În România anului 2020, în care există proceduri bine stabilite pe hârtie, semnate și asumate de reprezentanții unor instituții cu putere de decizie, salvarea victimelor din accidentele forestiere, petrecute în zona montană cu acces dificil, este o chestiune de hazard. Au existat oameni striviți de copaci, transportați în cupa excavatorului, pe teren accidentat, au fost cazuri de răniți grav puși să stea călare pe cai ca să poată fi coborâți până la drum, iar ieri, 17 octombrie, a fost un nou exemplu de amatorism în materie de acordarea primului ajutor și transport al unei victime, în condițiile în care de modul în care sunt efectuate aceste operațiuni, depinde viața omului.
Așadar, în pădurea din Boboiești, Pipirig, a căzut un copac peste un om, provocându-i mai multe leziuni, din care cea mai gravă – o fractură deschisă de femur. La apelul făcut la 112 s-au deplasat primii pompierii, deși procedurile stabilesc că structura Salvamont gestionează astfel de cazuri. Și din comunicatul ISU rezultă că totul s-a rezolvat rapid și eficient: ”În jurul orei 13:11, prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane peste care a căzut un copac în pădurea din localitatea Boboiești, comuna Pipirig. La locul solicitării s-au deplasat pompierii de la Garda II de Intervenție Poiana Teiului cu un autoturism de serviciu și o targă și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț. Pompierii au coborât pe targă un bărbat de aproximativ 50 de ani, cu fractura deschisă la un membru inferior. La locul evenimentului a fost solicitată o ambulanță de la SAJ. La această misiune au participat și un echipaj de la Salvamont și voluntari din cadrul SVSU Pipirig”.
![Șeful Salvamont Neamț acuză ISU Neamț de ”bătaie de joc” la o acțiune de salvare 2 YouTube player](https://i.ytimg.com/vi/WJV8LXeI1Jk/maxresdefault.jpg)
În realitate, bietul om a fost chinuit în numele dorinței de a fi salvat cât mai repede. În filmulețul pe care l-am primit la redacție se vede în ce condiții a fost transportat, inițial cu un Jeep în care a fost băgat pe o parte pentru că nu se deschidea decât una din ușile din spate. Un Jeep care a intrat direct într-un șanț, zdruncinând serios victima. Extragerea din Jeep și transportul până la ambulanță a fost o altă aventură. În momentul în care salvatorii l-au scos pe accidentat din autoturism, tot pe o parte, au fost pe punctul de a-i rupe și o mână. Apoi au înclinat targa (o targă lopată nicidecum o UT 2000, cum ar fi trebuit) și gravitația a ”lucrat” asupra piciorului nevătămat, care a alunecat de pe targă, manevra fiind însoțită de un strigăt de durere. Piciorul rupt pare imobilizat pe gambă și nicidecum pe fractura de femur. În plus, în cazul fracturilor de membre inferioare, picioarele se imobilizează tip sarcofag, adică ambele, iar accidentatul este fixat cât mai bine de targă, pentru a evita agravarea stării sale. Nu este primul caz când ISU și Salvamont se calcă pe picioare la acțiunile de salvare montană. Nu este prima dată când salvamontiștii ajung la caz 10 minute mai târziu, pentru că ei se deplasează din Durău, de regulă, și nu au girofar care să le deschidă calea, însă este de preferat oricând o așteptare de 10 minute față de un astfel de ”tratament”.
”S-a încălcat procedura militară, a fost o bătaie de joc nu la adresa noastră, ci la adresa victimei și s-a pus în pericol viața omului”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”Luni dimineață, fac un raport complet și-l trimit domnului doctor Raed Arafat să judece și dumnealui dacă pompierii sunt competenți pentru salvarea montană”.
C.M.
N.R.: ISU Neamț și-a rezervat dreptul de a face comentarii după citirea/vizionarea materialului.
2 comentarii
Un frustrat nea Raul..
E dus cu (…), saracu’.
Asta se intampla cand ramai mult pe o functie bugetara.