă ne raportăm la stări de lucruri normale. În condițiile în care spitalul este deja sufocat cu cazuri de COVID și pe CJSU l-a cam durut la bască să prevadă o asemenea situație, ca doar de-aia e CJSU, nu să dea doar date statistice depășite și să anunțe închiderea de clase la școli după 48 de ore de la depistarea cazurilor de persoane infectate, apar totuși, unele nuanțe măcar de luat în seamă.
În primul rând, că există un epidemiolog care trebuie să intervină imediat ce constata problema. Rapid și să o raporteze CJSU, care ar fi trebuit să ia măsuri de descongestionare a spitalului. Apoi, să nu uităm, nimeni nu ține pacienți în curte de amorul artei, ca să arate că e prost manager, mai ales când alături de pacienți sunt și toate cadrele medicale, care lucrează în aceleași condiții.
Că există o vină la nivel de management este destul de clar. Fie și numai aceea că nu s-a dărâmat ușa DSP-ului, a Consiliului Județean și a Prefecturii ca să atragă atenția asupra stării de fapt. S-a ales, în schimb, calea demisiei, care a mai fost pregătită/anunțată/înaintată, termenul îl poate alege oricine, de mai multe ori în ultimele luni. Este important de precizat că managerul Silviu Dan Verzea și-a anunțat demisia din funcția de manager încă de marți, 6 octombrie. Cu o zi înainte de declarația de presă a prefectului George Lazăr, în care-i cerea demisia! Care știa, cel mai probabil, în Casa Albă din Piatra Neamț nu există secrete, despre acest gest, de aici probabil și dezinvoltura sa. Cronologic, demisia era deja anunțată șefului ierarhic. Iar gestul managerului a fost generat (și) de alte probleme decât cele care au făcut subiectul declarației de presă pe care prefectul George Lazăr a susținut-o pe 7 octombrie în curtea spitalului.
Informația privind demisia dr. Silviu Verzea ne-a fost confirmată astăzi, 8 octombrie, de directoarea de îngrijiri Eugenia Antohe. „Așa cum am declarat la începutul numirii în funcție, am venit ca o echipă și plecăm ca o echipă. După ce doctorul Verzea și-a dat demisia, marți, atât eu cât și doamna doctor Ana Maria Ungureanu ne-am scris demisiile. Documentele noastre au fost înregistrate ieri, 7 octombrie”, ne-a declarat directoarea de îngrijiri a spitalului județean. Odată ce demisia managerului va fi aprobată de președintele Consiliului Județean Neamț, dacă va fi aprobată, spitalul va rămâne, din nou, fără conducere.
Se mai încumetă cineva să preia administrarea unui spital cu probleme imense, prins în menghina unor interese politice și de grup? Greu de crezut că mai există medici dispuși să suporte oprobiul public pentru o funcție din care nu pot controla lucrurile.
Valentin Bălănescu
Un comentariu
Da, sau poate și-a dat demisia din cauza presiunilor lui Ionel Arsene din campania electorală, inclusiv cele care o vizau pe soția Domnului doctor, aflată într-o oaresice funcție la muzeul de istorie, unitate în subordinea CJ.