Săbăoani – cea mai mare comună din județul Neamț are, de pe 27 septembrie, cel mai tânăr primar din istoria post-decembristă a așezării: Florin Vîrgă, născut pe 16 aprilie 1988. Este un om de acțiune, cu structură bine clădită – studii, lecturi, credință, un om care a reușit pe plan personal și s-a ghidat după un verset din Biblie când s-a hotărât să candideze: ”Ce-i voi da Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut?”. Iar răspunsul lui este ferm: ”Vreau să mă implic în viața comunității și vreau, împreună cu echipa mea, să schimb ceva. Că dacă lăsăm să treacă anii peste noi și spunem «o să mă implic de mâine, o să fac de mâine» n-o să facem nimic, niciodată”.
Studii în teologie și drept, specializarea în proiecte europene
Florin Vîrgă este născut la Săbăoani, unde a făcut și școala, primii doi ani de liceu urmându-i la Seminarul romano-catolic Bacău. În clasele a XI-a și a XII-a a studiat la Liceul teoretic „Vasile Alecsandri”, după care a urmat cursurile Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Primul lui loc de muncă nu a fost în domeniul în care s-a pregătit, ci în derularea proiectelor europene pentru stimularea ocupării active a persoanelor din mediul non-agricol. În 2013, era deja expert evaluator la GAL „Valea Siretului”, evalua proiectele depuse, informa beneficiarii și alerga de la Săbăoani la Tămășeni, și de la Doljești și Răchiteni, Iași, unde discuta cu potențialii beneficiari și le explica ce pași trebuie să urmeze pentru a reuși să acceseze fonduri europene. În februarie 2015 a fost angajat de Asociația Comunelor din România, în cadrul unui proiect prin care se făceau cursuri de formare profesională în mai multe localități din județele Neamț, Suceava și Bacău.
”Erau oameni din două categorii principale – îngrijitoare pentru bătrâni fiindcă știam că zona are potențial pentru așa ceva, populația fiind predominant îmbătrânită, și confecționer textil, pentru că sunt firme de profil și le-am format forță de muncă. Fiecare proiect avea un indicator de succes de angajare a unui anumit număr de persoane și am acoperit exact niște segmente în care nu se găsea forță calificată de muncă, iar cursurile s-au făcut pe bune, 3 luni de zile parte teoretică, 3 luni de zile parte practică. Acum, când mă duc pe la Roman și văd că ies angajatele de la confecții textile, recunosc fețele fostelor cursante”.
În anul 2018, prin programul guvernamental Start-up Nation, și-a deschis un atelier de tâmplărie, accesând fonduri în valoare de 44.000 de euro. Timp de doi ani și câteva luni, a lucrat ca afacerea lui să crească, uneori muncind și până la 1 noaptea pentru ca toate comenzile clienților să fie onorate la timp. În perioada 2012-2016 a fost consilier local, și-a dat demisia pe final de mandat, iar în martie 2020 s-a înscris în USR, a candidat la primărie și a câștigat.
”Nu pot spune că oamenii care s-au ocupat până acum de administrarea comunei au făcut lucruri rele. Sunt și greșeli, iar acele greșeli au creat contextul pentru ca eu să intru în politică. Alegerea mea de viață este să rămân la Săbăoani și în momentul în care am decis, cu soția mea, că vrem o casă aici și vrem să dezvoltăm un business sustenabil aici, am zis că trebuie să avem o zonă industrială în comună pentru a crea locuri de muncă. Am plecat de la premisa că oamenii care deja au case aici, vor să revină la Săbăoani, iar noi trebuie să le creăm un loc, o zonă în care să poată lucra sau să poată investi. Eu cred că o familie se poate descurca rezonabil cu 5.000-6.000 de lei pe lună, dacă are locuința deja făcută, fără rate la bănci. Comuna este foarte bine așezată, cu ieșire la drumul european E85, la 12 kilometri de Roman și la o oră de Iași. Aici se poate dezvolta foarte ușor economia. Suntem la o oră de Iași. Și un exemplu de activitate economică este cel în care activez – domeniul mobilierului și al lemnului. Lucrez într-un spațiu de 200 mp, am termene de livrare de 20 de zile, este o perioadă aglomerată, oamenii au mereu nevoie de mobilă, sunt multe case goale și repet suntem foarte aproape de Iași. Un produs pe care-l vând acolo poate fi cu 20% mai scump decât aici. Ar merge bine și un segment de procesare a produselor agricole. Avem cel puțin 5 asociații agricole și, dacă ar avea o zonă unde să depoziteze produsele agricole, ar beneficia toate aceste asociații. Nu mai zic că dacă s-ar uni, ar negocia altfel prețurile la sămânță, la insecticide, la îngrășământ”.
