Dezvoltarea reală a Municipiului Piatra-Neamț se poate face la adevăratul potențial doar prin implicarea Zonei Metropolitane și derularea de proiecte majore, dincolo de granițele fizice ale unității administrativ teritoriale. Pornind de la această realitate validată deja în alte zone ale țării și ale Europei, primarul Andrei Carabelea a avut ieri, 24 noiembrie, o primă întâlnire cu reprezentanți ai localităților din aria funcțională urbană.
Principalele teme abordate la întâlnire au fost strategia pe termen lung pentru realizarea de proiecte şi atragerea de fonduri europene care să acopere nevoile fiecărei comunităţi, dar și completările care trebuie aduse statutului asociaţiei.
„Orice primar este în primul rând în slujba oamenilor, iar comunitatea trebuie să fie mai presus decât convingerile politice. Cu această convingere s-au derulat discuțiile de astăzi cu colegii din localitățile zonei metropolitane. Am agreat trei piloni ai dezvoltării: siguranță, sănătate și infrastructură, peste care așezăm o viziune unitară și proiecte comune, care depășesc orgoliile politice. În următorii ani, la nivelul României va exista o disponibilitate de peste 5 miliarde de Euro pentru zonele metropolitane, iar zona noastră ar avea acces la peste 250 de milioane de Euro pentru dezvoltare. Sunt fonduri pe care nu putem să le ratăm, pentru că nu ne mai permitem sa pierdem oportunități. Vom folosi fondurile în proiecte de impact pentru comunitățile și cetățenii pe care îi reprezentăm” a declarat Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra-Neamț.
Zona Metropolitană a fost înființată în urmă cu mai mulți ani, dar rolul ei a fost mai degrabă unul decorativ, având în vedere faptul că, până acum, din Asociaţia „Zona metropolitană Piatra-Neamţ” au făcut parte doar primăriile localităţilor Piatra-Neamţ, Bicaz, Alexandru cel Bun, Gârcina, Săvineşti, Războieni, Tarcău, Bodeşti, Costişa și Podoleni. Propunerea primarului Andrei Carabelea a fost ca zona metropolitană să fie extinsă și să se facă pașii necesari astfel încât chiar să cuprindă toate localitățile vecine pe o rază de 30 de km în jurul municipiului Piatra-Neamț, așa cum este ea definită de specialiști. Tocmai de aceea, în această întâlnire au fost stabilite obiective clare și ținte sau termene asumate.
Printre proiectele concrete despre care s-a discutat şi asupra cărora s-a căzut de acord că reprezintă un interes major pentru întreaga zonă metropolitană se numără construirea unui spital metropolitan, realizarea unui transport public intercomunitar eficient, dar şi realizarea unei centuri ocolitoare a municipiului Piatra-Neamţ și urgentarea implementării proiectului de realizare a unui drum expres Piatra-Neamţ – Bacău.
Astfel de întâlniri vor fi organizate periodic, următoarea fiind programată la începutul lunii decembrie.
2 comentarii
cu surle si trambite… au mai fost…vom vedeam daca ce si cum
Un umor de buna calitate, spumos . Memoria ne arată că de obicei liberalii nu prea fac spitale noi, mai repede închid și din cele existente, va amintiți poate regimul Boc Băsescu, da ?