O chestiune care ține de cutume și de orgoliile aferente unui statut privilegiat chiar și după moarte, a fost rezolvată, după 4 ani, de instanța de judecată. Povestea, inedită de altfel, și de uzură psihică pentru toate părțile implicate, a început cu un eveniment nefericit, în anul 2016: decesul soției preotului Gheorghe Ciobanu. Părintele, de loc din Sagna, slujise la o biserică din comuna Oltenești, județul Vaslui, de unde s-a retras în satul natal și și-a îngropat soția, conform cutumelor, în afara cimitirului, exact în zona de protecție a bisericii ”Sf. Nicolae”. Înhumarea s-a făcut cu acceptul preotului paroh Vasile Anghel, care se afla deja în atenția primăriei pentru chestiuni similare, făcute cu încălcarea legii care protejează monumentele istorice. Primarul Gheorghe Iacob trecuse printr-o anchetă DNA exact pe tema mormintelor unor oameni de seamă înhumați lângă biserică și nu în cimitirul satului printre muritorii de rând, și a sesizat poliția imediat ce a constatat că s-a încălcat, din nou, legea. Procurorul care a preluat dosarul a emis o ordonanță, prin care i-a obligat pe cei doi preoți să mute mormântul în termen de 6 luni și să ceară cercetarea arheologică a locului în care au făcut ”lucrări neautorizate”. Bineînțeles că ordonanța a fost ignorată, context în care procurorul a dispus trimiterea în judecată a celor doi preoți care, între timp, încercaseră să rezolve problema direct la București, la Ministerul Culturii. Instituția din teritoriu, Direcția Județeană pentru Cultură Neamț a solicitat constant, doar mutarea osemintelor, argumentând că săparea unor gropi până în temelia bisericii compromite atât monumentul, cât și vestigiile aflate în zona de protecție.
La jumătatea lunii octombrie 2020, Judecătoria Roman a decis condamnarea preoților și mutarea mormântului. ”Pentru săvârșirea infracțiunii de executare, fără autorizație de construire sau de desființare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și a oricăror alte lucrări, indiferent de valoarea lor, efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de Legea nr. 422 din 2001, inclusiv la anexele acestora, identificate în același imobil, la construcțiile amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate, stabilește în sarcina inculpatului Ciobanu Gheorghe, o pedeapsă de 5 (cinci) luni închisoare. În temeiul art. 83 alin. 1 NCP amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 (doi) ani, stabilit conform prevederilor art. 84 NCP și calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În temeiul art. 85 alin. 1 NCP pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probațiune Neamț la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea; să comunice încadrarea în muncă sau schimbarea locului de muncă; să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență”, se arată în hotărârea judecătorească.
La rândul lui, preotul Vasile Anghel a fost condamnat la 4 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani, timp în care are aceleași obligații ca preotul Gheorghe Ciobanu. Nerespectarea uneia din aceste obligații atrage revocarea beneficiului amânării pedepsei închisorii și executarea acesteia în regim privativ de libertate.
La solicitarea Direcției pentru Cultură Neamț, parte civilă în proces, instanța a decis: ”Obligă inculpații la readucerea terenului din curtea Bisericii Sf. Nicolae din sat și comuna Sagna, jud. Neamț (înscrisă în Lista monumentelor istorice astfel cum a fost republicată în Monitorul Oficial al României – Partea I, nr. 113 bis din data de 15.02.2016, sub codul NT-II-m-B-10699), la starea anterioară datei de 20.05.2016 (data săvârșirii faptei) prin preluarea osemintelor defunctei şi a lucrării efectuate (piatra funerară şi împrejmuirea din beton a mormântului defunctei) din zona de protecție a monumentului istoric. Pune în vedere inculpaților că, potrivit art. 85 alin. 5 NCP, obligațiile civile trebuie îndeplinite cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere”.
Cel mai probabil, preoții vor ataca decizia instanței, urmând ca hotărârea definitivă și executorie să fie pronunțată de Curtea de Apel Bacău.
”Chiar dacă vorbim despre o hotărâre dată în primă instanță, trebuie să remarcăm că este prima decizie curajoasă referitoare la atitudinea fețelor bisericești față de patrimoniul cultural”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț. ”Sper să fie un semnal de alarmă pentru cei care nu au respect pentru monumentele istorice și sper să înțeleagă toată lumea că nimeni nu este mai presus de lege”.
Cristina MIRCEA
Un comentariu
E mult spus “curajoasa fata de fetele bisericești” …. Trebuie recunoscut ca multe din patrimoniale cultura sau monumente istorice sunt pe teritorii administrate de biserica și Slava Domnului sunt îngrijite și bine întreținute…. Nu e nevoie pentru doi preoți exagerați sa generalizam….