Începuturi
Pe 15 noiembrie 1991 se înfiinţa la Piatra-Neamţ Rugby Club Venus. 29 de ani mai târziu, gruparea este una dintre cele mai prestigioase la nivel naţional. La aceasta se adaugă şi faptul că, în mai 1996, la acest club s-a înfiinţat prima echipă de rugby feminin din ţară. De altfel, această decizie i-a adus profesorului Eusebiu Popa, fondatorul clubului, cele mai mari satisfacţii, prin sarabanda de trofee obţinute, în ultimii ani, de junioarele clubului, numite “Mâtzele Negre”.
“Rugby Club Venus este o şcoală de sport şi ambiţie, prin care au trecut, mai întâi, generaţii de băieţi, apoi, din 1996, de fete. Primii doi ani şi jumătate am activat pe lângă Fundaţia pentru Tineret. Cercul Militar/Casa Armatei găzduia şedinţele teoretice. Ţin minte că am ţinut primul antrenament pe platoul de la Cercul Gospodinelor. Aveam doar o minge de plastic, dar la acţiunea respectivă au participat 30 de copii. Ulterior, ne-am mutat în ştrand. Apoi, antrenamentele s-au desfăşurat şi pe terenul de la Regiment. Chiar imediat, în aprilie 1992, am participat şi la prima noastră competiţie. Am ocupat locul 5, din 8 echipe participante, la Memorialul «Bebe Boboc». În echipă erau copii de la Şcolile Generale nr. 3, 4 şi 12. În mai 1996, am înfiinţat prima echipă de rugby feminin din ţară. Primul meci oficial a fost în 1997, pe stadionul ITA. A fost plin de curioşi, veniţi să vadă rugby feminin”, povesteşte profesorul Eusebiu Popa.
Performanţe
“În anul 2000, de pildă, am câştigat locul 3 la «Heineken Rugby Sevens», competiţie derulată la Amsterdam (Olanda). În sezonul 2005/2006, am reuşit cucerirea titlului naţional la rugby feminin, la senioare. După acel sezon, în 2006, la Limoges (Franţa), cu echipa naţională feminină, am câştigat Grupa B valorică şi am reuşit promovarea. În acelaşi an 2006, de data aceasta cu formaţia Venus, am obţinut locul întâi la un turneu de rugby în 10 la Gent (Belgia). În 2013, am cucerit locul 3 la Campionatul Naţional de Junioare, după numai 6 luni de antrenament. Doi ani mai târziu, în 2015, am participat la «United World Games», la Klagenfurt (Germania) şi am obţinut tot locul al treilea. În plus, poate cel mai frumos lucru din ultimii ani, cam din 2017 încoace, este formarea acestei echipe, a acestui brand al «Mâtzelor Negre». Fără falsă modestie, această echipă nu are adversar la competiţiile de fete! De altfel, statisticile confirmă ceea ce spun, întrucât de la toate competiţiile revenim doar cu locul întâi. Eu sper doar ca măcar două-trei dintre fetele actuale să calce pe urmele Irinei Hârjete, Loredanei Juncănariu sau Georgianei Gabur, fostele mele eleve, care au ajuns în echipa naţională de rugby feminin a României, «ghindele», cum sunt supranumite. Cele trei jucătoare au fost descoperite şi formate de mine şi au ajuns să evolueze la cel mai înalt nivel”, a menţionat profesorul Eusebiu Popa.
Prezent
Lotul actual al Rugby Club Venus RIFIL Piatra-Neamţ este format din Paula Ciorobâtcă (căpitan), Karina Lămătic, Izabela Barna, Paula Stamate, Maria Fulga, Alexandrina Bordos şi Alexandra Popa.
“Izabela Barna, deşi este în clasa a VI-a, a devenit cea mai veche jucătoare, este de trei ani la Venus Piatra-Neamţ. La Timişoara şi Târgu Mureş au participat şi Anastasia Ilie, Ilinca Alexandru şi Diana Mândrilaş. Acum, Diana Mândrilaş evoluează deja la Iaşi, la junioare mari. Din lotul actual mai fac parte şi Patricia Pruteanu, care are 8 ani şi Maria Didilă, în vârstă de 10 ani”, a precizat profesorul Eusebiu Popa.
“Astăzi, Rugby Club Venus este o echipă apreciată, sprijinită de companii importante din zonă, cu un palmares de premii ce a transformat judeţul Neamţ într-o pepinieră de talente în rugby. Sunt fete care au pornit de la zero în tainele acestui minunat sport, care necesită foarte multă muncă. Rugbyul formează, dar și educă. M-am străduit să le transmit pasiunea pentru acest minunat sport, dar și respectul, disciplina, solidaritatea, integritatea şi atitudinea. Sănătate să fie! Voi continua să le învăţ ce înseamnă acest minunat sport, la care nu ai voie să trişezi, dar care te învaţă să lupţi, să pui suflet şi să fii disciplinat. Uneori îmi este foarte greu, durerile de la picioare sunt cum sunt, dar atitudinea acestor minunate fete este ca un balsam pentru suflet…”, a mai adăugat profesorul Eusebiu Popa.
2020, un an dificil
Chiar dacă anul 2020 a fost unul dificil, din cauza pandemiei COVID-19, “Mâtzele Negre” au continuat, cu curaj, participarea la competiţii de rugby juvenil. Tinerele jucătoare au evoluat, cu succes, la Memorialul “Ioan Costea”, organizat, pe data de 1 august, de Asociaţia Club Sportiv “Lupii Transilvaniei” Târgu Mureş, la Cupa oraşului Arad, pe 4 octombrie şi la Memorialul “Cristi Breb şi Chester Williams”, de la Timişoara, pe 28 august.
Iar viitorul echipei este pe lista de priorităţi: “Doresc să fac o echipă de mâtze mici, dar e greu de ajuns în şcoli în această perioadă, din cauza pandemiei. Ar fi vorba de sportive născute în 2007, 2008, 2009 sau chiar mai mici. Vrem să continuăm selecţia şi trebuie precizat că noi asigurăm gratis toate condiţiile necesare practicării rugby-ului şi păstrăm legătura permanentă cu părinţii. Mă bucur că am putut merge la cele trei competiţii”, a declarat profesorul Eusebiu Popa.
Cum anul viitor se împlinesc 30 de ani de la înfiinţarea clubului pietrean, intenţiile nu pot fi decât aniversare. “În 2021 vrem să facem un turneu aniversar, dacă se va putea”, a mai menţionat profesorul Eusebiu Popa.
Rugby Club Venus RIFIL Piatra-Neamţ doreşte să mulţumească partenerului oficial – RIFIL Săvineşti, colaboratorilor: Asociaţia “Culiţă Tărâţă”, TEMAD Braşov, Dinamic 92, Vitamin Aqua, ROPharma, Farmacia Yucca Bodeşti şi partenerului tehnic – Promotop Iaşi. (M. CONSTANTINESCU; FOTO: Rugby Club Venus Piatra-Neamţ)
Un comentariu
Felicitari!