”Dacă Dumnezeu vrea să fiu primar, o să fiu primar”
Campania USR la Săbăoani s-a făcut, din poartă în poartă, nu cu flyere lăsate în cutia poștală. Și dacă vorbim despre o comună dezvoltată, cu 36 de străzi asfaltate, cu toate utilitățile asigurate, și cu o viață economică vizibilă inclusiv după agitația cotidiană de pe străzi, evident că pare bizar să existe oameni care abia supraviețuiesc. Dar… există. ”Sunt familii numeroase care locuiesc în aceeași gospodărie, sunt bătrâni care nu-și pot procura medicamentele, primesc 120 de lei pensie sau ajutor social pentru că n-au lucrat, și au medicamente de plătit de 300 de lei. Asta este drama societății noastre. Asta este trist și după ce vom intra în primărie o să analizăm ce înseamnă cazuri sociale, cum se descurcă oamenii sau cum nu se descurcă. Trebuie să le întindem o mână. În definitiv facem politică pentru ei și nu pentru noi. Tot în acest sens, am promovat foarte mult, în campanie, ideea de a face un centru medical. Sunt două clădiri pe care le deține Episcopia romano-catolică, există și sursă de finanțare cu fonduri nerambursabile, am identificat două măsuri prin care poate fi implementat acest proiect. După preluarea mandatului voi purta discuții să văd când se va putea finanța, una din măsuri este acum prin granturi norvegiene, iar cealaltă măsură va fi lansată în exercițiul 2021-2027. Aș vrea să aplicăm pe asta pe termen scurt. Sunt un om de acțiune, nu pot să stau, trebuie să mă apuc de treabă. Mi-aș dori ca în 3 luni de zile să cunosc deja fluxul documentelor și alte aspecte care țin de activitatea primăriei. Eu sunt foarte optimist, cunosc toți angajații primăriei, știu care sunt primele măsuri pe care trebuie să le iau în momentul în care mă duc acolo, o să urmeze o reorganizare a compartimentelor și o analiză a fișelor de post ale angajaților. Și trebuie să schimbăm atitudinea angajaților față de cetățeni și modul în care empatizăm cu oamenii în momentul în care ei ajung pe holurile primăriei”.
Calitățile pe care trebuie să le aibă un bun primar, în viziunea lui Florin Vîrgă, sunt seriozitatea și perseverența. El le are. Se vede din atitudine. Nu și-a propus să se ducă în primărie ca să scoată trecutul la lumină și să funcționeze ca organ de anchetă, deși dacă ar fi practicat dreptul i-ar fi plăcut să fie procuror. Dar, cum nu poate interveni asupra trecutului, și-a propus să influențeze viitorul. Și a început prin a îmbrățișa un om, care pe toată perioada campaniei l-a jignit continuu. Și-a propus să fie bun, pentru că trebuie să răspundă cumva pentru bunătatea lui Dumnezeu revărsată asupra lui. Are o familie solidă, tatăl îl ajută la atelier, mama este casnică, fratele lui are un band în Săbăoani și-i este alături, soția îl încurajează, îl sprijină și-l sfătuiește în orice acțiune, iar fetița lui, care are 4 ani, este cea mai frumoasă realizare. Fiind atât de bogat, a socotit că a venit timpul să dăruiască, să se implice și să muncească pentru comunitate.
”Am spus de la început că intru în această campanie cu sufletul deschis și dacă Dumnezeu vrea să fiu primar, o să fiu primar. Am ajuns primar și acum la început de mandat îi cer, cum i-a cerut Solomon: «Doamne dă-mi înțelepciune, că dacă-mi dai înțelepciune toate celelalte se rezolvă de la sine!» Politica este pentru mine răspunsul dat comunității pentru că vreau să mă implic în viața civică și să pun umărul la dezvoltarea comunei. La fel de bine, dacă pierdeam aceste alegeri eram hotărât să fac un ONG. Am răspuns de fiecare dată afirmativ când mi-a fost solicitat sprijinul la proiecte caritabile, am organizat diverse acțiuni de colectare de bani, inclusiv de Crăciun. Primeam informații despre înălțimea și greutatea unui copil și căutam imediat un voluntar care să-l îmbrace. Eu am spus întotdeauna că, dacă pot să fiu bun, aleg să fiu bun. Am avut o speță în care mi-a cerut cineva ajutorul și n-am vrut să-l ajut efectiv pentru că a fost forma mea de a-l pedepsi pentru o greșeală de-a lui. Și mi-am reproșat săptămâni la rând că n-am avut puterea să fiu bun, când puteam să fiu bun, nu că nu l-am ajutat. În lumea de azi există duplicitate, răutate și o invidie distructivă pentru oameni. Pentru cei care nu știu să se bucure alături de omul de alături, pentru cei care și-au pierdut umanitatea. Eu le voi răspunde cu bunătate și oamenilor răi, pentru că voi fi și primarul lor”.
Cristina MIRCEA
Material apărut în ediția scrisă a săptămânalului ”Mesagerul de Neamț”, nr. 461, 8-14 septembrie 2020
Un comentariu
Asa primar și conducători are nevoie Tara noastră! Intențiile bune și Domnul înmulțește! Domnul sa binecuvinteze cu toți a lui!