Perioada cu care ne confruntăm ne-a făcut să conștientizăm cât de important este să avem grijă de sănătatea noastră și totodată cât de importanți sunt oamenii care se ocupă cu asta. Una dintre unitățile în care oamenii au grijă de sănătatea oamenilor este Clinica Medicală Sf. Andrei din Piatra Neamț, care oferă pacienților servicii private din anul 2011 și tot de atunci a continuat procesul de dezvoltare și îmbunătățire a serviciilor medicale furnizate. În 2014, la Sf. Andrei s-a implementat internarea de zi, adică posibilitatea de a fi 12 ore sub supravegherea medicului. În acest timp, pacientul beneficiază de consult și analize, după care primește un diagnostic concret și tratamentul adecvat. Atenția doctorilor se îndreaptă mai ales către pacienții ale căror probleme sunt legate de diabet, cardiologie și deficiențe fizice tratabile prin balneofizioterapie, acestea fiind principalele specialități de care Clinica se ocupă. Pentru aceste 3 categorii există în dotare 34 de paturi – 18 destinate pacienților cu diabet și 16 pentru cardiologie și balneofizioterapie. Momentan, luând în considerare măsurile de distanțare care trebuie respectate, sunt utilizate între 24 și 26 de paturi. În funcție de cereri și de fondurile Casei de Asigurări de Sănătate, internările de zi pot fi gratuite sau cu plată.
Clinică în pasul 2 de acreditare de ANMCS
La menținerea Clinicii Sf. Andrei în topul serviciilor medicale private, contribuie Liviu Negeschi – manager, dr. Ionuț Pintilie – director medical, Irina Enache – asistent șef și manager de calitate și Daniela Agiurgioaie – director economic. Obiectivul principal pe care vor să-l atingă zilnic, este de a oferi pacienților toată încrederea și siguranța în serviciile medicale oferite de Clinica Sf. Andrei. Încredere și siguranță care acum nu mai trebuie crezută pe cuvânt, ci este pe cale să fie dovedită negru pe alb, Clinica aflându-se în pasul 2 din faza de acreditare de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Procesul de acreditare presupune o evaluare a serviciilor și condițiilor medicale oferite pacienților, evaluarea fiind făcută de o comisie nominalizată de către ANMCS. Odată obținută această acreditare înseamnă că unitatea sanitară corespunde unor standarde europene adaptate. Pe de altă parte, acreditarea presupune ca cerințele ce se aplică unui spital privat, să se ridice la același nivel cu cerințele unui spital județean, obiectiv pe care Clinica Sf. Andrei îl consideră îndeplinit, bucurându-se de aprecierile evaluatorilor care, spune conducerea clinicii, au dat dovadă de mult profesionalism.
„În contextul pandemiei, în care lumea nu poate să meargă la Spitalul Județean, sau ajunge mai greu la alte spitale, trebuie să asiguri în cadrul spitalizării de zi niște servicii cât mai utile și pertinente, pentru a da pacientului imaginea corectă a stării lui de sănătate, pentru ca mai apoi, noi să-l putem ajuta, fie prin a-i oferi o stare mai bună de sănătate, fie prin a-i menține starea de sănătate. Acestea sunt motivele pentru care spitalizarea de zi a căpătat un accent mult mai mare din punctul nostru de vedere și am înțeles că oferta de diagnostic trebuie continuată cu oferta de tratament atât cât se poate în spitalizarea de zi. Asta însemnă investigație, tratament, observație, etc. Ulterior se întocmește o foaie de observație generală care cuprinde, de fapt, istoricul medical al pacientului și o face într-o manieră în care și pacientul să conștientizeze care este evoluția lui. Acreditarea înseamnă și faptul că serviciile medicale oferite sunt de calitate și atunci pacienții care pleacă cu investigații de spitalizare de la Clinica noastră, ar trebui să beneficieze de încrederea altor furnizori de servicii de sănătate și să nu mai fie nevoie să o ia de la capăt cu analizele pentru că este și costisitor, și obositor pentru pacient”, spune managerul Liviu Negelschi.
24 de specialități la dispoziția pacienților
Bazele medicale ale Clinicii Sf Andrei au fost puse, la începuturi, de 2-3 medici și câteva asistente. Astăzi, la dispoziția pacienților stau cel puțin 2 medici profesioniști pe fiecare dintre cele 24 de specialități. Printre aceștia, se numără medici care vin de la Spitalul Județean Piatra Neamț, avantajul fiind faptul că ei pot trata cu ușurință pacienții, având cunoștiințe vaste în ceea ce privește patologia problemelor de sănătate din zonă. Pe de altă parte, ca orice altă instituție medicală care se respectă, Clinica Sf. Andrei colaborează și cu spitale și cadre medicale din orașe mai mari, în cazul acesta fiind vorba de Iași. Pacienții clinicii pot primi sprijin și îngrijiri, dar și consiliere, din partea medicilor care sunt și cadre didactice la UMF, sau din cadrul clinicii de cardiologie. Avantajele acestei colaborări sunt resprezentate de posibilitatea de transfer pentru îngrijiri sau tratamente mai complexe, fie la Spitalul Clinic C.I. Parhon din Iași, fie în clinicile unde activează cadrele didactice de la UMF.
