Motto:
–Cozmanciuc către Gavrilescu: ”Te lepezi de Chitic?”
-Cozmanciuc către Gavrilescu: ”Te lepezi de Chitic?”
-Cozmanciuc către Gavrilescu: ”Te lepezi de Chitic?”
Negocierile pentru constituirea Consiliului Județean și a Consiliului Local Piatra Neamț i-au readus pe politicienii locali în postura în care se simt cel mai bine: negocieri pentru majorități și, mai ales, funcții. Mai ales că în privința componenței viitoarelor consilii este nevoie de un pact între cel puțin 3 partide, dacă facem abstracție că, teoretic, PNL ar putea face majoritate direct cu PSD.
La județ, PSD are 13 consilieri și PNL 11. Pentru majoritate simplă este nevoie de 18 voturi, pe care nu le pot lua decât împreună cu alte două partide.
USR are 4 consilieri, iar PMP și Pro România câte 3. Pentru o majoritate de dreapta, PNL ar trebui să facă obligatoriu alianță cu USR PLUS și unul dintre celelalte partide, sau, si mai bine, cu amândouă. Aici intervine discuția dacă PNL va putea negocia cu PMP, partid care i-a furat voturile la Piatra Neamț, ca să nu mai vorbim că l-a primit pe ”trădătorul” Chitic. Dacă o face, cu sau fără Chitic, va avea o problemă clară de imagine, acum, dar și în campania electorală. La fel ca și cei din USRPLUS și Pro România, care în campanie au criticat ”tandemnul de10+” Gavrielescu -Chitic că au folosit bugetul pentru a îndestula firme ale PMP , acum ar trebui să se afișeze alături de ei sau măcar de Gavrilescu.
La Piatra Neamț, PNL are 7 consilieri, PSD 5, iar pentru majoritate simplă este nevoie de 12 consilieri. PNL are nevoie de cei patru consilieri USR PLUS și de doi consilieri de la PRO, sau ALDE sau PMP. Cu PMP intervine aceeași problemă, ALDE răspunde în Neamț la comanda lui Arsene, chiar dacă Ciprian Enache s-a răzvrătit în alegeri, deci ar rămâne varianta PRO, care vine la pachet cu tot cu program.
În tot acest ghem al intereselor și negocierilor, partidul care are cele mai multe probleme este PMP.
După intrarea lui Chitic în postura de candidat, punțile de negociere cu PNL-ul s-au rupt și sunt destul de greu de refăcut, în condițiile în care prestația oamenilor lui Băsescu a dus, în mare măsură, la pierderea președinției Consiliului Județean. Condiția pusă de toată lumea, mai puțin PSD, pentru a negocia cu PMP este fără Chitic.
Ce va face Gavrilescu? Se va lepăda de cel care i-a adus, totuși, destule voturi pentru a avea cu ce să negocieze? Cel mai probabil, da.
Am obținut de la Bogdan Gavrilescu un răspuns diplomatic : ”În momentul în care am negociat venirea și candidatura domnului Dragoș Chitic la PMP, ea nu a fost condiționată de o eventuală numire în vreo funcție, în afară de cea pentru care candida, viceprimar sau chiar consilier.”
În traducere, lepădarea de Chitic nu doar că este luată în calcul ca ipoteză de lucru, ea pare deja un lucru stabilit, dacă asta ajută PMP să ocupe niște funcții și să-și păstreze portofoliul de societăți comerciale ale municipiului administrate de oameni din partid. În ce măsură Dragoș Chitic este mai toxic decât un partid politic care l-a adoptat în ideea că le va aduce un post de primar cu beneficiile aferente și apoi se leapădă de el fără scrupule, este o întrebare la care ar trebui să reflecteze cei care vor să negocieze cu PMP. Indiferent care or fi aceia și de principiile lor. Î
Valentin Bălănescu
PS: Între timp Ludovic Orban a dat semnalul, alianțe cu USRPLUS și PMP, iar oamenii lui Băsescu au anunțat că sunt gata să sprijine, cu condiția să n-o facă degeaba și, dacă se poate să primească și mai mult ca în 2016, când au dat mâna cu PSD-ul condus de Ionel Arsene. Care, fie vorba între noi, îi așteaptă și acum, numai că de data aceasta nu pot garanta o majoritate.
Un comentariu
Negocierile trebuie făcute între partide în folosul cetățenilor, nu pe persoană fizică în interes personal și de grup.