Spitalul orăşenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamţ a avut, spre deosebire de cel de la Piatra Neamţ, la care directorii au fost schimbaţi pe bandă rulantă, mult mai multă stabilitate la nivel managerial. Chiar şi aşa n-au lipsit sincopele, în special la nivelul scandalurilor media, unde s-a vorbit despre medicamente furate, angajări pe bază de favoruri diverse, etc. De puţin timp, în plină pandemie, a fost organizat un concurs pentru ocuparea postului de manager şi acesta a fost ocupat de cel care era deja interimar. Dr. Alexandru Pătraşcu, cel care şi-a asumat această responsabilitate, vrea ca spitalul să devină unul etalon la nivelul său de activitate, mai ales că este deja familiarizat cu problemele. Mai ales că urmează foarte curând examenul greu al acreditării.
– Pentru acreditarea Spitalului Târgu Neamţ, ce probleme trebuiesc rezolvate?
-Trebuie să îndeplinim listele care sunt puse la dispoziţie de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). În procesul de acreditare există nişte liste cu indicatori sensibili, ce pot fi critici sau necritici, iar noi ca şi unitate trebuie, începând de la fiecare şef de secţie şi asistent şef, să rezolvăm în ceea ce priveşte circuitele, renovarea anumitor spaţii, care nu sunt conforme din punct de vedere igienic. Apoi este nevoie de instruirea personalului în ceea ce priveşte protocoalele la dezinfecţie şi curăţenie având în vedere situaţia epidemiologică de acum. Aceste modificări o să începem să le facem începând cu luna ianuarie, când vom începe cu fiecare secţie în parte şi să începem să implementăm procedurile, pentru a fi pregătiţi să facem faţă la vizita de acreditare ce va fi de o zi, iar restul va fi online. Noi ne-am propus să obţinem măcar acelaşi nivel de acreditare pentru spital şi să încercăm în următorii 4 ani să îndeplinim condiţii pentru a mări nivelul de acreditare al spitalului la gradul 3. Acum spitalul nostru este de gradul 4. Odată cu creşterea gradului de acreditare putem oferi servicii medicale pe mai multe specialităţi, putem înfiinţa mai multe linii de gardă şi putem creşte adresabilitatea.
– Care dintre secţiile şi compartimentele din spital funcţionează cel mai bine? Şi care dintre ele nu funcţionează cum ar trebui?
-De când sunt eu manager am observat o adresabilitate crescută la nivelul secţiei de ginecologie, mai ales că există şi un bloc operator de ultimă generaţie şi au venit şi medici tineri. Pacienţii au o părere foarte bună despre această secţie, la momentul actual fiind una dintre puţinele secţii care îşi îndeplineşte numărul de internări şi numărul de intervenţii chirurgicale efectuate lunar. Un alt compartiment care funcţionează bine şi a cărui adresabilitate a crescut mult este cel de ortopedie, pe care-l deservesc şi eu. Chiar dacă momentan sunt singurul medic ortoped, avem o creştere a adresabilităţii în cei doi ani şi şapte luni de zile de când s-a înfiinţat, de 300%, mai ales că acum facem şi intervenţii chirurgicale. De asemenea, secţia de chirurgie, unde a venit şi un medic nou, care face intervenţii chirurgicale laparoscopice. În concluzie, orice secţie îşi poate creşte adresabilitatea dacă aduce în plus tehnici şi tratamente noi pe care nu le ofeream până acum. Avem și secţii necesare, dar consumatoare de resurse, cum ar fi secţia de infecţioase, unde tratamentele sunt de durată şi sunt şi costisitoare, apoi secţia de chirurgie, unde tratamentul pacientului este costisitor. Compartimentul de Primiri Urgenţe este cunoscut ca unul care consumă cei mai mulţi bani, pentru că noi nu avem finanţare de la minister. CPU de la Spitalul Târgu Neamţ este susţinut din bugetul spitalului, chiar dacă este greu din punct de vedere financiar.
– Ne puteţi spune care secţie aduce cei mai mulţi bani la bugetul instituţiei?
-La nivel de spital depăşim întotdeauna contractul cu Casa de Asigurări. Noi avem contractate 1.257 de prezentări pe zi, dar pe internări mereu depăşim numărul. Avem 526 de cazuri pe lună. Chiar dacă avem o secţie care se încadrează în numărul de internări şi aduce bani la buget, alte secţii depăşesc numărul de internări şi atunci acele internări sunt susţinute din bugetul spitalului. De aceea trebuie să adoptăm o altă metodă de management, în care fiecare medic sau şef de secţie să înţeleagă că managamentul unei secţii înseamnă să se facă un raport cost-pacient şi beneficiu. Adică să ştim fiecare medic câţi bani produce pentru spital şi câţi bani cheltuie spitalul pentru salariul medicului şi pentru întreţinerea lui. Chiar am făcut săptămâna trecută un raport pe secţii ca şi activitate, dar evident că toate secţiile sunt pe minus. Însă am făcut un calcul şi am observat că putem creşte veniturile spitalului dacă fiecare medic şi-ar asuma să-şi îndeplinească normativul de îndatoriri şi pe cabinet şi pe secţie. La ora actuală, secţia de medicină internă are cea mai mare adresabilitate, mai ales că avem multe paturi şi medici mulţi, iar asta aduce multe venituri la bugetul spitalului.
