Interviu cu prof. Ana-Maria DUMITRU, directorul Școlii Gimnaziale Pildești
– Domnișoară director, cum a decurs acțiunea de dotare a școlii cu tablete pentru elevi?
În prima fază, conducerea școlii a cerut primăriei să achiziționeze 400 de tablete pentru elevi și 50 de laptop-uri pentru cadrele didactice. Este un gest admirabil din partea domnului primar, al primăriei, mai ales că și elevii și cadrele didactice au nevoie de aceste aparate pe timpul pandemiei. În această perioadă, nu au cerut toți copiii tablete, pentru că au mai primit de la primărie la premierea de sfârșit de an școlar. Adaug că am mai primit 11 tablete și 11 televizoare de la SC Soceram în vara trecută. Clasele sunt dotate cu televizoare conectate la internet.
– Ce lucrări de investiții s-au efectuat în școlile comunei?
Corpul în care ne aflăm acum, la Școala Gimnazială Pildești, a fost reabilitat anul trecut și arată foarte bine. Mai mult, conform regulamentului de ordine interioară, toții elevii poartă uniformă. Nimeni nu se supără din cauza uniformei, ba chiar și părinții au fost de acord.
– Cum comentați gestul unui primar, care a spus că toată cheltuiala cu tabletele trebuie să fie suportată de părinți?
Sunt destule momente interesante. Însă, administrația locală trebuie să asigure copiilor baza materială. Ați văzut, la noi în comună, toți copiii vin cu bicicletele, mai toate fiind oferite de primărie. Când vremea permite, pentru ei este o plăcere să vină cu bcicleta. Pentru cei mici, se asigură transportul. Cei mari vin cu autobuzul, abonamentul fiind decontat de primărie. Copiii de la Simionești vin la Cordun pentru clasele a V-a, a VI-a și a VIII-a. La Pildești vin cei de clasa a VII-a.
– Mulți spun că la Cordun este altă lume. De ce?
Tot ceea ce și-a propus domnul primar s-a realizat. Recent, și la Școala Cordun a fost terminată curățenia, iar clasele de acolo arată tot ca aici. Clasele au același mobilier și tot ceea ce ține de dotarea unității: table noi, televizoare și toate celelalte.
– La un moment dat, domnul primar spunea de reabilitarea totală a școlilor…
Acum mai avem doar un singur corp de reabilitat. În rest, toate arată foarte bine. Sunt moderne și încântă ochiul.
“Tabletele, pe bază de proces verbal”
– Cum procedați cu predarea tabletelor?
Aparatele sunt preluate de diriginți și învățători cu proces verbal. Apoi, obiectele intră în custodia lor ca și un manual școlar. Părinții semnează și își asumă răspunderea pentru tablete.
– În condițiile de astăzi, mai puteți organiza manifestările ca în anii trecuți?
Nu mai putem să organizăm activități. Din păcate, nici excursiile promise de primărie și domnul primar copiilor din comună. Nu avem voie să mergem cu ei, dar atunci când se va putea, domnul primar a anunțat că se va merge în două excurșii. Dacă anul trecut nu au plecat în excursie, anul viitor se va merge în două. Din păcate, nu putem face activități culturale și de altă natură.
– Ce se întâmplă cu tabletele de la clasele terminale?
Acestea se vor preda la sfârșitul anului școlar. Ceilalți păstrează aparatul pentru viitorul an.
– Domnul primar spunea că a fost surprins de gestul copiilor care aveau tablete…
Copii care aveau tablete acasă nu au mai cerut, inclusiv cei care au primit anterior de la școală. S-a dorit să primească și ceilalți copii din comună. Efectivul școlii este de 608 elevi și preșcolari. Acum au fost predate tablete copiilor de la clasa I, până la clasa a VIII-a. Toate școlile din județ au primit tablete de la Inspectoratul Școlar al județului Neamț, iar noi nu am solicitat acest lucru, pentru că dacă primăria ne-a dat, era absurd să cerem și de la ISJ. Spun acest lucru, pentru că vor fi școli care vor primi tablete de la Ministerul Învățământului, prin Inspectoratele Școlare Județene. Și încă o precizare, tabletele au internet gratuit nelimitat.
Dezvoltarea bazei materiale
– Aveți idee, cam cât au costat toate tabletele, inclusiv laptop-urile?
Nu și nici nu m-a interesat. Cert este că ne-am bucurat tare mult. Tabletele sunt noi, funcționale și destul de bune. Toți copiii pot să le folosească.
– Ați avut parte și de vreun sponsor?
Da, este vorba de societatea Soceram, care a făcut o sponsorizare de 11 televizoare și 11 tablete. Dânșii au spus pentru copiii nevoiași, dar noi le-am oferit și celor nevoiași și celor cu rezultate bune la învățătură, ca să-i împăcăm cumva. Celelalte televizoare, pentru toate sălile de clasă, au fost achiziționate cu sprijinul primăriei.
– Zilele trecute, domnul primar a fost zărit pe terenul de sport al Școlii Pildești. În ce scop?
Așa este, toate terenurile de sport de la școli vor fi modernizate, cu material sintetic, cu instalație de nocturnă, vestiare și tot ceea ce trebuie. Vor fi în final patru. Unul la Școala Pildești, altul la Școala Cordun și încă unul la Liceul “La Salle”, plus celălalt de la Cordun, existent deja. În program avem și construcția a două săli de sport, una la Cordun și alta aici, la Pildești, plus terenurile de sport.
Constantin NEGRU