„Piatra Neamț-Perla Moldovei” este leitmotivul oferit celor dornici de a petrece ceva timp în orașul de unde Antonescu a dat celebrul ordin de trecere a Prutului. Asta ca să amintim un fapt istoric trecut cu vederea în orice ghid turistic local, din teamă, rușine sau corectitudine politică. Dacă politicienii ne vorbesc de vreo 30 de ani despre potențialul turistic al orașului, după ce petrec vacanțe în Bulgaria sau în locații exotice, nu același lucru îl simt cei care lucrează în turism. Pentru ei este clar, administrația nu a investit în infrastructură decât atunci când a fost vorba despre propriile interese. Iar testul suprem este atunci când încerci, ca prezumtiv turist, să afli ce ofertă poți primi de la cineva care câștigă bani din turism. O aplicație online, unde există o listă cu ghizi ce oferă servicii și în Piatra Neamț, ne-a pus în contact cu câțiva dintre oamenii care intră direct în legătură cu turiștii și încearcă să-i convingă că Piatra Neamț și împrejurimile merită vizitate. Cinci dintre ei au răspuns ”turistului de la Mesagerul”.
”Se poate merge o zi spre Cheile Bicazului și la cele 3 mănăstiri care sunt în drum, plus barajul de la Bicaz”
Primul ghid de turism la care am apelat, prima constatare. Oferta se referă la zonă, nu la oraș: ”Se poate merge o zi spre Cheile Bicazului și la cele 3 mănăstiri care sunt în drum, plus barajul de la Bicaz, a doua zi se poate merge spre Târgu Neamt unde ne putem opri în drum la mănăstiri, să mergem spre Cetate, la Zimbrărie…”, ne-a spus ghidul. La întrebarea ”în Piatra Neamț unde îi puteți duce?”, ni s-a răspuns: ”În Piatra se poate merge în centru, la Turn, se mai poate merge la un schit vechi sau la Mănăstirea Bistrița, că e aproape, se poate merge cu telegondola, deși nu ai ce face acolo, însă în funcție de condiția lor fizică, aș putea să fac o mică drumeție de la telegondolă până la stânca «Trei Căldări». Traseul e foarte ușor, e o cărare pe care se poate ajunge până la monumentul geologic. Sunt aproape 4 kilometri dus-întors și se merge pe creastă, se ajunge foarte ușor dacă e vreme bună și dispun de încălțămintea adecvată”. Și cam atât. Serviciile ghidului se învârt în jurul sumei de 50 euro/zi, iar în cazul în care nu dispunem de transport, ne oferă ghidul transport cu mașina personală, însă asta presupune un număr limitat de pasageri, respectiv, maxim 4 cu tot cu șofer.
”Eu pot să-i duc în multe locuri, dar depinde ce vor să vadă și cât timp au la dispoziție”
Oferta celui de-al doilea ghid contactat este mai vastă, dar și el pune accentul pe posibilitățile zonei, nu ale orașului. De aceea este și un pic mai scump, cere 70 de euro, combustibil pentru mașină și biletele de intrare. Față de oferta anterioară, aici s-a mai adăugat ”Muzeul Popa la Târpești, vizite la păstrăvărie, să mănânce un hârzob, un borș de pește, un păstrăv afumat, pot să vorbesc la o mănăstire să meargă, tot așa, să mănânce. Eu pot să-i duc în multe locuri, dar depinde ce vor și cât timp au la dispoziție”. Când vine vorba strict de ce poate oferi în incinta orașului, pe lângă muzee, biserici și Turnul lui Ștefan, a adăugat că ”se pot vedea gara, teatrul, eventual se poate merge la Cetatea Bâtca Doamnei într-o drumeție, se poate ajunge la lacul Bâtca Doamnei, pentru lebede”. În lipsa unor alte atracții, sunt bune și lebedele pentru a atrage turiștii, mai ales că în afară de mișcare în aer liber, la Bâtca poți admira doar peisajul, în lipsa poveștii și a unor ghidaje profesioniste.
”Se poate face o plimbare pe jos pe la ștrand, dacă vor plimbare”
Cel de-al treilea ghid ne oferă clasicele posibilități, plus o plimbare la ștrand, dacă insistăm să facem mișcare. ”Putem face un program pe mai multe zile dacă vor. În Piatra Neamț e de văzut orașul, sunt aici câteva locuri faine, mai ales împrejurimile. Se poate urca cu telegondola sus unde se vede orașul, se poate face o plimbare prin oraș, să se viziteze câteva muzee interesante, se poate mânca undeva mai bine, se poate face o plimbare pe jos pe la ștrand, dacă vor plimbare.” Nici de această dată nu se exclud obiectivele de pe lângă oraș, drept urmare ”se poate merge prin împrejurimi să vizităm mănăstirile, măcar câteva, că Neamțul este plin de mănăstiri, dar așa, câteva mai vechi, cum ar fi mănăstirea Bistrița, Pângărați, sau spre Târgu Neamt, mănăstirea Neamțului și mai sunt altele pe acolo, dar nu cred că-și doresc să vadă chiar 15 mănăstiri. Ar mai fi după aceea zona montană, mă refer la Ceahlău, lacul de la Bicaz și zona Cheilor Bicazului, cam astea ar fi principalele atracții în județul Neamț”. Asta avem, cu asta defilăm. E drept, se poate negocia mai jos de 50 de euro pe zi, dar la ce se oferă, poate doar turiștii străini să fie tentați să angajeze un ghid.
