Interviu cu primarul George MUTU
– Domnule primar, cu ce gânduri în noua funcție, de edil al comunei Borlești?
Venind din exterior, până acum nu am făcut politică în adevăratul sens al cuvântului, deși am fost membru de partid, poate am avut un avantaj. Nu am fost un activist, așa cum cred unii. Am văzut doar o oportunitate, poate chiar prea mare pentru vârsta mea. Recunosc, am profitat un pic și de popularitatea mea din comună, plecând la drum cu dorința de a vedea unde voi ajunge. Acesta a fost primul scop. Am străbătut toată comuna în campanie, mergând pe toate străzile și ulițele, am vorbit cu foarte mulți oameni și am văzut că așteptările sunt enorme ceea ce va presupune o muncă susținută. Cred că va dura cel puțin 10 ani ca să le facem pe toate. Ca și lecție, important este să fie făcut câte ceva în fiecare zi. Am vorbit și cu fostul primar și cu vicele, că va trebui să muncim foarte serios și să nu stăm pe la primărie și să bem cafeaua pe la ora 10. Practic, fie și o cupă de balast dusă pe un drum modest este un pas înainte.
– Comuna Borlești, după spusele primarilor anteriori, este dificil de condus…
Oamenii noștri, văzând ce s-a făcut în ultimi ani în comunele limitrofe, gen Rediu și Piatra Șoimului, unde lucrurile au luat-o cu mult înaintea noastră, au așteptări foarte mari și nu mai au răbdare să aștepte ani și ani. Drum asfaltat vrea și cel de la Mastacăn și cel de la Ruseni sau din alte sate. Totul trebuie trecut pe o listă de priorități. Numai că, până la asfalt, avem nevoie de alimentare cu apă potabilă, canalizare, după care se vine cu asfaltul. Mai mult, oamenii sunt supărați, precum cei de la Satul Nou, că străzile asfaltate nu sunt legate între ele. Din păcate, prioritate trebuie să aibă un cetățean care își lasă mașina la 500 de metri de casă și nu cei care nu au astfel de probleme.
– Cel mai interesant drum al comunei era cel pe care se circula mai mult pe cursul pârâului Mastacăn. Ce se impune aici?
Trasarea acestui drum este opera fostului primar, Vasile Puică, însă acolo este nevoie de lucrări ample. În primul rând, întărirea malurilor, iar pentru aceste lucrări avem nevoie de bani mulți. Consolidările nu trebuie făcute pe toată lungimea, însă proiectantul ne va da toate soluțiile de rezolvare. Drumul trece printr-o zonă pitorească și plăcută privirilor.
– Care ar fi prioritatea începutului de mandat?
Ca plan de viitor, în primul rând vreau să unesc liderii instituțiilor publice din comună, pentru că sunt cam despărțiți, cam depărtați de primărie. De aceea, trebuie să colaborăm cu școala, poliția, biserica, dispensarul uman. Am sesizat multe rupturi, mai ales între primărie și școală. Trebuie să-i aducem aproape pe toți, pentru că noi suntem oameni în slujba cetăţenilor, iar dacă noi, acolo, la vârful acestor instituții nu suntem uniți, oamenii ne taxează imediat. Văd, și nu este bine. Copiii trebuie să fie primii care beneficiază din colaborarea noastră.
– Drumul comunal Mastacăn-Balanu este refăcut?
Nu, se lucrează acum. Investiția a pornit de la Parcul din satul Mastacăn, dar fiind un proiect de la bugetul de stat, banii vin în tranșe. Se dau câteva miliarde, constructorul lucrează. Dacă nu vin banii, pleacă la altă lucrare. Și, tot așa. Dacă ar fi banii toți, constructorul nu ar mai muta ulilajele de la o lucrare la alta, cheltuind în plus fonduri importante. Constructorul nu poate face pe banii lui toată lucrarea. Drumul este aprobat până la Balanu și se va face.
– Sunt zone unde nu s-a investit un leu și mă refer la cea din stânga pârâului Nechit, până la fosta moară Popescu…
Așa este, dar am să mă interesez dacă drumurile au fost prinse într-un proiect. Am să văd dacă drumul de pe fostul terasament de cale ferată este prins în proiectul cu vreo 30 de drumuri comunale și uliți. Sunt curios, pentru că trebuie să dezvoltăm zona. Dacă ar fi după mine, cred că ar fi mai bine să introducem canalizarea și alimentarea cu apă și după asfaltul. Sper că oamenii o să înțeleagă aceste lucruri și le promit că nu am să-i uit.
Școlile au nevoie de sprijin
– Ce se va întâmpla cu învățământul online?
Sunt circa 100 de tablete cumpărate și sunt la primărie. Ele nu au ce căuta acolo.
– De ce nu au fost date la școli?
