După scandalul cu echipamentul de plasmafereză donat Centrului de Transfuzie Neamț, avem o primă situație a ce s-a făcut până acum în domeniul tratamentului pacienților cu Covid.
Dr. Victoria Marin, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Neamț ne-a declarat: „De pe 18 mai, de când am început să recoltăm, am avut 50 de donatori de la care am recoltat prin afereză la centrul nostru din Piatra-Neamț și 16 donatori de la care am recoltat prin metoda standard, la Roman. Problema este că nu toate recoltările sunt valide. Stocul nostru este în funcție de rezultatele transmise de Institutul de Hematologie de la București, care face analize suplimentare probelor de plasmă recoltate. Institutul face și analiza anticorpilor Sars-cov-2. Am avut 164 de unități recoltate, din care 82 au fost valide. Cu prioritate, în baza solicitărilor primite de la Spitalul Județean Neamț, am distribuit 64 de unități. Celelalte 18 unități le-am distribuit altor centre de transfuzie din țară care ne-au solicitat”.
În Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț s-a administrat plasmă hiperimună pacienților din secția ATI, care a fost avizată de Ministerul Sănătății în data de 11 mai 2020. „Sunt 13 pacienți care au primit plasmă. În acest moment, avem un pacient Covid, în vârstă de 70 de ani, care a primit tratament cu plasmă și care s-a recuperat, mâine va fi externat. Zilele trecute am mai avut un pacient care a primit tratament cu plasmă și s-a recuperat, a fost externat. Ambii pacienți aveau și alte afecțiuni. O situație exactă cu numărul pacienților care s-au vindecat după administrarea de plasmă nu o avem, acum, întrucât calculatorul secției ATI este în spațiul sigilat de anchetatori după incendiu”, ne-a declarat dr. Ștefan Gheorghincă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Secția ATI Piatra-Neamț a fost autorizată de Ministerul Sănătății să administreze plasmă hiperimună prin avizul din 11 mai 2020. Pacienții din ATI pot primi tratamentul în primele 7 zile de boală, după cum recomandă medicii ATI.
Recent au fost făcute publice date care arată că în țară sunt circa 600 de pacienți Covid care au fost vindecați după ce au primit tratament cu plasmă hiperimună. Florin Hozoc, pietreanul care a donat Centrului de Transfuzie Neamț un echipament de recoltare prin afereză a plasmei, a postat pe pagina sa: „În cele șapte luni de când România a autorizat colectarea și administrarea de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19, aproape 4.000 de români au donat plasmă convalescentă, peste 600 de vieți fiind astfel salvate”.
C.I.