Obiectivele principale ale Clinicii Sf. Andrei
Oamenii merg la medic pentru a se trata, sau pentru că se simt rău, astfel că plimbările de la o ușă la alta nu sunt cele mai îndrăgite de pacienții aflați în nevoie de îngrijiri urgente. Asemenea întâmplări sunt principalele pe care personalul medical de la Clinica Sf. Andrei vor să le evite. Pe lângă servicii prompte și de calitate, pacientul are parte și de comunicare din partea doctorilor.
„Mai mult decât investigația medicală, socializarea cu pacientul este foarte importantă pentru noi. Să poți să-l asculți, să-i răspunzi la întrebări, nu doar să vină să-i faci investigația și să plece. Pacientul are nevoie să i se explice de ce trebuie să facă, cum trebuie să facă, când trebuie să facă”, explică Irina Enache, asistent șef.
În ideea diagnosticării complexe a pacientului Clinica Sf. Andrei dispune de echipamente noi și performante.
„Am reușit anul acesta să aducem un cistoscop și foarte mulți pacienți care nu mai au acces la acest serviciu în spitalul județean pe partea de urologie, vin la noi, ba chiar ne sunt trimiși și pacienți din Iași. Mai avem SUDOSCAN destinat pacienților diabetici și un ecograf de înaltă performanță pe partea de obstetrică-ginecologie morfologie fetală, pentru care mare parte din mămici merg la Iași. Avem contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate inclusiv pe partea de ambulatoriu unde sunt încadrate specialitățile gastro-enterologie, reumatologie, recuperare medicală, de care pacienții pot beneficia gratuit, pe baza unui bilet de trimitere. Pe lângă asta, suntem singurul furnizor din județ care facem hemoglobină glicozilată pentru pacienții cu diabet. Aceasta hemoglobină înainte se prescria doar de medicul specialist, acum inclusiv medicii de familie pot să prescrie pe un bilet separat pentru pacienții cu diabet și sunt foarte mulți pacienți diabetici care au nevoie de această dozare a hemoglobinei. Avem inclusiv contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (CASAOPSNAJ) și pentru laborator și recuperare medicală”, adaugă Daniela Agiurgioaie, directorul economic.
Un alt serviciu de care pacienții pot beneficia este ambulanța privată.
„Apelul 112 este gratuit, iar dacă serviciul public de ambulanță nu are locuri pentru un pacient greu deplasabil, atunci o parte din curse sunt redirecționate către noi. Suntem primul serviciu privat din județ de ambulanță și de servicii de consultanță de urgență la domiciliu”, a mai precizat Daniela Agiurgioaie.
Dacă așteptările pacienților din partea medicilor sunt multe și mari, la rândul lor, medicii au o singură pretenție la pacienți și anume respectarea orelor de programare.
„Ne cerem scuze de la pacienții care sunt nevoiți uneori să aștepte afară până sunt preluați, dar dacă orele de programare care le sunt comunicate ar fi respectate cu strictețe și nu ar veni mai devreme, ar evita acest incovenient al așteptării. Din motive de distanțare socială, reglementare care este impusă peste tot, nu putem lăsa toți pacienții înăuntru pe holurile de așteptare. Rugăm pacienții să vină la ora programată, pentru că altfel există riscul să aștepte afară. Mulțumim echipei noastre, atât colegilor, asistenților, cât și medicilor care și-au dedicat cât au putut din timpul lor în această perioadă ca să menținem activitatea medicală. E foarte greu, pentru că ei lucrează în spitale de stat, unde munca a depășit cu mult volumul care era odată obișnuit și cu toate acestea au venit și la noi și au acoperit nevoile pacienților noștri, motiv pentru care le aducem mulțumiri”, a punctat Liviu Negelschi.
Specialități acoperite de Clinica Sf. Andrei
Clinica Sf. Andrei oferă servicii pentru probleme legate de: geriatrie și gerontologie, nefrologie, recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, reumatologie, medicina muncii, medicină internă, gastro-enterologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, ORL, oftalmologie, psihiatrie, endocrinologie, chirurgie generală, neurologie, ortopedie, traumatologie, obstetrică-ginecologie, chirurgie cardiovasculară, pediatrie, urologie, alergologie și imunologie clinică, dermato-venerologie, chirurgie și ortopedie pediatrică, ortopedie și traumatologie pediatrică, pneumologie, îngrijiri la domiciliu, kinetoterapie, fizio-kinetoterapie, psihologie.