Din cauza rupturii de care vorbeam, dar respectivele obiecte vor ajunge curând acolo unde este nevoie de ele. Când voi ajunge în prima zi la primărie, voi suna directorul să vină să ia tabletele sau le ducem noi, pe bază de proces verbal. Nu avem nevoie de ele la primărie. Tebuiau date și deja este nevoie de ele. În cazul în care într-o zi doi copii sunt răciți, nu sunt primiți la școală. De aceea au nevoie de tablete. Unii mai spun că acum nu este momentul potrivit. Dar astea sunt doar opinii pe care nu le accept. Nu este așa, chiar dacă nu a fost închisă școala. Sunt elevi care stau acasă din diverse motive și trebuie ajutați și au nevoie de tablete. Cu toaletele de la Școala Ruseni am făcut anumite cercetări, chiar dacă nu eram primar. Am constatat că erau multe discuții, ba constructorul nu poate, că nu are putere financiară și multe altele. Problema este că primăria nu mai dispune de mulți bani, dar avem o sumă alocată de ISJ Neamț, de 183.000 lei, bani care nu se dau înainte. Faci lucrarea, apoi primești banii. Dacă nu facem lucrarea în acest an, pierdem banii. Constructorul se va apuca de lucru și va lucra de aproximativ 200.000 lei, până la sfârșitul lunii decembrie. Oricum, zilele acestea se va apuca de treabă.
– Noua grădiniță Ruseni 2 nu are apă…
Are, dar nu suficientă. Sunt momente când grădinița nu are apă. Nu putem da vina pe primărie sau constructor, poate pe cei care au făcut studiile geo. S-a făcurt un foraj la mai bine de 30 de metri, la pânza de adâncime. Constructorul a dat un foraj de 110 mm în diametru, dar a fost timpul secetos și nu a fost apă. Am găsit o soluție provizorie, cu un bazin de circa 700-1.000 litri. Așteptăm să se înființeze noul consiliu local pentru achiziționarea unui bazin tampon de aproape 1.000 de litri apă proaspătă, care să stea tot timpul în stoc. Are și un sistem de filtrare și purificare a apei.
Reluarea activităților culturale și sportive
– Ce se întâmplă cu actualul sediu al primăriei?
Ne trebuie un sediu nou, dar într-un spațiu mult mai larg. Salariații stau în spații mici, improprii unei activități normale. Eu aș vedea primăria în fostul sediu New Star. Dacă vrei să fii gospodar la tine acasă, trebuie să ai unde să parchezi tractorul și celelalte utilaje ale primăriei. Ne trebuie două mașini de pompieri, achiziționate de primărie.
– Plouă în dispensar…
Obligatoriu, ne trebuie și dispensar nou. Iar dacă ar trebui să tragem o linie acum la investiții, ne trebuie dispensar și un centru social. La ultimul obiectiv se lucrează la Mastacăn. Evident, după instalarea mea ca primar, voi lua fiecare investiție să văd stadiul ei de execuție. După ce facem o analiză temeinică, ne apucăm de treabă. Oamenii vor asfalt, școli moderne, dispensar, apă, canalizare, dar și gaz metan. Toate se vor face, dar cu multă grijă ca să nu ratăm nimic. La gaz este evoie de o sumă uriașă pentru comuna noastră și trebuie să atragem finanțare. Mai mult, nu avem voie să ne gândim la vreo greșeală. Trebuie să gestionăm banul public ca la noi acasă.
– Într-o vreme, comuna Borlești a avut o activitate culturală și sportivă aparte….
Avem toate condițiile la Căminul cultural. În cazul restricțiilor cu pandemia, nu se poate face mare lucru, dar dacă se respectă regulile, se pot face lucruri frumoase. Trebuie profitat de acest Cămin cultural la maximum. Mă gândeam să pun un administrator, care să țină legătura cu directorii de școli, cu oamenii care au inițiative la nivel local. În condițiile de care dispunem, se poate organiza lunar câte un eveniment cultural.
– Ce ne facem cu sportul?
Sunt foarte multe de făcut. Am fost elev al Școlii Ruseni, unde aveam foarte multe activități sportive. Domnul director actual mi-a fost și profesor de sport și diriginte. Toată stima pentru dânsul. Am participat la competiții sportive locale, pe județ, pe țară chiar, la Constanța, unde am luat locul 4, când eram în clasa a VIII-a. Au dispărut multe activități la nivel de comună, dar care trebuie reactivate. Din curtea școlii încep marile performanțe sportive. Îmi aduc aminte, toate felete săreau de mama focului când dădeam dâte un gol. Trebuie reactivate toate aceste competiții. Nu uit că la lupte comuna a avut mai mulți campioni naționali. Nu i-am prins în competiţii, dar știu că se practicau multe discipline sportive la Borlești. Ei bine, vreau să le reactivăm pe unele, iar cu acestă ocazie vom demara și proiecte pentru dezvoltarea bazelor sportive. Vom organiza competiții la nivel de comună și multe altele.
– Succes!
A consemnat Constantin NEGRU