”La Gospodine, la Colibele Haiducilor pentru o cafea, un suc, sau dacă vor să ia masa”
Al 4-lea ghid ne oferă două zile de excursii. Prima zi spre Lacu Roșu, cea de-a doua spre Cetatea Neamțului. Dacă insiști să rămâi la Piatra Neamț, poți vedea ”Muzeul de etnografie, Muzeul de istorie, Curtea Domnească, Turnul lui Ștefan, poate până la Gospodine, la Colibele Haiducilor pentru o cafea, un suc, sau dacă vor să ia masa, cam astea ar fi obiectivele”. Sărace și total neatractive pentru oameni care vor să vadă, să viziteze și să se distreze.
”Pot să-i duc pe Ceahlău, pot să-i duc în câteva ture pe munții din împrejurimi”
Chiar dacă nu a reușit să ne ofere nimic pentru a petrece timpul la Piatra Neamț, al 5-lea ghid are oferte interesante: ”Dacă ei sunt interesați de via ferrata sau plimbări cu caiacul pe lacul Bicaz sau la Bâtca Doamnei, eu vă pot ajuta. Pot să-i duc pe Ceahlău, pot să-i duc în câteva ture pe munții din împrejurimi”. La Munticelu se poate face Peștera Tunel și Ghiocelu, combinat cu via ferrata Astragalus. Mai avem în Chei via ferrata Wild Ferenc care se poate face, e destul de interesantă pe un perete vertical, nu-i grea, dar dacă ei au condiție fizică, e accesibil, iar tot ce înseamnă echipament am eu”. Un alt traseu propus, mai aproape de Piatra Neamț, mai accesibil și mai scurt este ”la Cuejdel, este traseu prin pădure de jumătate de oră, vă duc pe o parte, vă aduc pe alta”. Este clar că omul știe despre ce vorbește, are echipamente de cățărare, chiar și un microbuz 8+1, totul undeva la 400 de lei pe zi, plus combustibil.
Piatra Neamț, oraș de tranzit
Concluzia este extrem de amară, chiar cei care încearcă să atragă turiști, nu prea au ce să le propună din punctul de vedere al petrecerii unui concediu, fie doar al unui sfârșit de săptămână. Nu mai există evenimente importante, nu știm să ne promovăm istoria locurilor, exemplul Bâtca Doamnei este relevant, telegondola ar putea fi o atracție, dacă ar exista și ceva la capăt de linie, nu există nici un parc tematic, grădina zoo este o glumă bătută de lebedele de pe lacurile din zonă, muzeele nu atrag public pentru că nu știu să facă marketing profesionist, lipsesc profesioniștii și lipsesc planurile de perspectivă. Numai ghid de Piatra Neamț să nu fii!
Alina HOANOŞ
2 comentarii
Cartierul Speranța, Văleni 2, Gara veche, peisaje de savana africana cu faună și floră specifice .
Pârâul Cuiejdi din amonte în aval, delta Reconstrucția, sunt atracții, numai sa vrem .
Era pe vremea mea ciuperca de la Caprioara, pe lacul Reconstrucția, dar mâini criminale au spart-o cu pikamerele lăsand doar restaurantul terestru .
Unde erau cei mai buni mici, la grătar cu mangal .
Când veneau aradenii noști de la Arad la reviziile generale din Combinat se comandau cu suta de mici odată .
Cu bere Cozla, viitoarea Zinca după evenimente, și cu voie bună pana-i lumea se trăia bine, nu trebuia ghid .
Acu s-or dus toate ….
Piatra Neamț oferă mult mai multe lucruri decât cele menționate mai sus. Dar ține de abilitate ghizilor de a le scoate în evidență și a le pune într-o lumină..atractivă. Nimeni nu a pomenit de istoria orașului, de vechile cartiere, de Cucuteni, de zonele fosiliere și multe altele ce pot fi foarte interesante pentru turiștii români sau străini. Piatra Neamț nu înseamnă Ceahlău sau Via Ferata, acestea sunt doar niște minunății de care se pot bucura cei dispuși să exploreze zona.