Pe 13 noiembrie, în ședință a Consiliului Local Piatra Neamț, consilierii au de votat un proiect de hotărâre care, aparent, este demn să ridici mâna fără să te gândești prea mult. Era vorba despre proiectul ”Achiziție tablete școli pentru învățare în mediul on-line”, pentru demararea unei cereri de finanțare pe un program operațional prin care, la câteva secțiuni, se urmărește consolidarea învățământului online. Suma pusă la bătaie de primărie ”pentru demararea activității achiziționării de servicii de consultanță pentru elaborarea tuturor documentelor necesare depunerii proiectului”, inclusiv scrierea cererii de finanțare este de 300.000 de lei. Să ne înțelegem, vorbim despre 60.000 de euro, nici mai mult nici mai puțin, doar pentru servicii de consultanță și scrierea proiectului. Și de aici încep întrebările.
Procentul pe care-l ia o firmă de consultanță serioasă unei instituții de stat, mai ales acolo unde șeful drămuiește banii cu atenție, este undeva între 3-5%, asta în cazul în care vorbim și despre servicii care țin de partea tehnică a unui proiect. Ceea ce ar însemna că vorbim despre un proiect în valoare de cel puțin 1- 1.200.000 de lei, ceea ce ar fi foarte bine, dacă vorbim despre achiziționarea de tablete pentru copii.
Rămâne, totuși, o problemă. Suma este extrem de mare oricum ai învârti lucrurile. Prea mare chiar și pentru un tun financiar.
Gabriel Muraru, șeful serviciului comunicare din Primărie, ne-a explicat că s-a apelat la formula consultantului deoarece în felul acesta se face o economie, banii fiind recuperați în caz de accesare a fondurilor. Dacă ar face un angajat lucrurile, ar primi un bonus și ar crește cheltuielile cu salariile. Logică perfectă, dar deloc stimulativă pentru angajații de pe zona de scriere a proiectelor europene, care ar trebui stimulați să facă treabă, să aducă proiecte și să fie plătiți în consecință. Nu s-ar supăra nici cei mai cârcotași critici ai primăriei.
În privința sumei, am aflat că pentru consultanță și scrierea proiectului nu este vorba despre 60.000 de euro ci de 60.000 de lei fără TVA, restul sumei până la 300.000 fiind tot pentru achiziția de tablete.
Cum s-a ajuns ca în proiectul votat să se vorbească DOAR despre consultanță și scrierea proiectul și nicăieri să nu fie vorba de achiziționarea de tablete din acești bani? Ar fi vorba, am fost asigurați, despre cineva care a greșit și a deturnat sensul proiectului și al documentelor, așa cum au fost ele gândite (întocmite?) de serviciul de specialitate.
Evident că respectivul care a ”greșit”, potrivit criteriilor de competență deja statuate de noul primar, ar trebui să plece singur din primărie. Cum să supui oprobiului public un primar și niște consilieri noi, care să aprobe în unanimitate 300.000 lei DOAR pentru consultanță și scrierea unui proiect? Sau, cine știe, va fi declarat funcționarul săptămânii, pentru că a testat vigilența colegilor, a primarului și a consilierilor și i-a dovedit pe toți.
Mai rămâne întrebarea, dacă nu se sesiza nimeni, cum se finalizau lucrurile? Că cifra de 60.000 rămâne, moneda este diferită.
Valentin Bălănescu