Magazinele second-hand (SH) s-au infiltrat în viața de zi cu zi a românilor, ba chiar mai mult, au devenit o realitate la care ne raportăm. Piatra Neamț nu face notă discordantă, ba chiar am putea spune că, deși e un oraș mic, aici găsim mai multe magazine SH decât în alte părți. În decurs de 3 ore, am reușit să vizităm 7 magazine, acestea fiind doar câteva și doar în zona centrală a orașului. Am aflat cum se gospodăresc second hand-urile în plină pandemie, ce se vinde, în ce condiții, care sunt demersurile și de ce optează tot mai mulți oameni să achiziționeze haine la mâna a doua.
”Când a venit timpul să ne întoarcem, lumea era tot puțină, pentru că oamenii erau speriați”
Primul second hand era plin… cu haine. Pereții erau „împodobiţi” cu standere pe care se observau umerașe fixate bine cu haine, în colțuri erau alte două movile mari, numai bune de scotocit, iar pe mijloc alt stander. Spațiu să te miști, puțin, maxim 4 oameni ar încăpea acolo de-odată, dar asta oricum nu era o problemă, pentru că doar vânzătoarea mai era în magazin.
„Înainte de începerea pandemiei, a fost o lună, februarie, când nu mi-am scos nici banii de chirie, deja lumea era reticentă că primea informații din afară. Aveam 2-3 clienți pe zi și ăia așa în treacăt. După aia a venit pandemia, am stat două luni acasă, mi-a fost foarte greu. Când a venit timpul să ne întoarcem, lumea era tot puțină, pentru că oamenii erau speriați, acum de câteva zile de când a venit frigul mai vând geci, o să mai vând haine groase”, a spus femeia.
În ceea ce privește măsurile de prevenție „eu am afișe pe ușă referitoare la distanțare, la mască. Eu îmi port masca, am scris pe ușă că nu are voie lumea fără mască, am spirt medicinal dacă-mi cere cineva să dezinfectez, dar dau eu, pentru că aici e iarăși o chestie, te dai cu dezinfectant, dar nu pui mâna pe el?! Am avut un client, un domn mai în vârstă, care avea o mască de când a început pandemia, era atât de murdară. Eu când am văzut, am vrut să-i ofer o mască, pentru că am cumpărate vreo 50 de măști ca să fie acolo, și îi spun «Vreți să vă ofer o mască, e nouă, o luați dv.», la care el «Da` de ce să-mi dai o mască, nu vreau nicio mască, asta îmi poartă noroc, o am de când a început pandemia», deci era neagră, eu am vrut să-l ajut, m-am gândit că nu are, dar el nu a vrut”, a mai adăugat ea.
„Dacă nu au mască deloc îi trimit la supermarketul de lângă să-și cumpere”
Al doilea magazin nu a suferit mari schimbări din cauza pandemiei. Vânzătoarea ne spune că „la mine merge, acuma depinde și de marfă, sunt magazine care nu au marfă extraordinară, dar lumea în general intră”.
Femeia adaugă că nu a fost atenționată cu privire la măsuri speciale de prevenție: „Nu ni s-a impus nimic special față de înainte în ceea ce privește hainele. Altceva în afară de a purta mască și de a ne dezinfecta mâinile, ce aș putea să fac? Vin controale să vadă dacă lumea din magazin poartă mască, eu când încasez îmi pun masca, dar când e gol magazinul mai stau și fără. Oamenilor care intră în magazin le spun să poarte masca și, dacă nu au mască deloc, îi trimit la supermarketul de lângă să-și cumpere, le fac și lor vânzare”.
În ceea ce privește hainele, poate nu multă lume știe, dar marfa pusă spre vânzare în second hand-uri trebuie să aibă un certificat de dezinfecție și dezinsecție, pe care din păcate, nu toate magazinele îl au. Acțiunea de dezinfecție se face înainte ca hainele să fie aduse în țară, iar vânzătorul trebuie să primească tipul ăsta de certificat împreună cu fiecare factură.
”Marfa vine din Germania și nu știu ce se întâmplă acolo, dar nu cred că le dă cu nimic, sincer”
În cel de-al 3-lea SH pe care l-am vizitat, comerciantul nu părea să știe că dovada faptului că hainele au fost dezinfectate trebuie să îi fie adusă la cunoștiință înainte ca hainele să fie date spre vânzare, drept urmare el ne spune că „înainte să pun hainele la vânzare nu le dau decât cu ceva parfum. Nu știu dacă le fac ei ceva. Marfa vine din Germania și nu știu ce se întâmplă acolo, dar nu cred că le dă cu nimic, sincer”.
Deși magazinul era foarte curat și aerisit, genul acesta de detalii atât de esențiale, pot cauza probleme de sănătate pe care posibil să nici nu-ți dai seama de unde le-ai dobândit.