18-20 de lei/zi pentru hrana pacienților
– Cam cât se cheltuie pe mâncarea pacienţilor şi de unde vă aprovizionaţi?
-În privința calității mâncării să ştiţi că noi facem lunar formulare de satisfacţie a pacienţilor şi pacienţii sunt foarte mulţumiţi în ceea ce priveşte meniul. Mereu am adaptat meniul, mai ales că avem o comisie a spitalului care se ocupă de meniul pacientului. Avem un meniu foarte bogat pentru pacienţi. Cât priveşte aprovizionarea sunt societăţi comerciale care au câştigat contractele de aprovizionare pe timpul fostei conduceri. Contractele se fac la început de an şi ele rămân în desfăşurare până la final de an. La nivel de pacient se cheltuie pe mâncare între 18 şi 20 de lei pe zi.
– Cum vă descurcaţi cu medicamentele, mai ales în această perioadă cu pandemia?
-Având în vedere că s-a depăşit cu mult bugetul estimat pentru toate departamentele în ceea ce priveşte materiale sanitare, medicamente, materiale de protecţie vă pot spune că ne-am descurcat cu medicaţia, nu ne-a lipsit niciodată nimic pentru tratamentul pacienţilor, nu am avut nici sesizări în acest sens. Clar că n-am avut stocuri mari niciodată şi am încercat să ne limităm la strictul necesar. Am făcut o analiză pe fiecare secţie la nivel de spital cu tot ce este necesar şi din ianuarie o să facem contracte şi să achiziţionăm pentru a nu a mai fi puşi în situaţia de a cumpăra pe trimestre, ci să facem contracte pe un an de zile.
– Ne puteţi spune care au fost motivele pentru care aţi decis să o schimbaţi pe şefa de la laboratorul de analize medicale şi să o înlocuiţi cu doamna biochimistă Roxana Cojocariu?
-De când sunt manager am încercat să cresc veniturile spitalului. Pe perioada cât am fost coordonator la nivelul Ambulatoriului de specialitate, la început erau încasări de 3.000-4.000 de lei pe lună. Iar la puţin timp după preluare veniturile au crescut până la 6.000-7.000 de lei pe lună. De când sunt manager am observat că laboratorul de analize medicale nu era folosit eficient. Aveam foarte mulţi pacienţi care se adresau la laborator pentru a solicita analize contra cost şi am schimbat procedurile şi circuitele documentelor şi banilor, iar pacienţii acum trec mai întâi pe la casierie şi abia apoi ajung la laboratorul de analize. Acum încasările s-au dublat.
– Luaţi în calcul ca anul viitor să faceţi o reorganizare la nivelul spitalului? Şi dacă da, ce secţii şi compartimente sunt vizate pentru reorganizare.
-Da. În aceşti 4 ani mi-am propus să fac o reorganizare în ceea ce priveşte activitatea pe spital şi să o facem conform planului de management pe care l-am prezentat la concurs. Imediat după perioada cu acreditarea doresc să fac o schimbare în ceea ce priveşte organigrama şi structura. Conform legislaţiei în vigoare voi scoate la concurs postul de director medical şi de director financiar, după care vom scoate la concurs toate posturile de şefi secţie, inclusiv de medic şef la Compartimentul de Primiri Urgenţe. Vreau să instituim un management în care să implicăm fiecare medic şi în funcţie de analiza activităţii fiecăruia vom decide dacă e nevoie să mărim sau să scădem numărul de paturi, sau să înfiinţăm alte compartimente. Oricum, vor apărea specialităţi noi pe ambulatoriu şi suntem deja în discuţii cu mai mulţi medici tineri care urmează să vină la noi, cum ar fi medic endocrinolog, oncolog, internist. Dar luăm în calcul să înfiinţăm şi un compartiment pe specialităţi mici şi să aduc un medic urolog, mai ales că avem adresabilitate pe această specialitate. Şi chiar un medic plastician, care să-i ajute pe medicii chirurgi şi pe cei ortopezi. În cel mai scurt timp vom aduce şi doi colegi noi pe ordopedie pentru a face faţă adresabilităţii pe această secţie şi de a putea oferi pacienţilor un tratament adecvat şi în timp util.
– Cum aţi analiza colaborarea dv. de până acum cu administraţia locală şi ce aşteptări aveţi în continuare de la primarul Daniel Harpa?
-În cele 6 luni de manager interimar am colaborat foarte bine cu ordonatorul de credite, am avut susţinere totală din partea Consiliului Local şi a domnului primar Daniel Harpa. Chiar am demarat împreună ideea de a continua investiţiile la spital prin proiectele care sunt în desfăşurare şi care urmează a fi implementate. Susţinerea primăriei şi a Consiliului Local este foarte importantă în acest moment, deoarece urmează procesul de acreditare şi este nevoie de susţinere financiară pentru a face faţă cererilor exigente. Comunitatea locală are nevoie de acest spital, care să asigure asistenţă medicală continuă, şi, din acest motiv, sper să avem în continuare sprijinul imperios necesar al autorităţilor locale să depăşim procesul de acreditare.
A consemnat Ciprian Traian STURZU