Astăzi, 27 noiembrie, este zi aniversară pentru Colegiul Național „Petru Rareș”. Împlinirea a 151 de ani de existență este marcată cu numeroase activități, online anul acesta. O reuniune festivă a profesorilor și invitaților a avut loc în cancelarie cu ocazia lansării volumului „Cronica CNPR 150”, recenzat de prof. univ. Constantin Dram, absolvent al colegiului. Lansarea volumului a fost moderată de prof. dr. Dorina Luminița Drexler. În cunoscuta tradiție, au fost lansate Anuarul și Revista Colegiului Național „Petru Rareș”, dar și ineditul photo-book, în două volume, cu evenimentele deosebite de anul trecut, la împlinirea a 150 de ani a colegiului. Tot astăzi a fost lansată și ediția a doua a volumului „Acolo, în Filioara”, a scriitorului Dumitru Almaș, prefațat de prof. Mihai Emilian Mancaș.
Elevii au fost prezenți prin participarea la discuții online cu foști absolvenți – medicii rezidenți Ana Natalia Dascălu și Lucian Toma, la webinare susținute de Nicoleta Papa, director al unei importante bănci din Amsterdam. Pe pagina colegiului au rulat înregistrări ale pieselor de teatru interpretate de elevii trupei TeenAct – „Où sont les enfants?”, regia Alina Grigore și „Un cuplu mortal”, regia Alexandru George Borș.
Rememorarea celor mai importante momente din sărbătoarea dedicată colegiului la împlinirea a 150 de ani – prin proiecția filmului documentar realizat anul trecut și a filmului retrospectivă a Olimpiadei Internaționale de Astronomie 2019 găzduită la Piatra-Neamț – a fost un alt mod prin care comunitatea rareșiștilor a sărbătorit în condiții de pandemie. „Suntem într-o perioadă de tranziție între două epoci de gândire diferite, din punct de vedere educațional. De ceva vreme, suntem obligați să ajungem mai repede în viitor. Dar nu uităm care este scopul educației și instruirii și nici că preocupările principale al perioadei pe care o trăim trebuie să fie menținerea unei stări de echilibru, implicarea profesorilor în crearea identității elevului din spatele ecranului și în formarea deprinderilor de învățare ale elevilor. Această nouă epocă necesită alt tip de abordare educațională, iar dacă ne preocupă viitorul copiilor noștri, trebuie să ne schimbăm așteptările privind activitățile școlare, acum, dar și mai târziu. La Mulți Ani, Petru Rareș, suntem prezenți, bogați în spirit și simțire, și la această aniversare!”, a transmis conducerea colegiului.
Ultima activitate programată este participarea elevilor pasionați de științe și profesorilor la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, ediția 2020 desfășurându-se tot online, de la ora 17.
C.I.