„Am avut controale de la protecția consumatorului, dar eu am totul în regulă”
Un exemplu de „așa da” este vânzătoarea de la un alt second-hand. Acesta ne-a arătat la fața locului certificatul împreună cu factura, pentru a ne convinge de sinceritatea ei. Pe lângă asta, măsurile clasice perioadei de pandemie, sunt la ele acasă.
„Noi avem dezinfectant, iar oamenii care au cerut dezinfectant le-am dat, care au atins haine și au simțit nevoia să se dezinfecteze, s-au dezinfectat. Hainele oricum au certificat de dezinfecție, la fiecare factură primim și certificat. Am avut controale de la protecția consumatorului, dar eu am totul în regulă. Eu am dezinfectant, port mască, distanța dintre oameni acum e cam greu să o controlezi”, spune femeia.
Mai există și cazuri în care hainele nu arată foarte bine, sunt defecte, rupte, sau decolorate, dar în acest caz există o explicație. O altă vânzătoare ne-a spus de ce se găsesc și astfel de haine la ea în magazin: ”Dacă vedeți că e și marfa mai de proastă calitate, am mai scos și așa, pentru că la prețul de 28 de lei sau 12 lei pe kilogram, se vinde și așa. Oamenii mai cumpără haine pentru purtat la treburi, prin curte, sau le mai duc la modificat, dacă e cazul”, dar chiar și așa, dânsa avea certificatul la purtător, deci hainele se presupun a fi curățate corespunzător înainte de vânzare.
Dânsa ne-a mai asigurat că la ea în magazin vin și oameni mai înstăriți: ”Noi avem lume bună, care cumpără de aici, de la spital, tribunal, CEC-ul, mai ales când primim marfă, odată pe lună”.
Magazin mare, informaţii doar la… şefele mai mari
Așadar magazinele SH sunt frecventate și de oameni cu buget mai mare, depinde de principii.
Una dintre marile dezamăgiri a fost pe măsura mărimii magazinului second-hand din centrul orașului, care este și foarte cunoscut de altfel, dar de unde nu am primit nicio informație în afară de ce s-a putut observa cu ochiul liber. Magazinul era destul de aglomerat încât să nu găsești decât casierița pentru a schimba 2-3 vorbe.
„Doar un șef poate să vă răspundă și momentan nu găsiți pe nimeni, pentru că sunt foarte ocupați, dacă nu e târziu, încercați în altă zi. Acum nu am timp să vă spun, e foarte aglomerat și suntem în urmă cu treaba”, ne spune doamna de la casă.
Întrebările nu erau de cultură generală, deci nu am înțeles reticența femeii, însă ne-a pus în final în contact cu șefa adjunctă, care nu ne-a spus nici ea nimic nou: „Nu știu să vă răspund eu la asta, dacă vorbiți cu șefele mai mari, eu sunt adjunct. Eu personal nu pot să zic, doar când o să vină șefele, săptămâna viitoare”, ne-a spus femeia.
Informațiile pe care le-am cerut au fost asemenea celor prezentate mai sus, cum primesc marfa, cum decurg vânzările și ce fac pentru a proteja personalul și clienții în perioada asta, în condițiile în care magazinul lor este aglomerat aproape tot timpul.
Părerea clienților
Clienții au păreri împărțite, unii cumpără din plăcere, alții cumpără ocazional.
”Eu cumpăr de oriunde, la SH găsești lucuri de calitate și e bine să mai susții și reciclarea, plus că sunt și prețuri accesibile. Sunt și lucruri vintage, unicate, pe care nu le găsești nicăieri altundeva și asta mă încântă cel mai tare. Nu am rețineri la ideea că au fost purtate, bănuiesc că au fost dezinfectate înainte de vânzare, plus că le mai spăl și eu acasă. Articolele de lenjerie intimă nu le cumpăr în niciun caz, de obicei mă uit după bluzițe, cămăși și pantaloni”, ne spune o clientă.
Pe de altă parte o alta ne împărtășește că achiziționează produse SH doar când nu găsește ce are nevoie în magazinele cu produse noi. ”Cumpăr foarte rar, dacă nu-mi găsesc bluze cu mânecă lungă, că eu vara toate le tai. Vin odată la 3-4 luni, nu sunt cumpărătoare înrăită de haine second-hand.”
Un lucru e clar, oamenii sunt diferiți, trăiesc pe baza unor principii diferite, iar dacă o persoană începe să prezinte reacții adverse la praf sau miros încă de cum a intrat în magazin, altele pleacă îmbrăcate direct cu hainele achiziționate. Cumpărăturile din magazinele second-hand și le asumă fiecare om în parte. Cel mai sigur mod de a ne proteja de alergii sau alte probleme de sănătate, este să ne asigurăm că hainele au fost trecute printr-un proces de curățare profesională înainte de a le cumpăra.
Alina HOANOŞ