Tragedia petrecută la secția de reanimare a Spitalului Județean Piatra-Neamț este imaginea reală a unui sistem conceput de oameni împotriva oamenilor. Într-un hățiș de hârtii, avize și autorizații, ștampile, licitații, bani (foarte mulți bani pe care-i înghite sistemul de sănătate, dar nu se regăsesc la patul bolnavului), oamenii ard de vii exact în secția unde, teoretic, se duce cea mai aprigă luptă pentru viață. O secție despre care se vorbea că este suprasolicitată de luni de zile, o secție cu care noul manager a vrut să deschidă seria realizărilor din mandatul său, prin extinderea la un alt etaj. Doar că, lucrurile de acest tip, indiferent de motivația lor, ar trebui să se facă în conformitate cu standardele de siguranță. Teoretic, orice lucrare într-o secția a spitalului, nu se face până ce nu se cere un punct de vedere de la ISU. Cu atât mai mult la reanimare, unde este vorba despre aparatură și despre instalație de oxigen, ceea ce implică un anumit risc de incendiu. Acum, post-factum, astăzi, 15 noiembrie, s-a constituit o comisie din cadrul Inspecției de prevenire de la ISU Neamț, care va stabili dacă s-a procedat legal în privința extinderii/mutarii secției de reanimare.
O altă comisie va stabili cauza incendiului și au fost cooptați specialiștii de la Insemex în acest sens, cei care au mai fost la Piatra neamț când a luat foc Piața Centrală agroalimentară.
Până vor apărea date oficiale despre tragedia de la spital, în condițiile în care Parchetul General a anunțat deja că este mai presus ”confidențialitatea” decât nevoia de a informa oamenii, deja trecuți prin experiența Colectiv, care n-a schimbat absolut nicmic în România, merită trecute în revistă câteva aspecte. Lucruri aflate pe surse de la oameni care lucrează în spital. În salonul în care a izbucnit incendiul erau 8 paturi, în loc de 5 cât ar fi trebuit. Instalația electrică era suprasolicitată de mult timp de aparatura de monitorizare. S-a auzit o bubuitură și ”într-un minut s-a aprins totul”, după cum ne-a declarat un cadru medical.
Conform primelor constatări de la fața locului un s-a produs un arc electric la un injectomat care, în atmosfera din salon, suprasaturată în oxigen, a condus la o explozie. Ironia sinistră este că în ziua de sâmbătă, 14 noiembrie, toți pacienții fuseseră mutați de la etajul 3 la etajul 2 unde au și murit.
(C.M.)